Boeken&cetera

Uit B&G Wiki
Versie door Bvspall (overleg | bijdragen) op 27 okt 2008 om 09:14
Periode2005 - heden
Beschikbaar in archiefbeeld en geluid
GenreMagazine Kunst en cultuurprogramma
Decennia2000-2009
Mediumtelevisie


Beschrijving

Boeken &cetera is een programma waarin een of twee gasten op gesprek komen bij Wim Brands, de presentator van dit programma. Dit gesprek gaat over non-fictie boeken, er wordt een discussie gevoerd naar aanleiding van boeken of hij interviewt auteurs. Sommige afleveringen bevatten impressies van literatuurevenementen. Het programma wordt wekelijks uitgezonden door de VPRO. De eerste aflevering was op 25 september 2005. Het programma duurt ongeveer 25 minuten.

Makers

Redactie Wim Brands, Peter de Bruijn, Toef Jaeger, Saskia van Schaik

Art direction Elsje de Brijn

Webredactie Nadja Cohen, Annemieke Houben

Productie Maartje van der Sande

RegieEllen Jens

VPRO.

Achtergrondinformatie

- Boeken&cetera wordt gemaakt in samenwerking met NRC Handelsblad. Het programma wordt gemaakt door redacteuren van de VPRO maar ook van het NRC. Maar de eindverantwoordelijkheid berust bij de VPRO. De naam boeken en cetera verwijst onder andere naar de samenwerking tussen de VPRO en het NRC. NRC had namelijk een boekenprogramma op de regionale Amsterdamse zender AT5, genaamd lezen en cetera. Ook verwijst het naar de titel van lezingen van literair recensent Pieter Steinz, die werkzaam is bij het NRC.

- Wim Brands is dichter en journalist. Hij werkt sinds 1987 bij De Avonden van de VPRO. En is tevens bekend van de radio. Hij debuteerde op 1978 in het Hollands Maandblad van K.L. Poll. Zijn eerste dichtbundel kwam uit in 1985: 'Inslag'. Sinds die tijd zijn diverse bundels verschenen en heeft hij in verschillende literaire tijdschriften, waaronder Tirade en De Tweede Ronde, gepubliceerd. Samen met Toine Moerbeek maakte hij het stripgedicht 'De metro' (1997).

- Boeken &cetera wordt tegenwoordig boeken genoemd en vindt een kijkcijferaantal van 150 tot 200 duizend kijkers hoog. Deze cijfers zijn bijvoorbeeld behaald door de bioloog Tijs Goldschmidt en de psycholoog Douwe Draaisma.