Collectie Natuurbeelden: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
 
(45 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Afbeelding:Overzicht Natuurbeelden.jpg|thumb|right|Stills uit de Collectie Natuurbeelden (Bron: Collectie Natuurbeelden)]]De collectie Natuurbeelden is een unieke verzameling bewegende beelden van de natuur in Nederland en de Nederlandse Antillen. De ruwe, ongemonteerde shots geven een breed overzicht van de grote variatie aan landschappen, planten, dieren en hun gedrag. Het gaat hierbij om allerlei soorten opnamen,  zoals overzichtsshots, close-ups, onderwaterbeelden, luchtopnamen en zelfs microscoopbeelden. De clips variëren in lengte van enkele tientallen seconden tot ruim tien minuten.
[[Afbeelding:Overzicht Natuurbeelden.jpg|thumb|right|Stills uit de Collectie Natuurbeelden (Bron: Collectie Natuurbeelden)]]De collectie Natuurbeelden is een unieke verzameling ruwe, ongemonteerde beelden van de natuur in Nederland en de Nederlandse Antillen. De collectie geeft een breed overzicht van de grote variatie aan landschappen, planten, dieren en hun gedrag. Het gaat om allerlei soorten opnamen,  zoals overzichtsshots, close-ups, onderwaterbeelden, luchtopnamen en zelfs microscoopbeelden. De clips variëren in lengte van enkele tientallen seconden tot ruim tien minuten.


===Het project Natuurbeelden===
===Het project Natuurbeelden===
[[Afbeelding: logo Stichting Natuurbeelden.jpg|thumb|left]]De collectie is tot stand gekomen binnen het project Natuurbeelden: een samenwerking van elf natuurorganisaties, verenigd in Stichting Natuurbeelden, en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.  
[[Afbeelding: logo Stichting Natuurbeelden.jpg|thumb|left]]De collectie is tot stand gekomen binnen het project Natuurbeelden: een samenwerking van elf natuurorganisaties, verenigd in Stichting Natuurbeelden, en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Van 2010 tot eind 2017 verzamelden zij met financiële steun van de Nationale Postcodeloterij duizenden bijzondere shots van de natuur. Op deze manier is voor ruim 650 uur aan beeldmateriaal toegankelijk gemaakt en veiliggesteld voor de toekomst.
Van 2010 tot eind 2017 verzamelden zij met financiële steun van de Nationale Postcodeloterij duizenden bijzondere shots van de natuur. Op deze manier is voor ruim 650 uur aan beeldmateriaal toegankelijk gemaakt en veiliggesteld voor de toekomst.


[[Afbeelding:Dick Harrewijn.jpg|thumb|right|In actie: Dick Harrewijn, een van de filmers van Natuurbeelden (Bron: Dick Harrewijn)]]
===Professionele natuurfilmers===
===Professionele natuurfilmers===
De beelden zijn aangeleverd door professionele natuurfilmers. Sommigen leverden een deel van hun eigen archief aan, anderen filmden alleen in opdracht voor Natuurbeelden. Ze werden daarin begeleid door een redactieraad. Hierin zaten vertegenwoordigers van verschillende natuurorganisaties. De redactieraad bepaalde wat er moest worden gefilmd en bewaakte de inhoudelijke kwaliteit van de filmbeelden. De filmers zorgden voor de inhoudelijke catalogusbeschrijving van hun beelden. In totaal hebben zij ruim negenduizend clips aan de collectie Natuurbeelden geleverd. Daarnaast is de collectie aangevuld met historische natuurfilms van J.P. Loorij.
[[Afbeelding:Dick Harrewijn.jpg|thumb|right|In actie: Dick Harrewijn, een van de filmers van Natuurbeelden (Bron: Dick Harrewijn)]]De beelden zijn aangeleverd door professionele natuurfilmers. De meesten filmden in opdracht, anderen leverden ook een deel van hun eigen archief aan. Ze werden begeleid door een redactieraad. Hierin zaten onder anderen vertegenwoordigers van verschillende natuurorganisaties. De redactieraad bepaalde wat er moest worden gefilmd en bewaakte de inhoudelijke kwaliteit van de filmbeelden. De filmers zorgden voor de inhoudelijke catalogusbeschrijving van hun beelden. In totaal hebben zij ruim negenduizend clips aan de collectie Natuurbeelden geleverd.


===Open Beelden===
===Wie werkten mee?===
Om het creatief gebruik van Natuurbeelden te stimuleren staat een deel van de collectie op het platform [https://natuurbeelden.openbeelden.nl/ Open Beelden]. Deze beelden kunnen direct worden gedownload en hergebruikt onder CC-by-SA-voorwaarden.
 
