Ahmed Aboutaleb onze man uit Marokko: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 14: Regel 14:


===Beschrijving===
===Beschrijving===
Dit is een korte documentaire in de documentaireserie [[Profiel]] over de Marokkaanse wethouder van Amsterdam [[Ahmed Aboutaleb]], tevens een van de bekendste Marokkanen in Nederland. Sinds de moord op [[Theo van Gogh]] is hij erg druk bezig met het versterken van de banden tussen allochtonen en autochtonen in Nederland. Uit interviews met oude bekenden van Aboutaleb uit zowel Nederland als Marokko blijkt dat hij als het schoolvoorbeeld wordt gezien van iemand die vanuit niks is opgeklommen naar de top. Er wordt verteld over zijn nogal zware jeugd in Marokko en hoe hij met zijn familie naar Nederland vertrok.  In Marokko mocht hij eigenlijk niet naar school van zijn opa en in Nederland zag hij meer kansen voor zich liggen. Eenmaal in Nederland doet hij zijn uiterste best om de taal te leren en gaat hij naar het LTS. Hier werkt hij hard aan zijn studie en klimt hij op via het MTS naar HTS. Hij richt een Marokkanenvereniging op en gaat fanatiek fietsen. Door zijn enthousiaste en ambitieuze netwerken houdt hij er een journalistiek baantje aan over en gaat begin jaren ’90 zelfs naar de Amsterdamse overheid. In 2004 wordt hij na wat wikken en wegen zelfs wethouder. Hij heeft zich goed aangepast aan de Nederlandse samenleving, maar heeft ook zijn moslimtradities behouden. Over privézaken blijft hijzelf erg gesloten, ook zijn collega’s vinden dat hij altijd een zeer serieuze en zakelijke man blijft. Hoewel hij zich erg fanatiek inzet voor het samenbrengen van allochtonen en autochtonen is niet iedereen blij met hem; hij wordt soms zelfs gezien als overloper. Toch blijft hij zich fanatiek inzetten voor zijn ideaal; de Marokkaanse en Nederlandse samenlevingen dichter bij elkaar brengen.


De beelden van geïnterviewde collega’s en oude bekenden van [[Ahmed Aboutaleb]] en hijzelf worden  in deze documentaire afgewisseld met beelden van Aboutaleb tijdens zijn inzet voor de samenleving. Er zijn ook beelden opgenomen bij Aboutalebs oude huis in Marokko. Door deze verschillende beelden is het een redelijk levendige aflevering. Er worden in deze documentaire ook archiefbeelden van onder andere de moord op [[Theo van Gogh]] gebruikt.
Dit is een korte documentaire in de documentaireserie ''[[Profiel]]'' over de Marokkaanse wethouder van Amsterdam [[Ahmed Aboutaleb]], tevens een van de bekendste Marokkanen in Nederland. Sinds de moord op [[Theo van Gogh]] is hij erg druk bezig met het versterken van de banden tussen allochtonen en autochtonen in Nederland. Uit interviews met oude bekenden van Aboutaleb uit zowel Nederland als Marokko blijkt dat hij als het schoolvoorbeeld wordt gezien van iemand die vanuit niks is opgeklommen naar de top. Er wordt verteld over zijn nogal zware jeugd in Marokko en hoe hij met zijn familie naar Nederland vertrekt.  In Marokko mag hij eigenlijk niet naar school van zijn opa en in Nederland ziet hij meer kansen voor zich liggen. Eenmaal in Nederland doet hij zijn uiterste best om de taal te leren en gaat hij naar het LTS. Hier werkt hij hard aan zijn studie en klimt hij op via het MTS naar HTS. Hij richt een Marokkanenvereniging op en gaat fanatiek fietsen. Door zijn enthousiaste en ambitieuze manier van netwerken houdt hij er een journalistiek baantje aan over en gaat begin jaren ’90 zelfs bij de Amsterdamse overheid werken. In 2004 wordt hij na wat wikken en wegen zelfs wethouder.
 
Hij heeft zich goed aangepast aan de Nederlandse samenleving, maar heeft ook zijn moslimtradities behouden. Over privézaken blijft hij erg gesloten, ook zijn collega’s vinden dat hij altijd een zeer serieuze en zakelijke man blijft. Hoewel hij zich erg fanatiek inzet voor het samenbrengen van allochtonen en autochtonen is niet iedereen blij met hem; hij wordt soms zelfs gezien als overloper. Toch blijft hij zich fanatiek inzetten voor zijn ideaal; de Marokkaanse en Nederlandse samenlevingen dichter bij elkaar brengen.
 
