Chiem van Houweninge: verschil tussen versies

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 9: Regel 9:
 
| bekend_van  =  ''[[Oppassen!!!]]'', ''[[Zeg 'ns AAA]]'', ''Tatort''
 
| bekend_van  =  ''[[Oppassen!!!]]'', ''[[Zeg 'ns AAA]]'', ''Tatort''
 
| periode_actief  = 1972-heden
 
| periode_actief  = 1972-heden
| werkt_samen_met =  [[Alexander Pola]], [[Marina Vos]]
+
| werkt_samen_met =  [[Alexander Pola]], [[Marina de Vos]]
 
| trivia =  
 
| trivia =  
 
| onderschrift = Chiem van Houweninge (1978)
 
| onderschrift = Chiem van Houweninge (1978)

Versie van 8 jun 2016 om 10:48

Chiem van Houweninge (1978)

NaamChiem van Houweninge
GeborenDen Haag, 20 november 1940
Functies tekstschrijver scenarioschrijver
Bekend vanOppassen!!!, Zeg 'ns AAA, Tatort
Periode actief1972-heden
Werkt samen metAlexander Pola, Marina de Vos

Chiem van Houweninge in de media
Oeuvre van Chiem van Houweninge

Chiem van Houweninge is een succesvolle scenarioschrijver voor televisie. Ook is hij acteur. Hij richt in 1991 zijn eigen productiebedrijf op, Blue Horse Productions. Van Houweninge staat bekend om een stijl die hij zelf ‘dramady’ noemt, een combinatie tussen drama en comedy. Hij stelt dat de kracht van zijn werk in de herkenbaarheid ligt. In De Telegraaf van 12 januari 1993 vertelt hij dat hij de meeste inspiratie voor zijn series uit zijn gezin put: ‘De manier waarop ze je in de maling nemen met huiswerk dat wel of niet gemaakt is enz. Dat doen toch veel kinderen. Alle ouders zullen dat herkennen en dat is, denk ik, de kracht.’

Chiem van Houweninge start met een studie Culturele Antropologie (UvA), maar maakt deze niet af. In plaats daarvan gaat hij naar de Amsterdamse Toneelschool waar hij in 1969 eindexamen doet. In deze tijd raakt hij betrokken bij het studententoneel. In het begin van de jaren zestig is Van Houweninge met name actief in het theater als acteur, regisseur en schrijver. Zijn doorbraak voor de televisie volgt wanneer de VARA een toneelregistratie uitzendt van De Hollandse ronselaar (1972). Dit leidt tot de vraag van Joop Koopman, destijds bij de VARA hoofd amusement, of Van Houweninge niet eens zin zou hebben om een comedyserie te schrijven.

In 1975 regelt Koopman een ontmoeting tussen van Houweninge en Alexander Pola, in de hoop dat zij samen willen werken aan de nieuwe serie. In 1977 zendt de VARA Ieder zijn deel uit, de eerste serie die Van Houweninge samen met Pola schrijft. In 1979 volgt Cassata en vanaf 1981 wordt Zeg ‘ns AAA uitgezonden. De tweede stopt, na ruim 200 afleveringen, in 1993. De serie is een immens succes en trekt vijf tot zes miljoen kijkers per aflevering.

Van Houweninge vertelt in Helden van toen, uitgezonden op 9 september 2009, openhartig over zijn werkrelatie met Alexander Pola. Hij omschrijft Pola als een scherpe, geestige man; Pola is dan ook met name verantwoordelijk voor de oneliners in de series, waar hijzelf meestal de structuur binnen het script aanbrengt.

Vanaf 1991 zendt de VARA Oppassen!!! uit, wat gezien kan worden als een spin-off van Zeg ‘ns AAA. Het kent naast hetzelfde schrijversduo tevens dezelfde regisseur, Nico Knapper. De echtgenote van Chiem van Houweninge, Marina de Vos, schrijft ook mee aan de serie. In eerste instantie voert zij met name ideeën aan om te verwerken in het script en levert zij kleine bijdragen aan het schrijfproces. Na het overlijden van Alexander Pola in 1992, wordt De Vos de nieuwe vaste schrijfpartner van Van Houweninge. Oppassen!!! loopt door tot 2003, en is met 321 aflevering de langstlopende komedieserie van de Nederlandse televisie.

Over de grens is het werk van Chiem van Houweninge ook populair. In Duitsland staat hij tussen 1982 en 1991 bekend als Hänschen, de rol die hij in meer dan twintig afleveringen vertolkt in de krimiserie Tatort. Voor deze serie schrijft Van Houweninge zes afleveringen.

Naast deze grote series heeft Van Houweninge nog mee gewerkt aan een aantal kleinere producties, waaronder een tweetal politieseries; 1990 Flying Kicks uitgezonden door de VARA en Luifel & Luifel in 2001 uitgezonden door SBS, een tweetal series waarin een voetbalelftal centraal staat; Schoppen troef in 1984 voor de NCRV en De Victorie in 1994 voor de VARA. De comedyserie Bergen Binnen moet vanaf 2003 het succesvolle Oppassen!!! opvolgen. Bergen Binnen heeft een dergelijk succes echter nooit kunnen benaderen. Behalve series heeft Chiem van Houweninge een aantal enkele spelen geschreven, waaronder Oud speelgoed in 1981 en De zaak Kenny in 1990 voor de AVRO.

In 1991 zet Chiem van Houweninge zijn eigen productiebedrijf op, Blue Horse Productions. Met dit bedrijf verhuist hij in 1996 van mediastad Hilversum naar Rotterdam waar hij onder andere zijn eigen studio vestigt in een oude energie centrale aan de haven. Met Blue Horse Productions produceert hij onder andere een aantal van zijn eigen geschreven series als Oppassen!!!, Bergen Binnen, de televisiebewerking van Zeg ‘ns AAA uit 2004 en Jungle jury. In nummer 10 van de AVRO-bode in 1994 vertelt Van Houweninge wat hem hiertoe heeft gedreven:

“De schrijver is altijd overgeleverd aan wat anderen ervan maken, en de vraag of anderen sowieso zin hebben met jouw werk aan de slag te gaan. Een eigen bedrijf stelt je in staat series te maken die je leuk vindt. Bovendien had ik veel zin ook eens een speelfilm te maken. Dat kan je toch het beste doen als je zelf de touwtjes in handen houdt.”

In 2008 proberen Van Houweninge en De Vos Zeg ‘ns AAA terug te brengen op de televisie, het aanbod wordt echter geweigerd door de VARA. In datzelfde jaar schrijft Van Houweninge afleveringen voor Schimanski, de opvolger van Tatort. In 2009 komt Zeg ‘ns AAA alsnog terug op de buis bij RTL.