AudioSchakelCentrum

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Pvvledder (Overleg | bijdragen) op 29 apr 2019 om 11:49 (Nieuwe pagina aangemaakt met '==AudioSchakelCentrum-ASC== Wie op weg is naar Hilversum ziet al van verre de 196 meter hoge betonnen toren bij het mediapark. De toren is een belangrijk onderdeel...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

AudioSchakelCentrum-ASC

Wie op weg is naar Hilversum ziet al van verre de 196 meter hoge betonnen toren bij het mediapark. De toren is een belangrijk onderdeel binnen het systeem van de Nederlandse omroep.

geschiedenis

Het AudioSchakelCentrum is het zenuwcentrum waar de verbindingen in het omroepnetwerk worden geschakeld. Het betreft in- en uitgaande verbindingen tussen de studio’s van omroepen en correspondenten in binnen- en buitenland. Er wordt gebruik gemaakt van speciale spreek- en muzieklijnen, die de kwaliteit hoog houden. Vanaf 1929 is het ASC gevestigd in de telefooncentrale van Hilversum. Later wordt het ASC gevestigd in een 70 meter hoge stalen mast in het noorden van Hilversum.

nieuw behuizing

In 1973 wordt het ASC verplaatst naar een nieuwe 196 meter hoge toren bij het mediapark in Hilversum. De oude stalen mast wordt in 1976 gesloopt. De toren aan de Witte Kruislaan bij het mediapark in Hilversum zal een aantal jaren het schakelcentrum huisvesten.

nieuwe functie

Door de digitalisering van televisie en radio en het gebruik van een uitgebreid glasvezelnetwerk en niet te vergeten de communicatiesatellieten is de oude analoge apparatuur overbodig geworden en is deze uit de toren verwijderd. Het gebouw huisvest nu een datacentrum naast een functie van verbindingstoren voor de omroep.