Beau van Erven Dorens: verschil tussen versies

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
 
(19 tussenliggende versies door 8 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
{{ Infobox Persoon
 
{{ Infobox Persoon
| illustratie = Beau van Erven Dorens.jpg
+
| illustratie = Beau_con.jpg
 
| naam      =  Beau Noël van Erven Dorens
 
| naam      =  Beau Noël van Erven Dorens
 
| geboorte_datum  = 24 december 1970
 
| geboorte_datum  = 24 december 1970
Regel 10: Regel 10:
 
| periode_actief  = 1996 - heden
 
| periode_actief  = 1996 - heden
 
| werkt_samen_met =  [[Minoesch Jorissen]], [[Albert Verlinde]], [[Linda de Mol]]
 
| werkt_samen_met =  [[Minoesch Jorissen]], [[Albert Verlinde]], [[Linda de Mol]]
| trivia = zijn nichtje [[Dominique van der Heyde]] is verslaggeefster bij het [[Journaal|NOS Journaal]]
+
| trivia = [[Trivia: Beau van Erven Dorens|Trivia]]
| onderschrift = Beau van Erven Dorens
+
| onderschrift = Beau van Erven Dorens (bron: fotocollectie Beeld en Geluid)
 
| externe_info =  
 
| externe_info =  
 
| catalogus = [[Beau van Erven Dorens in de media]]
 
| catalogus = [[Beau van Erven Dorens in de media]]
 
| programmaoverzicht = [[Oeuvre van Beau van Erven Dorens]]
 
| programmaoverzicht = [[Oeuvre van Beau van Erven Dorens]]
 
}}
 
}}
 +
'''Enfant terrible met veel talenten'''
  
Sinds zijn debuut in de Nederlandse audiovisuele media zijn de meningen over Beau van Erven Dorens sterk verdeeld: je vindt hem geweldig of je vindt hem niets. Vooral in de eerste jaren van zijn carrière wordt hij omschreven als ‘enfant terrible van de Nederlandse televisie’, een flapuit, een non-conformist. Opmerkelijk genoeg gaat duo-presentatie hem goed af. In de loop der jaren is hij milder geworden en lijkt hij langer na te denken voordat hij iets zegt. Deze ontwikkeling schrijft hij zelf toe aan zijn gezin. Zowel Beau als zijn critici merken in interviews op dat zijn diversiteit een vloek en een zegen is. Hij is (te?) multi-inzetbaar en doet liefst veel tegelijk. Dit heeft tot gevolg dat hij het gevoel heeft niets helemaal af te krijgen, iets wat hem sinds zijn studietijd achtervolgt. Hij heeft zijn studies Nederlands, geschiedenis en politicologie geen van allen afgerond.
+
===Jeugd===
Beau gelooft in de maakbaarheid van het leven, van zijn eigen lot. Hij lijkt in elk geval opgewassen tegen enorme stoten. Nadat hij tot boegbeeld van het onsuccesvolle Talpa is gebombardeerd, weet hij bij RTL de draad snel op te pakken met succesvolle programma’s. Hij is een flamboyante persoonlijkheid met vaak opvallende kleding en taalgebruik (o.a. zijn bekende afsluiter ‘toedeloe’).
 
  
Het schrijven zit er bij Beau van Erven Dorens al vroeg in. Tijdens zijn middelbare schooltijd op het Kennemer Lyceum schrijft Beau van Erven Dorens voor de schoolkrant. Op 15-jarige leeftijd is hij correspondent bij het ''Haarlems Dagblad'' en in zijn studententijd is hij redacteur van studentenblad ''Propria Cures''. Later wordt hij columnist in ''Nieuwe Revu'' (tot 2006) en schrijft hij diverse boeken. In 2008 verschijnt zijn debuutroman ''Pijn''.
+
De eerste vier jaar van zijn leven woont Beaus van Erven Dorens in Maleisië. Zijn vader is daar directeur bij Shell. Terug in Nederland gaat hij na zijn middelbare schooltijd studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Hij volgt drie studies, Nederlands, geschiedenis en Politicologie. Hij maakt ze alledrie niet af. Zijn schrijverschap ontwikkelt hij in deze tijd al wel. Hij schrijft voor het bekende studentenblad 'Propria Cures'. Later wordt hij columnist in ''Nieuwe Revu'' (tot 2006) en schrijft hij diverse boeken. In 2008 verschijnt zijn debuutroman ''Pijn''.
  
