Categorie: Psychologisch drama

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Psamwels (Overleg | bijdragen) op 29 dec 2009 om 15:15 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Psychologisch drama is een breed genre waarin de psychologische ontwikkeling van personages centraal staat en inzicht wordt gegeven in individuele conflictsituaties. Z...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Psychologisch drama is een breed genre waarin de psychologische ontwikkeling van personages centraal staat en inzicht wordt gegeven in individuele conflictsituaties. Zoals de naam al doet vermoeden, draait deze vorm van drama meer om een karaktergedreven dan een plotgedreven verhaal. Narratieve structuren zijn gefocust op intermenselijke relaties, dus we zien veel dramatische actie en communicatie tussen personages.

Kenmerkend is de subtiele uitbeelding van gevoelens (een minder genuanceerde vorm van emotionele expressie vinden we terug in melodrama). Personages hebben diepgang, zijn dynamisch, en minder stereotiep dan in bijvoorbeeld soaps. Innerlijke conflicten en daarmee samenhangende problemen vormen de basis voor het plot.

Net als in de literatuur komt het vaak voor dat het verhaal vanuit het perspectief van een individu wordt verteld. Televisie is bij uitstek geschikt om innerlijke processen en de consequenties daarvan weer te geven. Subjectieve cameravoering (point-of-view) of een voice-over die de gedachten van een personage weergeeft zijn voorbeelden van artistieke ingrepen die de emotionele lading versterken. Daarmee wordt eveneens het identificatieproces van de kijker gestuurd en diens betrokkenheid vergroot.

Psychologisch drama speelt met de beleving van de kijker door vaak onvoorziene wendingen, of in de narratie of in de ontwikkeling van personages. Zeker bij een psychologische thriller zien we dit terug waarbij een combinatie van spanningsstructuren (bijvoorbeeld suspense of het ontrafelen van geheimen) de verwachtingen van de kijker op de proef stelt.