Anne-Mieke Ruyten

Uit B&G Wiki
Versie door Renekoenders (overleg | bijdragen) op 24 jul 2013 om 12:43
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Anne-Mieke Ruyten
Foto: Joris van Bennekom

NaamJohanna Maria Catharina Theresia Ruyten
GeborenVenray, 16 augustus 1960
FunctiesActeur, Stemacteur, Regisseur
Bekend vanSamSam, Zaterdagavond café,
Kinderen geen bezwaar
Periode actief1986 - heden
Werkt samen metJohn Jones, Elle van Rijn,
Alfred van den Heuvel
Externe infoTrivia

Anne-Mieke Ruyten in de media
Oeuvre van Anne-Mieke Ruyten

Actrice Anne-Mieke Ruyten zet zich met hart en ziel in voor haar werk. Haar bekendste rollen zijn Chris in de comedyserie SamSam en Maud in de comedyserie Kinderen geen bezwaar. Haar zachte, doch karakteristieke stem is voor velen zeer herkenbaar.


Jeugd

Anne-Mieke Ruyten is de jongste van zes van het gezin Ruyten en is in haar vroege jeugd al op televisie te zien. Wanneer in haar woonplaats Venray opnames zijn voor het programma Van gewest tot gewest doet de dan elfjarige Anne-Mieke verwoede pogingen om in beeld te komen en met succes. Na school besteedt ze menig uurtje op de plaatselijke balletschool, waar ze ervan droomt om net zo’n goede danseres te worden als Margo Fonteyn. Ruyten combineert haar middelbare school met de vooropleiding van de Dansacademie te Arnhem. Helaas moet ze door een blessure vroegtijdig een einde maken aan deze vooropleiding. Ze kiest er voor om in Maastricht HBO Jeugdwelzijnswerk te gaan volgen, de huidige SPH. Deze opleiding valt haar zwaar en haar docente drama adviseert haar om zich aan te melden voor de Toneelschool in Maastricht. Haar docente zet haar voor de deur van de academie af en stuurt haar naar de directeur. Toenmalig directeur Jacques Giessen zorgt ervoor dat Ruyten gelijk kan instromen in het eerste haar. Na een jaar verlaat ze de Toneelschool en vertrekt ze naar Antwerpen waar ze de volledige opleiding aan de Toneelschool doet.


Stemactrice

Wanneer Ruyten een rol speelt in het toneelstuk Harold & Maude ontmoet ze acteur Sacco van der Made. Hij leent zijn stem dan al een aantal jaar aan Dagobert Duck in de tekenfilmserie DuckTales. Voor de nieuwe serie zijn de makers op zoek naar een nieuwe stem voor de neefjes en Sacco adviseert Ruyten om auditie voor deze stemmen te doen. Helaas krijgt ze de rol van de neefjes niet, maar wordt onmiddellijk gevraagd voor een aantal andere stemmetjes. Na ongeveer tien jaar stopt Ruyten met het stemmenwerk om haar stem te sparen voor zangstukken in het theater. In 2011 pakt zij het stemmenwerk toch weer op.


Actrice

Na een aantal rollen in zowel de Belgische als in de Nederlandse theaters en op televisie, krijgt Ruyten een rol in het laatste seizoen van Spijkerhoek. De rol van nachtclubeigenaresse Yvonne Prins ligt niet helemaal in haar straatje. Al snel auditeert ze voor een rol in het lichtelijk satirische programma Zaterdagavondcafé. Het is vooral de snelheid en het spelen met de actualiteit dat haar erg aanspreekt. De opnames vinden plaats op zaterdagmiddag en worden diezelfde avond nog uitgezonden op televisie.

In 1994 krijgt ze een van de hoofdrollen in de Veronica-comedy SamSam. Na een fantastisch tijd te hebben beleefd, stapt Ruyten in 2001 uit de serie. Ze is van mening dat het verhaal na zeven jaar wel verteld is en vindt eveneens zichzelf te oud worden voor de rol van Chris. Daarbij komt dat ze steeds grotere rollen speelt in het theater, zoals onder andere in Anatevka en Tsjechov, de musical. De combinatie met haar televisiewerk vindt ze erg zwaar worden.

Drie jaar later keert ze toch terug op de buis wanneer ze een hoofdrol krijgt in de succesvolle comedyserie Kinderen geen bezwaar. De reeds gecaste Alfred van den Heuvel is haar tegenspeler tijdens de auditie voor de rol van Maud. Net als het personage Chris is Maud ook een rustige, assertieve vrouw die voor de stabiele factor in de comedy zorgt.

Ruyten vindt het heerlijk om in comedyseries te spelen. Desondanks ambieert zij ook nog steeds een rol in een goede Nederlandse dramaserie.


Spelregie

De makers van Kinderen geen bezwaar maken een splitsing tussen beeldregie en spelregie. Het grote voordeel van deze splitsing is dat er op de opnamedag een aparte regisseur aanwezig is die de acteurs tijdens het filmen kan regisseren, terwijl een andere regisseur zich uitsluitend kan bezig houden met hoe de beelden worden opgenomen. In een gesprek met mede-acteur Alfred van den Heuvel vertelt Ruyten dat ze het werk van de spelregisseuse ontzettend interessant vindt. Hij adviseert haar eens een poging te wagen de spelregie op zich te nemen. Ruyten blijkt de vaardigheden te beheersen en doet naast de spelregie van Kinderen geen bezwaar eveneens de spelregie van de comedyserie Suzanne en de mannen.