In 1996 debuteert Beau bij [[Talkradio 1395 AM]] waar hij middels een aantal spraakmakende acties bekendheid verwerft. Twee jaar later introduceert hij zichzelf op televisie in ''[[What the rel is RTL?!]]'' (RTL4). Naast een aantal kort lopende programma’s presenteert hij samen met [[Minoesch Jorissen]] twee seizoenen ''[[RTL Live]]''. In 2000 stapt Beau over naar [[Veronica]] (onderdeel van [[HMG]]) waar hij met [[Esther Duller]] de tweede editie van'' [[Big Brother]]'' presenteert.  
+
===Radio===
Het echte succes komt pas in 2001 als hij samen met [[Albert Verlinde]] wordt gevraagd voor ''[[RTL Boulevard]]''. Naast ''Boulevard'' presenteert Beau onder andere twee onsuccesvolle praatprogramma’s bij [[Yorin]] en talentenjacht ''[[Popstars – The Rivals]]''. In 2005 neemt Beau afscheid van ''Boulevard'' om naar eigen zeggen meer tijd voor zijn gezin te hebben.
+
 
Een paar maanden later beginnen echter de uitzendingen van [[Talpa]], de nieuwe commerciële zender van [[John de Mol]], met Beau als prominent gezicht. Naast het openingsprogramma presenteert hij onder andere ''[[NSE]]'', twee programma’s samen met [[Linda de Mol]], en ''[[Deal or no deal]]''. De kijkcijfers vallen tegen en Talpa (later ''Tien'') wordt in 2007 overgenomen door RTL.  
+
Bij [['talkradio 1395 AM']] begon zijn radiocarrière. Hij presenteert hier het programma 'Oh Beau', met een aantal spraakmakende onderdelen, onder andere gooit hij een ruit in op het Binnenhof en presenteert vanaf de poolcirkel. Op [[Yorin FM]] maakt hij'vanaf 2002 het programma 'Yorin Happy Hour'.
Beau lijkt het tegenvallende hoofdstuk Talpa goed achter zich te kunnen laten. Bij RTL wordt het programma ''[[Deal or no deal]]'' met succes voortgezet. Daarnaast presenteert Beau ''[[Het zesde zintuig]]'' en treedt hij op als teamleider in het succesvolle zaterdagavondprogramma ''[[Ik hou van Holland]]''.  
+
 
 +
===Televisie===
 +
 
 +
In 1998 gaat hij werken voor [[RTL4]]. Zijn eerste programma [[Alles voor de kijkcijfers]] zoekt de grenzen op van wat ethisch mogelijk is voor het behalen van zo hoog mogelijke kijkcijfers.
 +
Met [[Minoesch Jorissen]] persenteert hij twee seizoenen het programma [[RTL live]].
 +
In 2000 stapt hij over naar [[Veronica]] om de tweede editie van [[Big Brother]] te presenteren.
 +
Het echte succes komt pas in 2001 als hij samen met [[Albert Verlinde]] wordt gevraagd voor ''[[RTL Boulevard]]''. In 2005 neemt hij afscheid van ''Boulevard'' om naar eigen zeggen meer tijd voor zijn gezin te hebben, maar ook de stroeve samenwerking met Verlinde zal een rol hebben gespeeld bij deze beslissing.
 +
 
 +
===Talpa===
 +
 
 +
Een paar maanden later beginnen de uitzendingen van [[Talpa]], de nieuwe commerciële zender van [[John de Mol]], met Van Erven Dorens als prominent gezicht. Naast het openingsprogramma presenteert hij onder andere ''[[NSE]]'', twee programma’s samen met [[Linda de Mol]], en ''[[Deal or no deal]]''. De kijkcijfers vallen tegen en Talpa (later ''Tien'') wordt in 2007 overgenomen door RTL.  
 +
Van Erven Dorens lijkt het tegenvallende hoofdstuk Talpa goed achter zich te kunnen laten. Bij RTL wordt het programma ''[[Deal or no deal]]'' met succes voortgezet. Daarnaast presenteert hij ''[[Het zesde zintuig]]'' en treedt hij op als teamleider in het succesvolle zaterdagavondprogramma ''[[Ik hou van Holland]]''.
 +
 
