Albert Diederik

Uit B&G Wiki
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Albert Diederik 1986

NaamAlbert Diederik
GeborenRotterdam, 12 october 1948
FunctiesDecorontwerper, grafisch ontwerper.
Bekend vanDJ Kat, Pat Sharp show 5 uur show, Boobytrap, Barend & Van Dorp, De leukste thuis, Memories, Spoorloos, Aso show,Vakantieman, Ontbijt TV, NUHR-TV, Hints (2002),Vinger aan de pols (2003) Veronique_Ontbijtshow,Taxi
Periode actief1972-2017
Werkt samen metJohn de Mol,Linda de Mol,John Carrington,Leo Janssen, Frits Bom
Triviaontwerpt voor theater, TV en musea
GalleryGallery.
Externe infoPerspekt, Theaterencyclopedie: [1]

,.
Oeuvre van Albert Diederik

Albert is begonnen als laborant op het research-laboratorium van een verffabriek (Tollens). Hij volgde de Vrije Academie Psychopolis in Den Haag. In 1972 wordt hij bij de Technische Theatergroep Perspekt aangenomen als ontwerper/vormgever.

Hier ontwerpt hij decors, kostuums, mechanische rekwisieten en maakt hij een tekenfilm voor de eerste multi-media productie van Perspekt, de inmiddels legendarisch geworden “horror-comedy”: De val van Rabenshalle (1973). Latere producties zoals De Bolhoedmannen, Hammer, Klepsydra en niet te vergeten, Ragnarok zetten Perspekt op de kaart als theatergezelschap waar techniek, spel, animatie en humor hand in hand gaan.

In de daaropvolgende jaren speelt hij een medebepalende rol in de artistieke en technische ontwikkeling van deze groep, zowel bij eigen producties als in het kader van adviezen aan andere theatergezelschappen. Naast zijn werk is hij gastdocent bij de opleiding Theatervormgeving in Maastricht en is hij commissielid van de OISTAT (scenografie). In 1986 maakt Albert zijn eerste tv-decors, Popformule, Dj Cat show, tevens het eerste programma met Linda de Mol, later gevolgd door De leukste thuis

Uit theatergroep Perspekt is in 1988 het huidige Perspekt Studio’s ontstaan, waar Albert Diederik zijn werk als ruimtelijk ontwerper/vormgever en directeur voortzet.

Zolang als Perspekt Studio’s BV opereert worden al multimediale presentaties gemaakt waarin op een grensoverschrijdende manier decor, licht, geluid en AV worden geïntegreerd. Woorden als ‘theatraal, beleving, emotie’ zijn al jaren onderdeel van het vocabulaire van Perspekt.

De jaren erna wordt de creativiteit van Perspekt steeds eerder en meer ingeschakeld. Er zijn hier 3 vaste ontwerpers in dienst. Albert wordt meer en meer als artdirector om advies gevraagd, vanwege zijn ervaring in alle velden van ruimtelijke vormgeving. Musea en tentoonstellingen, bezoekerscentra, bijzondere inrichtingsprojecten en speciale multimediale projecten passeren de revue. Ook werkt hij nog altijd voor theater, televisie en evenementen. De opdrachten variëren van kleinere projecten tot miljoenenprojecten.

Daarnaast heeft Perspekt tot en met 0.8 het masterplan voor het nieuwe museum van Beeld en Geluid (1996) in Hilversum vormgegeven. Logistiek, bezoekersaantallen en overleg hierover met de architect waren daarbij naast creatieve vormgeving een belangrijk aspect. Na de aanbesteding van het masterplan 0.8 is Perspekt met Hypsos verkozen om het plan tot 1.0 te brengen. Een van de kernpaviljoens (Sterrenshow) is door Albert ontworpen.