De beelden van geïnterviewde collega’s en oude bekenden van [[Ahmed Aboutaleb]] en hijzelf worden  in deze documentaire afgewisseld met beelden van Aboutaleb tijdens zijn inzet voor de samenleving. Er zijn ook beelden opgenomen bij Aboutalebs oude huis in Marokko. Hierdoor is het een redelijk levendige aflevering. Er worden in deze documentaire ook archiefbeelden van onder andere de moord op [[Theo van Gogh]] gebruikt.


===Makers===
===Makers===
Presentatie en commentaar [[Philip Freriks]] <br />
Presentatie, commentaar [[Philip Freriks]]
Eindredactie [[Marc Josten]] <br />
 
Regie en samenstelling [[Margo Smit]], [[Joyce Boverhuis]] <br />
Eindredactie [[Marc Josten]]  
Productie [[Marie-Anne Veenman]], [[Anouk de Groot]] <br />
 
Omroep [[KRO]] <br />
Regie, samenstelling [[Margo Smit]], [[Joyce Boverhuis]]  
 
Productie [[Marie-Anne Veenman]], [[Anouk de Groot]]  


===Geïnterviewden===
[[KRO]]  
[[Ahmed Aboutaleb]], staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid <br />
[[Jan Franssen]], oud-werkgever <br />
[[A. Salhi]], jeugdvriend <br />
[[Rob Oudkerk]], oud-werkgever <br />
[[M. Elbachiri]], oom <br />
[[H. Benghanem]], vriend en taalleraar <br />
[[Hedy d'Ancona]], oud-werkgever <br />
[[M. Essekelli]], schoolmeester <br />
[[J. Vos]], vriend <br />


===Achtergrondinformatie===  
===Achtergrondinformatie===  
De beelden van de moord op [[Theo van Gogh]] staan natuurlijk op het netvlies van iedere Nederlander gegrift en waarschijnlijk is het ook algemeen bekend dat Aboutaleb door zijn uitspraken over deze gebeurtenis meer in de belangstelling kwam. Deze aflevering van Profiel haakt dus goed in op de actualiteiten destijds. In februari 2007, net voor de uitzending,  is Aboutaleb net aangesteld als staatssecretaris van Sociale zaken en Werkgelegenheid in het kabinet Balkendende-IV en is hij al bekend als wethouder van Amsterdam. Twee jaar na deze aflevering gaat zijn succesverhaal verder en wordt hij burgemeester. Ook dan spelen de zaken rond zijn Marokkaanse achtergrond nog een grote rol. De partij Leefbaar Rotterdam wil hem niet als burgemeester van Rotterdam hebben omdat hij een groep representeert die in heel Nederland problemen veroorzaakt, terwijl Aboutaleb het juist met hun standpunten eens is. Deze documentaire over zijn achtergrond is dus nog altijd actueel te noemen.


De beelden van de moord op [[Theo van Gogh]] staan natuurlijk op het netvlies van iedere Nederlander gegrift en waarschijnlijk is het ook algemeen bekend dat Aboutaleb door zijn uitspraken over deze gebeurtenis meer in de belangstelling is gekomen. Deze aflevering van ''[[Profiel]]'' haakt dus goed in op de actualiteiten destijds. In februari 2007, net voor de uitzending,  is Aboutaleb net aangesteld als staatssecretaris van Sociale zaken en Werkgelegenheid in het kabinet Balkendende-IV en is hij al bekend als wethouder van Amsterdam. Twee jaar na deze aflevering gaat zijn succesverhaal verder en wordt hij burgemeester. Ook dan spelen de zaken rond zijn Marokkaanse achtergrond nog een grote rol. De partij Leefbaar Rotterdam wil hem niet als burgemeester van Rotterdam hebben omdat hij een groep representeert die in heel Nederland problemen veroorzaakt, terwijl Aboutaleb het juist met hun standpunten eens is. Deze documentaire over zijn achtergrond is dus nog altijd actueel te noemen.