 +
===Producent===
 +
 
 +
Van Erven Dorens is naast presentator ook producent. Zo is het programma ''[[NSE]]'' geproduceerd door ''Beauworks'' (een samenwerking tussen Van Erven Dorens en [[Eyeworks]] van [[Reinout Oerlemans]]). Verder is Van Erven Dorens sinds 2003 mede-directeur van het bedrijf [[Park Lane TV]] wat onder andere het programma ''[[The Phone]]'' met succes heeft verkocht aan Fremantle. In september 2003 richt hij samen met ''NSE''-collega’s [[Mark Koster]] en [[Wouter Laumans]] de website [[Campus TV]] op wat plaats biedt voor filmpjes rondom het studentenleven.
 +
 
 +
===SBS===
 +
 
 +
In 2009 wordt bekend gemaakt dat Van Erven Dorens van RTL de overstap maakt naar [[SBS Broadcasting]]. Daar presenteert hij ''[[CQC]]'' op [[Veronica]] en later ''[[De nieuwe Uri Geller]]'' op [[SBS6]]. In 2010 presenteert hij samen met [[Marc-Marie Huijbregts]] de ''[[Zaterdagavondshow]]''. Dit programma wordt slecht bekeken en wordt na vier afleveringen van de buis gehaald. In 2011 presenteert hij het amusementsprogramma ''[[Het beste idee van Nederland]]''. In 2012 gaat ''[[De wereld van Beau]]'' van start.
 +
 
 +
===Terug bij RTL===
 +
 
 +
Na teleurstelling over het afwijzen door de directie van SBS over een aantal van zijn programma ideeën, keert Van Erven Dorens terug bij RTL. Het plan is daar in ieder geval een aantal programma's te maken en bovendien op incidentele basis weer de presentatie van ''[[RTL Boulevard]]'' op zich te nemen.
  
Beau is naast presentator ook producent. Zo is het programma ''[[NSE]]'' geproduceerd door ''Beauworks'' (een samenwerking tussen Beau en [[Eyeworks]] van [[Reinout Oerlemans]]). Verder is Beau sinds 2003 mede-directeur van het bedrijf [[Park Lane TV]] wat onder andere het programma ''[[The Phone]]'' met succes heeft verkocht aan Fremantle. In september richt Beau samen met ''NSE''-collega’s [[Mark Koster]] en [[Wouter Laumans]] de website [[Campus TV]] op wat plaats biedt voor filmpjes rondom het studentenleven.
 
  
Tussen alle werkzaamheden in vindt Beau ook regelmatig de tijd om als (stem)acteur op te treden in diverse producties. Zo speelt hij onder andere in de bioscoopfilm ''[[Feestje]]'' en is hij de Nederlandse stem van ''Garfield''.
 
  
 
===Prijzen en onderscheidingen===
 
===Prijzen en onderscheidingen===
  
Internationale Emmy Award gewonnen voor ''The Phone'' (2009).
+
* Internationale [[Emmy Awards|Emmy Award]] en [[Gouden Roos]] gewonnen voor ''The Phone'' (2009)
 +
* [[TV-Beelden|TV-beeld]] (2016) voor beste nieuwe format voor het televisieprogramma ''[[The Amsterdam project]]''
 +
* [[De Omroepman/vrouw van het jaar|Omroepman van het Jaar]] (2018)
  
 
[[Category: Personen|Erven Dorens, Beau van]]
 
[[Category: Personen|Erven Dorens, Beau van]]
 
[[Category:presentator|Erven Dorens, Beau van]] [[Category:programmamaker|Erven Dorens, Beau van]] [[Category:acteur|Erven Dorens, Beau van]] [[Category:schrijver|Erven Dorens, Beau van]]
 
[[Category:presentator|Erven Dorens, Beau van]] [[Category:programmamaker|Erven Dorens, Beau van]] [[Category:acteur|Erven Dorens, Beau van]] [[Category:schrijver|Erven Dorens, Beau van]]

Huidige versie van 11 dec 2018 om 11:03

Beau van Erven Dorens (bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

NaamBeau Noël van Erven Dorens
GeborenHaarlem, 24 december 1970
Functiespresentator, programmamaker, acteur, schrijver
Bekend vanRTL Boulevard, Deal or no deal, Ik hou van Holland
Periode actief1996 - heden
Werkt samen metMinoesch Jorissen, Albert Verlinde, Linda de Mol
TriviaTrivia

