Cinecentrum

Uit Beeld en Geluid Wiki
(Doorverwezen vanaf Cinecentum)
Ga naar: navigatie, zoeken

Een filmfabriek voor televisie

Vanaf het allereerste begin in 1955 tot ver in de jaren tachtig van de vorige eeuw wordt er voor de televisie veel op film gedraaid. Voor de meeste onderdelen van televisieprogramma’s die niet in de studio opgenomen kunnen worden, is dit de enige oplossing. Ook wordt film ingezet voor het bewaren van belangrijke programma's. Net zoals in Amerika en Engeland wordt gekozen voor het 16mm formaat om de kosten te drukken. Al in 1956 vestigen een aantal Nederlandse filmbedrijven, (Profilti, Interfilm, Telefilm en Multifilm) zich in een rij villa's aan de ‘s-Gravelandseweg in Hilversum om in die behoefte te kunnen voorzien. Ook het Polygoon bioscoopjournaal dat op 35mm wordt gemaakt komt er terecht.

De verzamelnaam wordt Cinecentrum, waarin een volwaardig filmlaboratorium, een reeks montagekamers, geluidsstudio’s en afdelingen voor camera en licht worden samengebracht. In opdracht van alle omroepen rijden iedere dag filmteams van Cinecentrum door het land in. Meestal onder leiding van een programmamaker. Het opgenomen filmmateriaal wordt dezelfde avond ontwikkeld en gemonteerd tot het gewenste programmaonderdeel. Als het nodig is wordt er commentaar ingesproken. Veel van het uitvoerende werk wordt onder leiding van Cinecentrum-technici gedaan.

Het programma-onderdeel op film gaat terug naar de omroep die het, via de NTS (later NOS), in een uitzending verwerkt. Het dagelijks Journaal, alle actualiteitenrubrieken, maar ook muziek-, toeristische programma’s en een aantal Nederlandse televisieseries worden goeddeels vanuit Cinecetrum geproduceerd. Het bedrijf wordt het belangrijkste facilitaire centrum voor de omroepen, en heeft in haar glorietijd een paar honderd mensen in dienst.

Midden jaren zeventig wordt Wisseloord ingericht als de eerste volwaardige televisiestudio buiten de toenmalige NOS. Met de komst van professionele videocamera’s voor gebruik op locatie raakt Cinecentrum achterop. Eind jaren tachtig verhuizen laboratorium en de geluidsafdeling als eerste naar Amsterdam en in de jaren negentig worden de Cinecentrum villa’s en alle bijgebouwen gesloopt om plaats te maken voor het AKN-gebouw. Tal van ex-werknemers van Cinecentrum werken daarna nog bij de diverse omroepen. Vaak in technische beroepen waarin ze in de loop van veel jaren veel vakgerichte ervaring hebben opgedaan.