[[category:producties|A|Ahmed Aboutaleb onze man uit Marokko]]
[[category:productielijst A|Ahmed aboutaleb onze man uit marokko]]


[[category:documentaire|Ahmed Aboutaleb onze man uit Marokko]]
[[category:documentaire|Ahmed aboutaleb onze man uit marokko]]


[[category:2000-2009|Ahmed Aboutaleb onze man uit Marokko]]
[[category:2000-2009|Ahmed aboutaleb onze man uit marokko]]

Huidige versie van 21 okt 2010 om 08:03

Periode2007
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte34'36"
MediumTelevisie
Externe infoMoord Theo van Gogh


Beschrijving

Dit is een korte documentaire in de documentaireserie Profiel over de Marokkaanse wethouder van Amsterdam Ahmed Aboutaleb, tevens een van de bekendste Marokkanen in Nederland. Sinds de moord op Theo van Gogh is hij erg druk bezig met het versterken van de banden tussen allochtonen en autochtonen in Nederland. Uit interviews met oude bekenden van Aboutaleb uit zowel Nederland als Marokko blijkt dat hij als het schoolvoorbeeld wordt gezien van iemand die vanuit niks is opgeklommen naar de top. Er wordt verteld over zijn nogal zware jeugd in Marokko en hoe hij met zijn familie naar Nederland vertrekt. In Marokko mag hij eigenlijk niet naar school van zijn opa en in Nederland ziet hij meer kansen voor zich liggen. Eenmaal in Nederland doet hij zijn uiterste best om de taal te leren en gaat hij naar het LTS. Hier werkt hij hard aan zijn studie en klimt hij op via het MTS naar HTS. Hij richt een Marokkanenvereniging op en gaat fanatiek fietsen. Door zijn enthousiaste en ambitieuze manier van netwerken houdt hij er een journalistiek baantje aan over en gaat begin jaren ’90 zelfs bij de Amsterdamse overheid werken. In 2004 wordt hij na wat wikken en wegen zelfs wethouder.

Hij heeft zich goed aangepast aan de Nederlandse samenleving, maar heeft ook zijn moslimtradities behouden. Over privézaken blijft hij erg gesloten, ook zijn collega’s vinden dat hij altijd een zeer serieuze en zakelijke man blijft. Hoewel hij zich erg fanatiek inzet voor het samenbrengen van allochtonen en autochtonen is niet iedereen blij met hem; hij wordt soms zelfs gezien als overloper. Toch blijft hij zich fanatiek inzetten voor zijn ideaal; de Marokkaanse en Nederlandse samenlevingen dichter bij elkaar brengen.

De beelden van geïnterviewde collega’s en oude bekenden van Ahmed Aboutaleb en hijzelf worden in deze documentaire afgewisseld met beelden van Aboutaleb tijdens zijn inzet voor de samenleving. Er zijn ook beelden opgenomen bij Aboutalebs oude huis in Marokko. Hierdoor is het een redelijk levendige aflevering. Er worden in deze documentaire ook archiefbeelden van onder andere de moord op Theo van Gogh gebruikt.

Makers

Presentatie, commentaar Philip Freriks

Eindredactie Marc Josten

Regie, samenstelling Margo Smit, Joyce Boverhuis

Productie Marie-Anne Veenman, Anouk de Groot

KRO

Achtergrondinformatie

De beelden van de moord op Theo van Gogh staan natuurlijk op het netvlies van iedere Nederlander gegrift en waarschijnlijk is het ook algemeen bekend dat Aboutaleb door zijn uitspraken over deze gebeurtenis meer in de belangstelling is gekomen. Deze aflevering van Profiel haakt dus goed in op de actualiteiten destijds. In februari 2007, net voor de uitzending, is Aboutaleb net aangesteld als staatssecretaris van Sociale zaken en Werkgelegenheid in het kabinet Balkendende-IV en is hij al bekend als wethouder van Amsterdam. Twee jaar na deze aflevering gaat zijn succesverhaal verder en wordt hij burgemeester. Ook dan spelen de zaken rond zijn Marokkaanse achtergrond nog een grote rol. De partij Leefbaar Rotterdam wil hem niet als burgemeester van Rotterdam hebben omdat hij een groep representeert die in heel Nederland problemen veroorzaakt, terwijl Aboutaleb het juist met hun standpunten eens is. Deze documentaire over zijn achtergrond is dus nog altijd actueel te noemen.