Autostop

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Pvvledder (Overleg | bijdragen) op 9 dec 2019 om 11:25 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Automatisch aan/uit Handige amateurs vinden soms dingen uit die op fabrieksapparatuur niet te vinden zijn. Bijvoorbeeld een automatisch stopsysteem op de bandrecord...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Automatisch aan/uit Handige amateurs vinden soms dingen uit die op fabrieksapparatuur niet te vinden zijn. Bijvoorbeeld een automatisch stopsysteem op de bandrecorder. Op de wat oudere bandrecorders met spoelen kan het handig zijn de band automatisch te laten stoppen voor het eind van de band van de spoel afloopt. Hiertoe dient een extra kop die naast de opneem- en afspeelkop wordt geplaatst. De kop heeft twee naast elkaar gelegen metalen plaatjes die met een draad verbonden zijn met een relais dat de motor van stroom voorziet. Het relais wordt eerst bekrachtigd met een drukschakelaar waardoor de motor gaat lopen.

Vlak voor het eind van de band bevindt zich een strookje zilverpapier. Wanneer dit strookje langs de twee metalen plaatjes loopt wordt het relais kortgesloten waardoor de motor van de bandrecorder stopt. Om verder te luisteren moet natuurlijk de band worden gewisseld en de motor weer gestart. Het vereist enig knutselwerk maar het resultaat is bemoedigend.