Aleid Rensen

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Gputuhena (Overleg | bijdragen) op 22 sep 2008 om 11:45 (Nieuwe pagina: {{ Infobox Persoon | illustratie = | naam = Aleida Digna Rensen-Oosting | geboorte_datum = 1938 | geboorte_plaats = Emmen | overlijden_datum = | overlijden_plaats = | funct...)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
PersoonPlaceholder.png

NaamAleida Digna Rensen-Oosting
GeborenEmmen, 1938
Functies dierentuindirectrice
Bekend vanVoor de vuist weg
Periode actief1970 -
Werkt samen metWillem Duys

Aleid Rensen in de media
Oeuvre van Aleid Rensen

Aleid Rensen is oud-directrice van het Noorderdierenpark te Emmen en is regelmatig te gast bij Voor de vuist weg.

Rensen groeit op in Emmen, maar vertrekt daar na haar middelbare schooltijd. Rensen is de dochter van Willem Oosting. Hij richt in 1935 het Noorderdierenpark te Emmen op en is tot het eind van de jaren ’60 de eigenaar en directeur van de dierentuin. Aleid Rensen wordt in 1970 door Nederlands politicus Harm van Riel overgehaald terug te keren en met haar man Jaap Rensen de dierentuin over te nemen. Het dierenpark verkeert namelijk in financiële moeilijkheden. De zus van de oud-directeur, mevrouw Gerritsen-Oosting, neemt de aandelen van haar broer over en verkoopt ze dezelfde dag aan de gemeente Emmen. De dierentuin wordt dan voor de helft eigendom van de gemeente Emmen en voor de andere helft van de familie Rensen.

Aleid Rensen ontwikkelt met haar man een groots opgezet vernieuwingsprogramma om het Noorderdierenpark weer aan de internationale top te krijgen. Rensen heeft daarnaast ook een goed gevoel voor publiciteit. Door in de jaren ’70 veel op te treden in het populaire televisieprogramma Voor de vuist weg van Willem Duys, weet ze de dierentuin weer algemene bekendheid te geven.

Rensen wint in haar carrière vele prijzen. In 1974 krijgt ze de Culturele prijs van Drenthe. In 1985 en 1990 weet ze de persprijzen in de wacht te slepen. In 1990 mag ze de Award of Excellence (voor toerisme) in ontvangst nemen. In 1991 wordt Aleid Rensen zakenvrouw van het jaar.

In 1995 treedt het echtpaar terug uit de directie van het Noorderdierenpark. Jaap en Aleid Rensen dragen hun directieschap over aan Henk Hiddingh. Rensen vervult na haar terugtreden nog vele bestuursfuncties en is onder andere voorzitter van de Stichting Het Drentse Landschap. In 2006 draagt ze haar voorzitterschap van Het Drentse Landschap over en ontvangt ze bij haar afscheid de Drentse Erepenning voor haar inzet voor natuur, landschap en cultureel erfgoed.