Bob van der Houven

Uit B&G Wiki
Bob van der Houven
Foto: Babet Hogervorst/BenCreatives

NaamBob van der Houven
GeborenGarmisch-Partenkirchen, Duitsland, 28 mei 1957
FunctiesOmroeper, Presentator, Regisseur, Stemacteur, Commentaarstem, Componist, Zanger
Bekend vanNederland 3, Zin in muziek, Rail away, DuckTales (Kwik, Kwek & Kwak), Lilo and Stitch (Stitch), Phineas and Ferb (Dr. Doofenshmirtz), Pianistenuur
Periode actief1986-heden
Werkt samen metFrederic Voorn, Gerben van Ommen, Hilde de Mildt, Donna Vrijhof
Triviabeschikt over zijn eigen geluidsstudio, Bobsound
Externe infoOfficiële site

Bob van der Houven in de media
Oeuvre Bob van der Houven

Bob van der Houven is al jarenlang actief als presentator van radioprogramma’s en commentaarstem van televisieproducties. Lange tijd is hij een van de stemmen van Nederland 3, maar ook van vele tekenfilmfiguurtjes. Zijn gevoel voor taal, zijn perfectionisme en zijn enorme werkdrift helpen hem een mooie carrière op te bouwen. Daarnaast is Bob actief met muziek bezig en maakt hij films voor zijn naaste familie en vrienden. In 2010 opent hij een eigen geluidsstudio, waarmee hij een jeugddroom realiseert. Sterker nog, alles wat hij nu doet, is terug te voeren op zijn jeugd.


Jeugd en schooltijd

Bobs vader is zanger en musicus en speelt met zijn jazzcombo in verschillende landen in Europa. Het gezin verhuist met hem mee en komt in de jaren vijftig in Duitsland terecht. In Garmisch-Partenkirchen wordt in 1957 zoon Bob geboren. De muzieksmaak in Europa verandert en het gezin besluit in 1965 terug te keren naar Den Haag. De jonge Bob is behalve door muziek vooral gefascineerd door stemmen. Hij geeft poppenkastvoorstellingen waarbij hij iedere pop een unieke stem geeft. Daarnaast leeft hij zich uit op een taperecorder en maakt hij met een lagere schoolvriendje De Bob/Wim show. Tijdens zijn middelbare schooltijd zet hij met vriendinnen Jacqueline en Coby deze traditie voort in De BoJaCo-show. Hierbij komt niet alleen zijn uitzonderlijk talent voor stemmen van pas, maar ook zijn taalgevoel.

Hij groeit op met Nederlands, Engels en Duits. In zijn puberteit leert hij Italiaans omdat zijn zus naar Italië verhuist. Vanaf 1980 volgt Bob een studie Engels en wordt bevoegd leraar. Hij staat voor de klas op middelbare scholen in Den Haag en Delft en geeft technisch Engels aan een HTS. In zijn vrije tijd blijft hij bezig met muziek en maakt hij vele films voor de familie- en vriendenkring.


Blindenbibliotheek en Europa TV

In 1979 komt Bob in vaste dienst bij de Nederlandsche Blindenbibliotheek in Den Haag waar hij tien jaar lang talloze boeken en tijdschriften voorleest. Tegelijkertijd is hij samensteller en eindredacteur van Dynamix, een gesproken tijdschrift over muziek, toneel en (klein)kunst. Daarvoor maakt hij interviews met ondermeer musici, zangers, acteurs en schrijvers. Het werken bij de omroep lijkt hem wel wat, maar hij beschouwt Hilversum als een onneembaar fort. Daar komt in 1986 verandering in wanneer hij een proefopname maakt bij het commerciële Europa TV. Deze test doorstaat hij glansrijk, dankzij zijn bovengemiddelde ervaring in het foutloos voorlezen van teksten. In zijn eerste week mag Bob meteen vier documentaires inspreken. Helaas is Europa TV enkele maanden later genoodzaakt te stoppen, nadat minister Brinkman van Cultuur besluit dat Nederlandse televisiezenders geen reclame-inkomsten mogen hebben.


