Cees Bijlstra

Uit B&G Wiki
Versie door Mvkooij (overleg | bijdragen) op 13 apr 2011 om 14:10
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Cees Bijlstra

NaamCees Bijlstra
GeborenSnikzwaag, 1946
GestorvenGrou, 18 april 2004
FunctiesComponist, Radiomaker,Televisiemaker
Bekend vanDe dream, Maten, Nynke
Periode actief1985 - 2004
Werkt samen metPieter Verhoeff

Cees Bijlstra in de media
Oeuvre van Cees Bijlstra

Cees Bijlstra is een componist en heeft voor Omroep Friesland gewerkt als radiomaker en redacteur van de schoolradio en schooltelevisie. Hij studeert voor onderwijzer en staat nog voor zijn dienstplicht voor de klas in Steenwijk. Zijn passie voor muziek ontstaat tijdens de pianolessen en hij speelt in een aantal dansorkesten en schrijft liedjes voor het Onderwijzerscabaret van Roel Bergsma. Hiervan wordt hij ook de vaste begeleider.

Na zijn dienstplicht wordt hij de vaste pianist en comboleider van Riens Gratema. Hij componeert/arrangeert de muziek van zowel de Friese als Nederlandse liedjes van Riens Gratema. Acht jaar trekt hij met de caberatier door binnen- en buitenland. Naast Omroep Friesland maakt hij ook composities en arrangementen voor de AVRO. Bijna wekelijks is hij met zijn combo vaste gast in vele programma's.

Na deze periode, die van 1970 tot 1978 duurt, richt hij zich op zijn werkzaamheden voor Omroep Friesland en componeert hij tunes, jingles en achterfrondmuziek voor documentaires. Daarnaast componeert hij ook veel theater en filmmuziek en wordt de vaste componist/arrangeur van filmregisseur Pieter Verhoeff.

Het begint met de muziek voor de film Dream. Daarna schrijft hij de muziek voor onder andere de films Van geluk gesproken, De vuurtoren, De langste reis, Maten, Nynke en Alles komt ergens van. Hij vindt filmmuziek componeren een dienend beroep, de muziek moet de beelden/teksten ondersteunen. Daarvoor is een goede relatie met de regisseur belangrijk. Nog voor er een beeld gedraaid wordt of een noot gecomponeerd is, praten regisseur en componist over het karakter van de personages, de inhoudelijke kant en over de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Soms moet de muziek gevoelens benadrukken of juist relativeren. Zijn filmmuziek wordt altijd uitgevoerd door het Prague Symphonic Orchestra, gespecialiseerd in het spelen van filmmuziek. Voor de radio maakt hij het culturele radioprogramma De koperen tún.

Als eerbetoon brengt Omroep Friesland 2 CD's uit: "Muziek Cees Bijlstra".