Cinecentrum

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Eastbird (Overleg | bijdragen) op 2 jun 2008 om 09:09 (Cinecentrum, ondersteundend filmbedrijf voor veel vroege televisieprogramma's)

Ga naar: navigatie, zoeken

Cinecentrum.

Vanaf het allereerste begin in 1955 tot ver in de jaren tachtig van de vorige eeuw werden bijna alle onderdelen van televisieprogramma’s die niet in de studio opgenomen konde worden, op film gedraaid. Al in 1956 vestigden een aantal Nederlandse filmbedrijven, (Profilti, Interfilm, Telefilm en Multifilm) zich in een aantal villas aan de ‘s-Gravelandseweg in Hilversum om in die behoefte te kunnen voorzien. Ook het Polygoon bioscoopjournaal kwam er terecht.

De verzamelnaam werd ‘Cinecentrum’, waarin een volwaardig filmlaboratorium, een reeks montagekamers, geluidsstudio’s en afdelingen voor camera en licht werden samengebracht. Onder leiding van een programmamaker reden in opdracht van alle omroepen vanuit Cinecentrum iedere dag talloze filmteams het land in. Het verzamelde filmmateriaal werd dezelfde avond ontwikkeld en gemonteerd tot het gewenste programmaonderdeel. Als het nodig was werd er commentaar ingesproken. Dit materiaal ging terug naar de omroep, die het via de NTS, (later NOS) in een programma voor uitzending verwerkte. Het dagelijks jourmaal, de actualiteitenrubrieken , maar ook muziek-, toeristische programma’s en een aantal Nederlandse televisieseries werden goeddeels vanuit Cinecetrum gemaakt. Het bedrijf werd het belangrijkste facilitaire centrum voor de omroepen, en had in haar glorietijd een paar honderd mensen in dienst.

Midden jaren zeventig werd ‘Wisseloord’ ingericht als de eerste volwaardige televisiestudio buiten de toenmalige NOS. Met de komst van professionele videocamera’s voor gebruik op locatie raakte Cinecentrum achterop. Eind jaren tachtig verhuisden laboratorium en de geluidsafdeling als eerste naar Amsterdam en in de jaren negentig werden de Cinecentrum villa’s en alle bijgebouwen gesloopt om plaats te maken voor het AKN gebouw. Nog altijd werken er tal van ex werknemers van Cinecentrum bij de diverse omroepen. Vaak in technische beroepen waarin ze in de loop van veel jaren veel vakgerichte ervaring hebben opgedaan.

--Eastbird 2 jun 2008 11:06 (CEST)