Beau van Erven Dorens in de media
Oeuvre van Beau van Erven Dorens

Enfant terrible met veel talenten

Jeugd

De eerste vier jaar van zijn leven woont Beaus van Erven Dorens in Maleisië. Zijn vader is daar directeur bij Shell. Terug in Nederland gaat hij na zijn middelbare schooltijd studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Hij volgt drie studies, Nederlands, geschiedenis en Politicologie. Hij maakt ze alledrie niet af. Zijn schrijverschap ontwikkelt hij in deze tijd al wel. Hij schrijft voor het bekende studentenblad 'Propria Cures'. Later wordt hij columnist in Nieuwe Revu (tot 2006) en schrijft hij diverse boeken. In 2008 verschijnt zijn debuutroman Pijn.

Radio

Bij 'talkradio 1395 AM' begon zijn radiocarrière. Hij presenteert hier het programma 'Oh Beau', met een aantal spraakmakende onderdelen, onder andere gooit hij een ruit in op het Binnenhof en presenteert vanaf de poolcirkel. Op Yorin FM maakt hij'vanaf 2002 het programma 'Yorin Happy Hour'.

Televisie

In 1998 gaat hij werken voor RTL4. Zijn eerste programma Alles voor de kijkcijfers zoekt de grenzen op van wat ethisch mogelijk is voor het behalen van zo hoog mogelijke kijkcijfers. Met Minoesch Jorissen persenteert hij twee seizoenen het programma RTL live. In 2000 stapt hij over naar Veronica om de tweede editie van Big Brother te presenteren. Het echte succes komt pas in 2001 als hij samen met Albert Verlinde wordt gevraagd voor RTL Boulevard. In 2005 neemt hij afscheid van Boulevard om naar eigen zeggen meer tijd voor zijn gezin te hebben, maar ook de stroeve samenwerking met Verlinde zal een rol hebben gespeeld bij deze beslissing.

Talpa

Een paar maanden later beginnen de uitzendingen van Talpa, de nieuwe commerciële zender van John de Mol, met Van Erven Dorens als prominent gezicht. Naast het openingsprogramma presenteert hij onder andere NSE, twee programma’s samen met Linda de Mol, en Deal or no deal. De kijkcijfers vallen tegen en Talpa (later Tien) wordt in 2007 overgenomen door RTL. Van Erven Dorens lijkt het tegenvallende hoofdstuk Talpa goed achter zich te kunnen laten. Bij RTL wordt het programma Deal or no deal met succes voortgezet. Daarnaast presenteert hij Het zesde zintuig en treedt hij op als teamleider in het succesvolle zaterdagavondprogramma Ik hou van Holland.

Producent

Van Erven Dorens is naast presentator ook producent. Zo is het programma NSE geproduceerd door Beauworks (een samenwerking tussen Van Erven Dorens en Eyeworks van Reinout Oerlemans). Verder is Van Erven Dorens sinds 2003 mede-directeur van het bedrijf Park Lane TV wat onder andere het programma The Phone met succes heeft verkocht aan Fremantle. In september 2003 richt hij samen met NSE-collega’s Mark Koster en Wouter Laumans de website Campus TV op wat plaats biedt voor filmpjes rondom het studentenleven.

SBS

In 2009 wordt bekend gemaakt dat Van Erven Dorens van RTL de overstap maakt naar SBS Broadcasting. Daar presenteert hij CQC op Veronica en later De nieuwe Uri Geller op SBS6. In 2010 presenteert hij samen met Marc-Marie Huijbregts de Zaterdagavondshow. Dit programma wordt slecht bekeken en wordt na vier afleveringen van de buis gehaald. In 2011 presenteert hij het amusementsprogramma Het beste idee van Nederland. In 2012 gaat De wereld van Beau van start.

Terug bij RTL

Na teleurstelling over het afwijzen door de directie van SBS over een aantal van zijn programma ideeën, keert Van Erven Dorens terug bij RTL. Het plan is daar in ieder geval een aantal programma's te maken en bovendien op incidentele basis weer de presentatie van RTL Boulevard op zich te nemen.


Prijzen en onderscheidingen