Collectie Natuurbeelden: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
(82 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
De collectie Natuurbeelden is een unieke verzameling bewegende beelden van de natuur in Nederland en de Nederlandse Antillen. Van 2010 tot eind 2017 verzamelden elf natuurorganisaties, verenigd in Stichting Natuurbeelden, samen met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid duizenden bijzondere shots van de natuur. Op deze manier is voor ruim 650 uur aan beeldmateriaal toegankelijk gemaakt en veiliggesteld voor de toekomst.
[[Afbeelding:Overzicht Natuurbeelden.jpg|thumb|right|Stills uit de Collectie Natuurbeelden (Bron: Collectie Natuurbeelden)]]De collectie Natuurbeelden is een unieke verzameling ruwe, ongemonteerde beelden van de natuur in Nederland en de Nederlandse Antillen. De collectie geeft een breed overzicht van de grote variatie aan landschappen, planten, dieren en hun gedrag. Het gaat om allerlei soorten opnamen,  zoals overzichtsshots, close-ups, onderwaterbeelden, luchtopnamen en zelfs microscoopbeelden. De clips variëren in lengte van enkele tientallen seconden tot ruim tien minuten.


===Professionele filmers===
===Het project Natuurbeelden===
De beelden zijn aangeleverd door professionele natuurfilmers, onder wie Luc Enting, die onder meer bekend is van de films Het Edelhert en Wild (2018). Sommige filmers leverden (delen van) hun eigen archieven aan de collectie, anderen filmden alleen in opdracht voor Natuurbeelden.
[[Afbeelding: logo Stichting Natuurbeelden.jpg|thumb|left]]De collectie is tot stand gekomen binnen het project Natuurbeelden: een samenwerking van elf natuurorganisaties, verenigd in Stichting Natuurbeelden, en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Van 2010 tot eind 2017 verzamelden zij met financiële steun van de Nationale Postcodeloterij duizenden bijzondere shots van de natuur. Op deze manier is voor ruim 650 uur aan beeldmateriaal toegankelijk gemaakt en veiliggesteld voor de toekomst.


===Ruim negenduizend clips===
===Professionele natuurfilmers===
De filmers werden hierin begeleid door een redactieraad. Hierin zaten vertegenwoordigers van verschillende natuurorganisaties. Zij bepaalden wat er moest worden gefilmd en bewaakten de inhoudelijke kwaliteit van de filmbeelden. De filmers zorgden zelf voor de inhoudelijke catalogusbeschrijving van hun beelden. In totaal hebben zij ruim negenduizend clips aan de collectie Natuurbeelden geleverd. Daarnaast is de collectie aangevuld met historische natuurfilms van J.P. Loorij.
[[Afbeelding:Dick Harrewijn.jpg|thumb|right|In actie: Dick Harrewijn, een van de filmers van Natuurbeelden (Bron: Dick Harrewijn)]]De beelden zijn aangeleverd door professionele natuurfilmers. De meesten filmden in opdracht, anderen leverden ook een deel van hun eigen archief aan. Ze werden begeleid door een redactieraad. Hierin zaten onder anderen vertegenwoordigers van verschillende natuurorganisaties. De redactieraad bepaalde wat er moest worden gefilmd en bewaakte de inhoudelijke kwaliteit van de filmbeelden. De filmers zorgden voor de inhoudelijke catalogusbeschrijving van hun beelden. In totaal hebben zij ruim negenduizend clips aan de collectie Natuurbeelden geleverd.


=== allerlei soorten opnamen===
===Wie werkten mee?===
Deze ruwe, ongemonteerde shots geven een breed overzicht van de grote variatie aan landschappen, planten, dieren en hun gedrag. Het gaat om allerlei soorten opnamen, zoals overzichtsshots, close-ups, onderwaterbeelden, luchtopnamen en zelfs microscoopbeelden. De fragmenten variëren in tijdsduur van enkele tientallen seconden tot ruim tien minuten.
De volgende makers werkten mee aan de totstandkoming van de collectie Natuurbeelden:
[[Antoinette Verbree]],
[[Arthur de Bruin]],
[[Boris Berents]],
[[Christophe Brochard]],
[[Cees van Kempen]],
[[Clemens Dressel]],
[[Dick Harrewijn]],
[[Edward Snijders]],
[[Gert Visser]],
[[Hans Hut]],
[[Jeroen Verhoeff]],
[[Klaudie Bartelink]],
[[Lars Soerink]],
[[Luc Enting]],
[[Marc Plomp]],
[[Marit Daams]],
[[Mark Kapteijns]],
[[Mauricio Handler]],
[[Michael Sanderson]],
[[Monique Moors]],
[[Paul Klaver]],
[[Peter van Rodijnen]],
[[Pieter Huisman]],
[[Rollin Verlinde]],
[[Stijn Philips]],
[[Tim Visser]],
[[Willem Berents]]. Daarnaast is de collectie aangevuld met historische natuurfilms van [[Jack P. Loorij]].


