Bert Garthoff: verschil tussen versies

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k
Regel 13: Regel 13:
 
| externe_info =  
 
| externe_info =  
 
| onderschrift = Bert Garthoff    foto: VARA
 
| onderschrift = Bert Garthoff    foto: VARA
 +
| media = <imagemap>
 +
Image:Audio.png|
 +
rect 0 4 26 25 [http://www.beeldengeluidwiki.nl/index.php/Audio:_Bert_Garthoff Audio fragmenten]
 +
desc none
 +
</imagemap>
 
| programmaoverzicht = [[Oeuvre van Bert Garthoff]]
 
| programmaoverzicht = [[Oeuvre van Bert Garthoff]]
 
| catalogus = [[Bert Garthoff in de media]]
 
| catalogus = [[Bert Garthoff in de media]]

Versie van 14 mei 2012 om 12:39

Bert Garthoff foto: VARA

NaamBert Garthoff
GeborenAmsterdam, 9 september 1913
GestorvenAmsterdam, 27 juli 1979
FunctiesPresentator, producent
Bekend vanWeer of geen weer, Dit is uw leven, Anders dan anderen
Periode actieftot 1978
Werkt samen metGerrit Eerenberg, Fop I. Brouwer
Media
Audio fragmentenAudio.png

Bert Garthoff in de media
Oeuvre van Bert Garthoff

Bert Garthof wordt geboren als Hubertus Wilhelmus Garthoff. Na de middelbare school gaat Bert sociografie studeren. Hij kan in de dertigerjaren geen werk vinden in Nederland en kiest voor een carriere in Nederlands Indië. Daar krijgt hij bij toeval een baan als omroeper, reporter, cabaret- en hoorspel schrijver bij de "NIROM" ( Mederlans-Indische Radio Omroep Maatschappij ). Aan het einde van de laatste uitzending voor de inval van Japan spreekt hij de bekend geworden laatste woorden: "Wij gaan nu sluiten. Vaarwel tot betere tijden. Leve de Koninigin.

De tweede Wereld Oorlog brengt hij door in een "Jappenkamp". Na de oorlog werkt hij eerst nog voor Omroep Java en Omroep Celebes en na terugkeer in Nederland treedt hij in dienst van Radio Nederland Wereldomroep. In 1955 wordt hij door de VARA gevraagd voor een nieuw programma dat als tegenwicht moet gaan dienen voor de religieuze uitzendingen op de andere Nederlandse radiozender. Het zondagochtenprogramma heet Weer of geen weer en wordt bedacht door Jan Broeksz en komt in de plaats van de tot dan gebruikelijke uitzendingen met orgelmuziek door Johan Jong.

Weer of geen weer wordt een succesprogramma dat van 1955 tot 1978 wordt uitgezonden tot Bert de pensioengerechtigde leeftijg bereikt. Het succes is mede te danken aan de vaste rubrieken in het programma, zoals de rubriek van dr. Fop I. Brouwer : "Alles wat leeft en groeit en ons altijd weer boeit" uitgesproken vanuit de Studio van de Regionale Omroep in Groningen en het weerbericht door weerman Gerrit Eerenberg.

Garthoff maakt naast Weer of geen weer ook andere programma's voor de VARA: vanaf 1956 Dit is uw leven en voor televisie het programma Anders dan anderen. Garthoff is één van de eerste Milieuactivisten in Nederland die van leer trekt in zijn radioprogramma tegen milieuvervuiling en de veroorzakers. Hij schrikt van de impact die het programma op de luisteraars heeft, na informatie over het stadje Bronckhorst aan de Gelderse IJssel, wordt het overspoeld door luisteraars en is de horeca snel uitverkocht.

Wanneer hij in 1978 met pensioen gaat is dat een schok voor zijn vaste luisteraars die ook nog een tweede teleurstelling moeten verwerken, omdat er in de Rivierahal waar het afscheid plaatsvindt slechts voor 500 personen plaats is. Weer of geen weer wordt opgevolgd door Vroege vogels dat onder de bezielende leiding van Wim Hoogendoorn van start gaat en nog altijd wordt uitgezonden.