Boggle

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door OentOent (Overleg | bijdragen) op 12 mrt 2009 om 18:01 (ik weet hem weer!)

Ga naar: navigatie, zoeken

Het spelletje Boggle is tussen 1989 en 1996 afwisselend uitgezonden door de KRO, de NCRV en de AVRO. Het programma heeft vijf presentatoren gekend; dit zijn (op alfabetische volgorde van achternaam) Dodi Apeldoorn, Judith de Bruijn, Henk Mouwe, Frank Kramer en Hans Schiffers.

Een boggle is een soort woordzoeker. In een raster van 4 bij 4 letters moeten woorden worden gevonden in verschillende spelletjes. Zo was er het om-en-om-spel, waarin kandidaten om beurten moesten proberen een woord uit een boggle te halen en iedere letter in het woord leverde 1 punt op. Zo leverde het woord KAART vijf punten op en het woord OERWOUD zeven.

Bij de slang wordt de eerste van tien letters gegeven en moeten de kandidaten het verborgen woord uit de Boggle. De eerste letter van dit woord wordt vast gemarkeerd. Als de kandidaten weten welk woord er staat, mochten ze op de knop slaan en het woord geven. Het team krijgt 9 punten als ze het na 1 letter zien, naarmate de tijd verstreek werden meer letters gemarkeerd, maar waren er ook minder punten te verdienen.

Bij de finale van Boggle moest het winnende team naar de Bogglebak om een woord binnen een bepaalde tijd te raden uit een boggle. Er stond alleen een begin en een eindletter. Als ze het juiste blokje omdraaiden, verscheen een letter. Als ze niet het juiste blokje omdraaiden verscheen een bom. Nadat het woord gevormd was, werd het aantal bommen geteld en moesten ze evenzoveel keer werpen een zwarte dobbelsteen waar de letters B-O-G-G-L-E op stonden. Het woord BOGGLE mocht hierbij niet totaal gevormd worden. Hiermee kon maximaal 5000 gulden verdiend worden.