Collectie Natuurbeelden

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Pippi (Overleg | bijdragen) op 16 mei 2018 om 08:04 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De collectie Natuurbeelden is een unieke verzameling bewegende beelden van de natuur in Nederland en de Nederlandse Antillen. Van 2010 tot eind 2017 verzamelden elf...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

De collectie Natuurbeelden is een unieke verzameling bewegende beelden van de natuur in Nederland en de Nederlandse Antillen. Van 2010 tot eind 2017 verzamelden elf natuurorganisaties, verenigd in Stichting Natuurbeelden, samen met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid duizenden bijzondere shots van de natuur. Op deze manier is voor ruim 650 uur aan beeldmateriaal toegankelijk gemaakt en veiliggesteld voor de toekomst.

Professionele filmers

De beelden zijn aangeleverd door professionele natuurfilmers, onder wie Luc Enting, die onder meer bekend is van de films Het Edelhert en Wild (2018). Sommige filmers leverden (delen van) hun eigen archieven aan de collectie, anderen filmden alleen in opdracht voor Natuurbeelden.

Ruim negenduizend clips

De filmers werden hierin begeleid door een redactieraad. Hierin zaten vertegenwoordigers van verschillende natuurorganisaties. Zij bepaalden wat er moest worden gefilmd en bewaakten de inhoudelijke kwaliteit van de filmbeelden. De filmers zorgden zelf voor de inhoudelijke catalogusbeschrijving van hun beelden. In totaal hebben zij ruim negenduizend clips aan de collectie Natuurbeelden geleverd. Daarnaast is de collectie aangevuld met historische natuurfilms van J.P. Loorij.

allerlei soorten opnamen

Deze ruwe, ongemonteerde shots geven een breed overzicht van de grote variatie aan landschappen, planten, dieren en hun gedrag. Het gaat om allerlei soorten opnamen, zoals overzichtsshots, close-ups, onderwaterbeelden, luchtopnamen en zelfs microscoopbeelden. De fragmenten variëren in tijdsduur van enkele tientallen seconden tot ruim tien minuten.

Open Beelden

Om het creatief gebruik van Natuurbeelden te stimuleren heeft Beeld en Geluid een deel van de collectie beschikbaar gesteld op het platform Open Beelden. Deze beelden kunnen direct worden gedownload en hergebruikt onder CC-by-SA-voorwaarden.

De volgende makers werkten mee aan de totstandkoming van de collectie Natuurbeelden: Luc Enting Willem Berents Marc Plomp Klaudie Bartelink Antoinette Verbree Arthur de Bruin Christophe Brochard