Boudewijn Paans

Uit B&G Wiki
Versie door Liselotte Doeswijk (overleg | bijdragen) op 7 jul 2021 om 17:20 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{ Infobox Persoon | illustratie = | naam = Boudewijn Paans | geboorte_datum = 31-10-1943 | geboorte_plaats = Haarlem | overlijden_datum = 1-7-2021 | overli...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
PersoonPlaceholder.png

NaamBoudewijn Paans
GeborenHaarlem, 31-10-1943
GestorvenLaren, 1-7-2021
Functies omroepbestuurder
Bekend vanHoofdredacteur en publiciteitsman VPRO, bedenker van de campagne 'Stop de verloedering'
Periode actief1975-2001
Werkt samen metArie Kleijwegt, Jan Blokker, Roelof Kiers


'De redder van de VPRO', zo zagen velen bij de omroepvereniging het. Dankzij de ledenwerfacties van Boudewijn Paans groeide de kleinste omroepvereniging naar de A-status.

Loopbaan bij de VPRO

Paans begint in de jaren zestig in de journalistiek en wordt daarna copywriter bij reclamebureau Nijgh. In 1975 wordt hij hoofdredacteur van Vrije Geluiden (nu VPRO Gids). Hij zette zich in om van het 'spoorboekje' een fraai en informatief blad te maken en bond verschillende bekende columnisten aan het blad. Als hoofdredacteur werkt hij ook aan ledenwerfcampagnes om de zendmachtiging voor de VPRO, dan met C-status de kleinste van de omroepverenigingen in het bestel, te behouden en te laten groeien. In 1978 wordt hij naast hoofdredacteur van de VPRO Gids officieel benoemd tot hoofd publiciteit. De eerste campagne in 1982 deed het aantal leden groeien met 180.000 leden en daarmee verkreeg de VPRO de B-status.

In 1991 kreeg Paans tien weken de tijd om 160.000 leden binnen te halen om de drempel voor de de A-status te halen. In een ongekend succesvolle campagne met de opvallende slogan ‘Stop de verloedering - stem VPRO’ wierf hij zelfs 260.000 nieuwe leden aan de VPRO te binden. De term verloedering werd door velen begrepen als een commentaar op RTL4 dat kort daarvoor van start was gegaan. De campagne leverde Paans de eerste titel van Omroepman van het jaar op.

De VPRO Gids groeide onder zijn leiding uit tot een volwaardig en veel geprezen publicatie en bekend vanwege het opvallende vierkante formaat, de artistieke covers en de openhartige rubriek 'Achterwerk'.

Publicaties

- 1986 'Man & Paard' - 2008 'Eindelijk invalide'

Bronnen