Radiopresentator

Gesterkt door zijn ervaringen bij Europa TV besluit Bob demo’s te sturen naar verschillende omroepen. De KRO wil met hem in zee. In oktober wordt hij omroeper bij KRO-radio waar hij ook al gauw programma’s gaat presenteren. Zo wordt hij gevraagd voor het korte radioprogramma Zin in muziek educatief, een aanvulling op Zin in muziek dat hij korte tijd later ook gaat presenteren. Dit doet hij met plezier en wel tot 2002. Het levert hem bekendheid op in de wereld van de muziekamateur en leidt tot de presentatie van het Solisten- en Klein Ensemble Concours en het Wereld Muziek Concours.

Vanaf 2007 presenteert hij het VARA-radioprogramma Pianistenuur en sinds 2009 is hij gastheer bij het Open Podium Almere.


Commentaarstem bij de omroepen

In 1988 gaat de televisiezender Nederland 3 van start. In navolging van de BBC worden de programma’s niet door een omroeper in beeld aangekondigd maar door een stem. Bob weet dat hij geschikt is voor deze functie en hij beseft dat het regelmatig werk oplevert. Hij hoort vanaf het begin tot 1999 bij het vaste team en verhuist van Leidschendam naar Kortenhoef om dichter bij het werk te wonen. Zijn werkzaamheden voor televisie nemen toe. Incidenteel verschijnt hij als omroeper in beeld, omdat men soms het publiek met een gezicht aan wil spreken.

Veel lof valt hem ten deel wanneer hij voor NOS laat (het latere NOVA) items mag voorzien van commentaar. Dit wordt normaal gesproken van tevoren opgenomen. Echter, vanwege de late aanlevering van het openingsitem van zijn eerste uitzending is zijn debuut live. Met de redactrice spreekt hij gauw handgebaren af waarmee zij hem tijdens het spreken kan dirigeren. Na afloop van deze opmerkelijke vuurdoop krijgt hij een staande ovatie van de hele ploeg.

Vanaf 1990 is Bob zelfstandig ondernemer en wordt hij in de loop der jaren ingehuurd door vrijwel alle omroepen. Hij omschrijft zichzelf als zeer trouw. Veertien jaar lang presenteert hij het radioprogramma Zin in muziek en hij is al meer dan vijftien jaar de stem van het televisieprogramma Rail away.


Stemacteur

Los van zijn werk voor de omroepen is Bob sinds eind jaren tachtig actief als stemacteur. Zijn talent voor het creëren van bijzondere stemmetjes laat hij al jaren op verjaardagen en feestjes horen, voordat hij besluit een bandje op te sturen naar Meta Sound in Hilversum, waar destijds alle Nederlandse nasynchronisaties van Disney producties worden opgenomen. Hij wordt uitgenodigd om proefopnamen te maken voor de geluidsband van Walt Disney’s World on ice. Te midden van veel bekende stemacteurs doet hij nog wat onwennig zijn eerste poging onder leiding van Arnold Gelderman. De proefopname levert hem drie rollen in de ijsshow op. Kort daarop wordt hij bovendien gevraagd om de stemmen van Kwik, Kwek en Kwak, de neefjes van Donald Duck in de serie DuckTales, in te spreken. Daarna volgen nog vele rollen, waaronder die van Stitch uit Lilo and Stitch, die hij ook in het Duits, Vlaams en Italiaans inspreekt. Voor de serie Phineas and Ferb is hij betrokken bij de casting en regisseert hij de nasynchronisatie van het eerste seizoen. Zelf spreekt hij de stem van Dr. Doofenshmirtz in.


Bobsound

In 2010 verhuist Bob naar Almere waar hij zijn studio Bobsound opent. De ruimte biedt hij aan voor uiteenlopende opnamen en hij werkt er ook aan eigen projecten. In het verleden heeft hij radiojingles gecomponeerd en een aantal cd’s met eigen liedjes uitgebracht. Een privéstudio is de ideale omgeving om in alle rust aan muziek te werken. Zijn creatieve geest blijft altijd bezig.


Geluidsopnamen

  • Single Als het kerst is/When it's Christmas (1991), gelimiteerde oplage voor familie en vrienden
  • Single Als het kerst is (1996), nieuw arrangement door Paul Natte
  • Album Alleen op reis (1997), zelfgeschreven liedjes
  • Single Alleen op reis (1997)
  • Single Maar dan zie ik jou (1998)
  • Album The very thought of you - A tribute to my father (2002), liedjes uit het American Songbook