Brecht van Hulten: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 5: Regel 5:
| geboorte_plaats = Hilversum
| geboorte_plaats = Hilversum
| functies = [[:Category:Nieuwslezer | nieuwslezer]], [[:Category:Presentator | presentator]]
| functies = [[:Category:Nieuwslezer | nieuwslezer]], [[:Category:Presentator | presentator]]
| bekend_van  = ''[[Jeugdjournaal]]'', ''[[Goedemorgen Nederland]]'', ''[[NOS  actueel]]''
| bekend_van  = ''[[Jeugdjournaal]]'', ''[[Goedemorgen Nederland]]'', ''[[NOS  Actueel]]''
| periode_actief  = 1996-heden
| periode_actief  = 1996-heden
| werkt_samen_met = [[Klaas Drupsteen]], [[Jörgen Raymann]]  
| werkt_samen_met = [[Klaas Drupsteen]], [[Jörgen Raymann]]  

Versie van 29 apr 2011 19:18

Brecht van Hulten

NaamBrecht van Hulten
GeborenHilversum, 4 juni 1970
Functies nieuwslezer, presentator
Bekend vanJeugdjournaal, Goedemorgen Nederland, NOS Actueel
Periode actief1996-heden
Werkt samen metKlaas Drupsteen, Jörgen Raymann

Brecht van Hulten in de media
Oeuvre Brecht van Hulten

De wieg van presentatrice Brecht van Hulten staat in Hilversum, het kloppende mediahart van Nederland. Haar ouders zijn beide werkzaam voor de KRO: vader Van Hulten is verantwoordelijk voor de oprichting van het documentatiecentrum en haar moeder werkt als verslaggever bij KRO-radio. De liefde voor de media wordt haar dan ook met de paplepel ingegoten; al op haar vijftiende heeft Van Hulten bijbaantjes bij de KRO.

Haar studietijd brengt ze door aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze haar doctoraal haalt voor de opleiding Europese Studies. Daarna studeert ze anderhalf jaar kunstgeschiedenis in Spanje, waar ze de taal vloeiend leert spreken en haar scriptie over de invloed van Nederlandse architecten aldaar in het Spaans schrijft. Na haar studie woont Brecht een half jaar in Mexico, waar ze Spaanse les geeft aan Indiaanse vrouwen.

Terug in Nederland begint Brecht haar carrière in 1996 als bureauredactrice bij de tv-programma’s Reporter en Spoorloos van de KRO, en het radioprogramma Spijkers met koppen van de VARA. In 2000 wisselt Brecht haar baan achter de schermen in voor een carrière in de spotlights wanneer ze als opvolgster van Aldith Hunkar het NOS Jeugdjournaal gaat presenteren.

Voor haar verfrissende en heldere manier van presenteren wordt Brecht in 2002 beloond met de eerste Philip Bloemendal Prijs, een stimuleringsprijs voor jonge talenten in de media die het nieuws op heldere en effectieve manier kunnen presenteren. In het juryrapport wordt Van Hultens werkwijze als volgt beschreven: “een persoonlijke presentatie die geheel in dienst van de boodschap staat en die zelfs versterkt. Ze durft een onverwachte aanpak te kiezen en ze straalt rust uit, een vanzelfsprekend soort aanwezigheid die de aandacht afdwingt.”

Na vijf jaar het Jeugdjournaal te hebben gepresenteerd vindt Van Hulten het tijd voor een nieuwe uitdaging en wordt ze, samen met medepresentator Klaas Drupsteen, het boegbeeld voor het ochtendprogramma Goedemorgen Nederland. Daarnaast presenteert ze in 2005 het ouderenprogramma Supersenioren bij Omroep MAX. Na een jaar lang vroeg opstaan voor haar werkzaamheden bij Goedemorgen Nederland houdt Brecht het voor gezien en keert zij terug bij de NOS. Hier volgt zij Maartje van Weegen op als vaste presentatrice voor NOS Actueel, het programma dat speciale uitzendingen verzorgt tijdens bijzondere evenementen of gebeurtenissen zoals Koninginnedag en de verkiezingen. In de zomer van 2008 presenteert Brecht tevens het live-verslag en de concertregistraties van het festival Lowlands voor de VPRO en is ze ook te zien als verslaggever voor de NOS live-uitzending van de Straatparade in Rotterdam. Daarna is ze ook bij RTL4 te zien in o.a. RTL Boulevard en Editie NL.

Prijzen en onderscheidingen

Philip Bloemendal Prijs 2002