Cinecentrum

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Eastbird (Overleg | bijdragen) op 12 jun 2008 om 09:19 (Cinecentrum.)

Ga naar: navigatie, zoeken

Cinecentrum.

Vanaf het allereerste begin in 1955 tot ver in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd er voor de televisie veel op film gedraaid. Voor de meeste onderdelen van tevisieprogramma’s die niet in de studio opgenomen konden worden, op was dit de enige oplossing. Ook werd film ingezet voor het bewaren van berlangrijke programma's. Net zoals in Amerika en Engeland werd gekozen voor het 16mm formaat om de kosten te drukken. Al in 1956 vestigden een aantal Nederlandse filmbedrijven, (Profilti, Interfilm, Telefilm en Multifilm) zich in een rij villas aan de ‘s-Gravelandseweg in Hilversum om in die behoefte te kunnen voorzien. Ook het Polygoon bioscoopjournaal dat op 35mm werd gemaakt kwam er terecht.

De verzamelnaam werd ‘Cinecentrum’, waarin een volwaardig filmlaboratorium, een reeks montagekamers, geluidsstudio’s en afdelingen voor camera en licht werden samengebracht. In opdracht van alle omroepen reden iedere dag filmteams van Cinecentrum door het land in. Meestal onder leiding van een programmamaker. Het opgenomen filmmateriaal werd dezelfde avond ontwikkeld en gemonteerd tot het gewenste programmaonderdeel. Als het nodig was werd er commentaar ingesproken. Veel van het uitvoerende werk werd onder leiding van Cinecentrum-technici gedaan. Het programma-onderdeel op film ging terug naar de omroep, die het via de NTS, (later NOS) in een uitzending verwerkte. Het dagelijks jourmaal, alle actualiteitenrubrieken , maar ook muziek-, toeristische programma’s en een aantal Nederlandse televisieseries werden goeddeels vanuit Cinecetrum geproduceerd. Het bedrijf werd het belangrijkste facilitaire centrum voor de omroepen, en had in haar glorietijd een paar honderd mensen in dienst.

Midden jaren zeventig werd ‘Wisseloord’ ingericht als de eerste volwaardige televisiestudio buiten de toenmalige NOS. Met de komst van professionele videocamera’s voor gebruik op locatie raakte Cinecentrum achterop. Eind jaren tachtig verhuisden laboratorium en de geluidsafdeling als eerste naar Amsterdam en in de jaren negentig werden de Cinecentrum villa’s en alle bijgebouwen gesloopt om plaats te maken voor het AKN gebouw. Nog altijd werken er tal van ex werknemers van Cinecentrum bij de diverse omroepen. Vaak in technische beroepen waarin ze in de loop van veel jaren veel vakgerichte ervaring hebben opgedaan.

--Eastbird 2 jun 2008 11:06 (CEST)