Arend Langenberg: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 10: Regel 10:
| periode_actief  = 1970 - 2012
| periode_actief  = 1970 - 2012
| werkt_samen_met = [[Peter R. de Vries]]
| werkt_samen_met = [[Peter R. de Vries]]
| trivia = zou in december 1986 nieuwslezer worden bij [[Europa TV]] maar dit gaat op het laatste moment niet door
| trivia = [[Trivia: Arend Langenberg|Trivia]]
| gallery = [[Gallery: Arend Langenberg|Gallery]]
| gallery = [[Gallery: Arend Langenberg|Gallery]]
| externe_info = [http://www.arendlangenberg.com Ode aan Arend Langenberg]
| externe_info = [http://www.arendlangenberg.com Ode aan Arend Langenberg]

Versie van 15 mrt 2013 08:55

Arend Langenberg (1991)

NaamArend Willem Langenberg
GeborenAmsterdam, 19 januari 1949
Gestorvenonbekend, 30 december 2012
Functiesnieuwspresentator, commentaarstem, presentator
Bekend vanRadio Veronica, ANP, Sky Radio, Radio 538, Classic FM, Peter R. de Vries, misdaadverslaggever
Periode actief1970 - 2012
Werkt samen metPeter R. de Vries
TriviaTrivia
GalleryGallery
Externe infoOde aan Arend Langenberg

Arend Langenberg in de media
Oeuvre van Arend Langenberg

Na een middelbare schooltijd in Engeland wil Arend Langenberg acteur worden. Hij doet toelatingsexamen voor Royal Academy of Dramatic Art. Zijn vader, een ex-marine man, ziet zijn zoon liever werken bij een scheepvaartmaatschappij. Er komt een compromis: Langenberg wordt nieuwslezer bij Radio Veronica dat uitzendt vanaf een schip.

Via Freek Simon komt Langenberg bij Radio Veronica terecht. Na een stemtest wordt hij aangenomen door Rob Out. Vanaf eind 1970 leest hij het nieuws. Wanneer de uitzending vanwege de nieuwe anti-zeezenderwetten moeten worden gestaakt in 1974 stapt Langenberg over naar het ANP. Jarenlang leest hij de nieuwsberichten op de publieke radiozenders. Tevens is hij als redacteur actief bij de radionieuwsdienst. Hij is zeer betrokken bij het radionieuws en besteedt vanuit een studie communicatiewetenschappen aandacht aan het vakgebied. Zo doet hij in de jaren tachtig een vijfjarig onderzoek naar de kwaliteit, objectiviteit en waardering van het ANP-radionieuws. In 1988 rond hij de studie af.

Later wordt hij hoofd van de NOB Fonotheek. In de weekeinden blijft hij het nieuwslezen, bij Sky Radio en vanaf 1992 ook bij Radio 538. Het radionieuws heeft toch zijn voorkeur. Hij verlaat de Fonotheek om fulltime met radio bezig te zijn. Bij Sky Radio wordt hij hoofd van de nieuwsdienst. Verder leest hij het nieuws ook nog bij Radio 538 en Classic FM. Bij die laatste zendern presenteert hij ook programma's. Per 1 augustus 2003 stopt hij bij Radio 538 vanwege een exclusiviteitscontract met Sky Radio.

Naast het radio werk is Langenberg op televisie te horen als commentaarstem in Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. Hij spreekt ook diverse reclame spots in. Zijn bekendheid leidt tot deelname aan Sterren dansen op het ijs (2007) en tot een bijrol als nieuwspresentator in de bioscoopfilm Sinterklaas en de verdwenen pakjesboot (2009).

In 2008 wordt bij Langenberg endeldarmkanker geconstateerd. Na een operatie gaat hij in 2009 weer aan het werk. De ziekte komt echter in 2012 terug. Langenberg overlijdt aan het eind van dat jaar.

Prijzen