===Open Beelden===
===Online beschikbaarstelling===
Om het creatief gebruik van Natuurbeelden te stimuleren heeft Beeld en Geluid een deel van de collectie beschikbaar gesteld op het platform Open Beelden. Deze beelden kunnen direct worden gedownload en hergebruikt onder CC-by-SA-voorwaarden.
De clips uit de collectie Natuurbeelden zijn online te bekijken op de websites [http://www.natuurbeelden.nl/ natuurbeelden.nl] en [http://in.beeldengeluid.nl/ in.beeldengeluid.nl]
Om het creatief gebruik van Natuurbeelden te stimuleren is een deel van de collectie ook beschikbaar gesteld op het platform [https://www.openbeelden.nl/media/ Open Beelden]. Deze beelden kunnen direct worden gedownload en hergebruikt onder CC-by-SA-voorwaarden.  


De volgende makers werkten mee aan de totstandkoming van de collectie Natuurbeelden:
[[category:natuurfilm]] [[category:natuurfilmers]]
[[Luc Enting]]
[[category:Collecties Beeld en Geluid]]
[[Willem Berents]]
[[Marc Plomp]]
[[Klaudie Bartelink]]
[[Antoinette Verbree]]
Arthur de Bruin
Christophe Brochard
Cees van Kempen
Clemens Dressel
Dick Harrewijn
Edward Snijder
Gert Visser
Hans Hut
Jeroen Verhoeff
Lars Soerink
Maarten van den Berg
Marit Daams
Mark Kapteijns
Mauricio Handler
Michael Sanderson
Monique Moors
Paul Klaver
Peter van Rodijnen
Pieter Huisman
Rollin Verlinde
Stijn Philips
Tim Visser
Boris Berents

Versie van 6 nov 2018 13:13

Stills uit de Collectie Natuurbeelden (Bron: Collectie Natuurbeelden)

De collectie Natuurbeelden is een unieke verzameling ruwe, ongemonteerde beelden van de natuur in Nederland en de Nederlandse Antillen. De collectie geeft een breed overzicht van de grote variatie aan landschappen, planten, dieren en hun gedrag. Het gaat om allerlei soorten opnamen, zoals overzichtsshots, close-ups, onderwaterbeelden, luchtopnamen en zelfs microscoopbeelden. De clips variëren in lengte van enkele tientallen seconden tot ruim tien minuten.

Het project Natuurbeelden

Logo Stichting Natuurbeelden.jpg

De collectie is tot stand gekomen binnen het project Natuurbeelden: een samenwerking van elf natuurorganisaties, verenigd in Stichting Natuurbeelden, en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Van 2010 tot eind 2017 verzamelden zij met financiële steun van de Nationale Postcodeloterij duizenden bijzondere shots van de natuur. Op deze manier is voor ruim 650 uur aan beeldmateriaal toegankelijk gemaakt en veiliggesteld voor de toekomst.

Professionele natuurfilmers

In actie: Dick Harrewijn, een van de filmers van Natuurbeelden (Bron: Dick Harrewijn)

De beelden zijn aangeleverd door professionele natuurfilmers. De meesten filmden in opdracht, anderen leverden ook een deel van hun eigen archief aan. Ze werden begeleid door een redactieraad. Hierin zaten onder anderen vertegenwoordigers van verschillende natuurorganisaties. De redactieraad bepaalde wat er moest worden gefilmd en bewaakte de inhoudelijke kwaliteit van de filmbeelden. De filmers zorgden voor de inhoudelijke catalogusbeschrijving van hun beelden. In totaal hebben zij ruim negenduizend clips aan de collectie Natuurbeelden geleverd.

Wie werkten mee?

De volgende makers werkten mee aan de totstandkoming van de collectie Natuurbeelden: Antoinette Verbree, Arthur de Bruin, Boris Berents, Christophe Brochard, Cees van Kempen, Clemens Dressel, Dick Harrewijn, Edward Snijders, Gert Visser, Hans Hut, Jeroen Verhoeff, Klaudie Bartelink, Lars Soerink, Luc Enting, Marc Plomp, Marit Daams, Mark Kapteijns, Mauricio Handler, Michael Sanderson, Monique Moors, Paul Klaver, Peter van Rodijnen, Pieter Huisman, Rollin Verlinde, Stijn Philips, Tim Visser, Willem Berents. Daarnaast is de collectie aangevuld met historische natuurfilms van Jack P. Loorij.

Online beschikbaarstelling

De clips uit de collectie Natuurbeelden zijn online te bekijken op de websites natuurbeelden.nl en in.beeldengeluid.nl Om het creatief gebruik van Natuurbeelden te stimuleren is een deel van de collectie ook beschikbaar gesteld op het platform Open Beelden. Deze beelden kunnen direct worden gedownload en hergebruikt onder CC-by-SA-voorwaarden.