===De makers===
De volgende makers werkten mee aan de totstandkoming van de collectie Natuurbeelden:
De volgende makers werkten mee aan de totstandkoming van de collectie Natuurbeelden:
[[Antoinette Verbree]],
[[Arthur de Bruin]],
[[Boris Berents]],
[[Christophe Brochard]],
[[Cees van Kempen]],
[[Clemens Dressel]],
[[Dick Harrewijn]],
[[Edward Snijders]],
[[Gert Visser]],
[[Hans Hut]],
[[Jeroen Verhoeff]],
[[Klaudie Bartelink]],
[[Lars Soerink]],
[[Luc Enting]],
[[Luc Enting]],
Willem Berents,
[[Marc Plomp]],
Marc Plomp,
[[Marit Daams]],
Klaudie Bartelink,
[[Mark Kapteijns]],
Antoinette Verbree,
[[Mauricio Handler]],
Arthur de Bruin,
[[Michael Sanderson]],
Christophe Brochard,
[[Monique Moors]],
Cees van Kempen,
[[Paul Klaver]],
Clemens Dressel,
[[Peter van Rodijnen]],
Dick Harrewijn,
[[Pieter Huisman]],
Edward Snijder,
[[Rollin Verlinde]],
Gert Visser,
[[Stijn Philips]],
Hans Hut,
[[Tim Visser]],
Jeroen Verhoeff,
[[Willem Berents]]. Daarnaast is de collectie aangevuld met historische natuurfilms van [[Jack P. Loorij]].
Lars Soerink,
 
Maarten van den Berg,
===Online beschikbaarstelling===
Marit Daams,
De clips uit de collectie Natuurbeelden zijn online te bekijken op de website [http://zoeken.beeldengeluid.nl/ zoeken.beeldengeluid.nl]
Mark Kapteijns,
Om het creatief gebruik van Natuurbeelden te stimuleren is een deel van de collectie ook beschikbaar gesteld op het platform [https://www.openbeelden.nl/media/ Open Beelden]. Deze beelden kunnen direct worden gedownload en hergebruikt onder CC-by-SA-voorwaarden.
Mauricio Handler,
 
Michael Sanderson,
[[category:natuurfilm]] [[category:natuurfilmers]]
Monique Moors,
[[category:Collecties Beeld en Geluid]]
Paul Klaver,
Peter van Rodijnen,
Pieter Huisman,
Rollin Verlinde,
Stijn Philips,
Tim Visser,
Boris Berents.

Huidige versie van 5 jul 2023 om 13:11

Stills uit de Collectie Natuurbeelden (Bron: Collectie Natuurbeelden)

De collectie Natuurbeelden is een unieke verzameling ruwe, ongemonteerde beelden van de natuur in Nederland en de Nederlandse Antillen. De collectie geeft een breed overzicht van de grote variatie aan landschappen, planten, dieren en hun gedrag. Het gaat om allerlei soorten opnamen, zoals overzichtsshots, close-ups, onderwaterbeelden, luchtopnamen en zelfs microscoopbeelden. De clips variëren in lengte van enkele tientallen seconden tot ruim tien minuten.

Het project Natuurbeelden

Logo Stichting Natuurbeelden.jpg

De collectie is tot stand gekomen binnen het project Natuurbeelden: een samenwerking van elf natuurorganisaties, verenigd in Stichting Natuurbeelden, en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Van 2010 tot eind 2017 verzamelden zij met financiële steun van de Nationale Postcodeloterij duizenden bijzondere shots van de natuur. Op deze manier is voor ruim 650 uur aan beeldmateriaal toegankelijk gemaakt en veiliggesteld voor de toekomst.

Professionele natuurfilmers

In actie: Dick Harrewijn, een van de filmers van Natuurbeelden (Bron: Dick Harrewijn)

De beelden zijn aangeleverd door professionele natuurfilmers. De meesten filmden in opdracht, anderen leverden ook een deel van hun eigen archief aan. Ze werden begeleid door een redactieraad. Hierin zaten onder anderen vertegenwoordigers van verschillende natuurorganisaties. De redactieraad bepaalde wat er moest worden gefilmd en bewaakte de inhoudelijke kwaliteit van de filmbeelden. De filmers zorgden voor de inhoudelijke catalogusbeschrijving van hun beelden. In totaal hebben zij ruim negenduizend clips aan de collectie Natuurbeelden geleverd.

Wie werkten mee?

De volgende makers werkten mee aan de totstandkoming van de collectie Natuurbeelden: Antoinette Verbree, Arthur de Bruin, Boris Berents, Christophe Brochard, Cees van Kempen, Clemens Dressel, Dick Harrewijn, Edward Snijders, Gert Visser, Hans Hut, Jeroen Verhoeff, Klaudie Bartelink, Lars Soerink, Luc Enting, Marc Plomp, Marit Daams, Mark Kapteijns, Mauricio Handler, Michael Sanderson, Monique Moors, Paul Klaver, Peter van Rodijnen, Pieter Huisman, Rollin Verlinde, Stijn Philips, Tim Visser, Willem Berents. Daarnaast is de collectie aangevuld met historische natuurfilms van Jack P. Loorij.

Online beschikbaarstelling

De clips uit de collectie Natuurbeelden zijn online te bekijken op de website zoeken.beeldengeluid.nl Om het creatief gebruik van Natuurbeelden te stimuleren is een deel van de collectie ook beschikbaar gesteld op het platform Open Beelden. Deze beelden kunnen direct worden gedownload en hergebruikt onder CC-by-SA-voorwaarden.