Bueno de Mesquita

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Bueno de Mesquita heeft als acteur/artiest de hoogtij dagen van de Nederlandse televisie meegemaakt. De grondslag van de liefde voor dit medium was het aloude Variété. Bueno, zoals de meeste kijkers hem kennen, heeft in een ontelbare reeks rollen en sketches zijn inventieve meesterschap in komedie ten toon gespreid. Zijn eerste televisie optreden was in het programma van Cees de Lange “Cees de Lange ontvangt. Hij maakte muziek, acteerde, deed pantomime, bracht cabaret en acrobatische acts. In zijn “Nou jij weer” shows, voor de NCRV, werkte hij jarenlang samen met Rita Corita. Onder leiding van regisseur Dick van Bommel gaan Bueno en Rita de meest krankzinnige uitdagingen met elkaar aan en in één van de Shows zelfs als twee Baby’s die elkaar voortdurend plagen en in de haren zitten in de bekend geworden Box scene. Bueno wordt in de jaren zeventig vaste gast in “ Die Rudi Carrell Show” waarvan Rudi er vele maakte voor de Duitse televisie zender Radio Bremen. Rudi Carrell maakte ook een aantal speelfilms in Duitsland: ‘Wenn die tollen Tanten kommen’ en ‘Tante Trude aus Buxtehude’ hierin speelt Bueno een kleine rol als de gekke Ober/Hotelbediende.

Bueno had in de zestiger en zeventiger jaren een aantal eigen shows zoals; Twaalf ambachten en dertien Bueno’s, Mesquitaria, en onder regie van Ralph Inbar "De Chromakey Show". Later kwamen er de “Matchpoint” Spelshows van Ivo Niehe (TROS) waar Bueno de Mesquita samen met Willy Alberti in korte itempjes de meest vreemde sporten uitbeeldde. In de tachtiger jaren was Bueno vaste gast in de Ron Brandsteder “ShowbizzQuiz” waar hij als assistent van Ron de gekste capriolen uithaalde en de kandidaten stimuleerde het uiterste uit hun optredens te halen. In de Henny Huisman Surprise Show (1993) kreeg Bueno uit handen van Henny Huisman het “Gouden Hart” uitgereikt en werd hij,door alle collega’s uit het vak, gehuldigd als veelzijdig variété- en televisieartiest.

Bueno heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de Nederlandse televisie en heeft voor alle omroepen die er in die tijd waren wel gewerkt. Als Band-parodist en zoals hij het zelf noemde zijn Mime-recording act, heeft hij in de beroemde Schnabbeltijd de Benelux afgereisd, soms 3 optredens per avond, van Groningen naar Arnhem en van Arnhem naar Brussel.

In zijn Biografie “Cello met één snaar” bewerkt door Maurits Nibbering, vertelt Bueno zijn levensverhaal. De onderscheiding "Lid in de Orde van Oranje Nassau" in 2003 was voor Abraham Bueno de Mesquita de kroon op zijn carriere.

In Augustus 2005 overlijdt Abraham Appie Bueno de Mesquita op 87 jarige leeftijd te Lelystad.