Beau van Erven Dorens

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
PersoonPlaceholder.png

NaamBeau Noël van Erven Dorens
GeborenHaarlem, 24 december 1970
Functiespresentator, programmamaker, acteur, schrijver
Bekend vanRTL Boulevard, Deal or no deal, Ik hou van Holland
Periode actief1996 - heden
Werkt samen metMinoesch Jorissen, Albert Verlinde, Linda de Mol
TriviaTrivia

Beau van Erven Dorens in de media
Oeuvre van Beau van Erven Dorens

Sinds zijn debuut in de Nederlandse audiovisuele media zijn de meningen over Beau van Erven Dorens sterk verdeeld: je vindt hem geweldig of je vindt hem niets. Vooral in de eerste jaren van zijn carrière wordt hij omschreven als ‘enfant terrible van de Nederlandse televisie’, een flapuit, een non-conformist. Opmerkelijk genoeg gaat duo-presentatie hem goed af. In de loop der jaren is hij milder geworden en lijkt hij langer na te denken voordat hij iets zegt. Deze ontwikkeling schrijft hij zelf toe aan zijn gezin. Zowel Van Erven Dorens als zijn critici merken in interviews op dat zijn diversiteit een vloek en een zegen is. Hij is (te?) multi-inzetbaar en doet liefst veel tegelijk. Dit heeft tot gevolg dat hij het gevoel heeft niets helemaal af te krijgen, iets wat hem sinds zijn studietijd achtervolgt. Hij heeft zijn studies Nederlands, geschiedenis en politicologie geen van allen afgerond. Van Erven Dorens gelooft in de maakbaarheid van het leven, van zijn eigen lot. Hij lijkt in elk geval opgewassen tegen enorme stoten. Nadat hij tot boegbeeld van het onsuccesvolle Talpa is gebombardeerd, weet hij bij RTL de draad snel op te pakken met succesvolle programma’s. Hij is een flamboyante persoonlijkheid met vaak opvallende kleding en taalgebruik (o.a. zijn bekende afsluiter ‘toedeloe’).

Het schrijven zit er bij Beau van Erven Dorens al vroeg in. Tijdens zijn middelbare schooltijd op het Kennemer Lyceum schrijft hij voor de schoolkrant. Op 15-jarige leeftijd is hij correspondent bij het Haarlems Dagblad en in zijn studententijd is hij redacteur van studentenblad Propria Cures. Later wordt hij columnist in Nieuwe Revu (tot 2006) en schrijft hij diverse boeken. In 2008 verschijnt zijn debuutroman Pijn.

In 1996 debuteert Van Erven Dorens bij Talkradio 1395 AM waar hij middels een aantal spraakmakende acties bekendheid verwerft. Twee jaar later introduceert hij zichzelf op televisie in What the rel is RTL?! (RTL4). Naast een aantal kort lopende programma’s presenteert hij samen met Minoesch Jorissen twee seizoenen RTL Live. In 2000 stapt hij over naar Veronica (onderdeel van HMG) waar hij met Esther Duller de tweede editie van Big Brother presenteert. Het echte succes komt pas in 2001 als hij samen met Albert Verlinde wordt gevraagd voor RTL Boulevard. Naast Boulevard presenteert Van Erven Dorens onder andere twee onsuccesvolle praatprogramma’s bij Yorin en talentenjacht Popstars – The Rivals. In 2005 neemt hij afscheid van Boulevard om naar eigen zeggen meer tijd voor zijn gezin te hebben. Een paar maanden later beginnen echter de uitzendingen van Talpa, de nieuwe commerciële zender van John de Mol, met Van Erven Dorens als prominent gezicht. Naast het openingsprogramma presenteert hij onder andere NSE, twee programma’s samen met Linda de Mol, en Deal or no deal. De kijkcijfers vallen tegen en Talpa (later Tien) wordt in 2007 overgenomen door RTL. Van Erven Dorens lijkt het tegenvallende hoofdstuk Talpa goed achter zich te kunnen laten. Bij RTL wordt het programma Deal or no deal met succes voortgezet. Daarnaast presenteert hij Het zesde zintuig en treedt hij op als teamleider in het succesvolle zaterdagavondprogramma Ik hou van Holland.

Van Erven Dorens is naast presentator ook producent. Zo is het programma NSE geproduceerd door Beauworks (een samenwerking tussen Van Erven Dorens en Eyeworks van Reinout Oerlemans). Verder is Van Erven Dorens sinds 2003 mede-directeur van het bedrijf Park Lane TV wat onder andere het programma The Phone met succes heeft verkocht aan Fremantle. In september richt hij samen met NSE-collega’s Mark Koster en Wouter Laumans de website Campus TV op wat plaats biedt voor filmpjes rondom het studentenleven.

In 2009 wordt bekend gemaakt dat Van Erven Dorens van RTL de overstap maakt naar SBS Broadcasting. Daar presenteert hij CQC op Veronica en later De nieuwe Uri Geller op SBS6. In 2010 presenteert hij samen met Marc-Marie Huijbregts de Zaterdagavondshow. Dit programma wordt slecht bekeken en wordt na vier afleveringen van de buis gehaald. In 2011 presenteert hij het amusementsprogramma Het beste idee van Nederland. In 2012 gaat De wereld van Beau van start.

Tussen alle werkzaamheden door vindt Van Erven Dorens ook regelmatig de tijd om als (stem)acteur op te treden in diverse producties. Zo speelt hij onder andere in de bioscoopfilm Feestje! en is hij de Nederlandse stem van Garfield.

Prijzen en onderscheidingen

Internationale Emmy Award gewonnen voor The Phone (2009).