Cor Icke

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door DofT (Overleg | bijdragen) op 4 jan 2017 om 14:23 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{ Infobox Persoon | illustratie = | naam = Cor Icke | geboorte_datum = 7 november 1913 | geboorte_plaats = Oudshoorn | overlijden_datum = 1996 | overlijde...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
PersoonPlaceholder.png

NaamCor Icke
GeborenOudshoorn, 7 november 1913
Gestorvenplaats onbekend, 1996
FunctiesAmateurfilmer
Bekend vanDe kleine beer
Periode actief
Werkt samen metDollywood
Externe infoCor Icke op het Amateurfilm Platform


De bioscoop en de televisie zijn altijd beter dan de amateur, dus als je iets maakt, dan moe je bij voorkeur iets maken, dat zo interessant is, dat de mensen het zien willen

Dollywood

Cor Icke is opgeleid als tekenleraar. Aanvankelijk gaat hij aan de slag als illustrator van boeken, tijdschriften en brochures. Na het wegvallen van de Marshallhulp raakt hij werkloos. Met het tweedehands cameraatje dat hij heeft gekocht om zijn kinderen te filmen en het boekje 'Smalfilmers ideeën' van Dick Knegt, leert hij zichzelf het vak van filmmaker en animator. Hij gaat filmpjes maken met zijn kinderen volgens een scenario en wint prompt met 'Angst' de tweede prijs op een NOVA-wedstrijd. Zijn eerste opdracht is een instructiefilm voor het Antoniusziekenhuis in Utrecht. Met het celluloid dat hij over heeft maakt hij zijn eerste tekenfilm in kleur met synchroon geluid. Het is deze tekenfilm, met in de hoofdrol enkele schilderijen in een museum, die hem de baan bij animatiestudio Dollywood bezorgt. Na een jaar waarin hij werkt aan tekenfilms wordt hij gevraagd om poppenfilms te maken. Een overstap die in de praktijk reuze mee valt. In de 25 jaar die hij bij Dollywood werkt heeft Icke tientallen poppenanimaties gemaakt en heeft hij acht jaar aan Loeki de Leeuw gewerkt. Hij heeft er meer dan 2000 afleveringen mee gemaakt.

De liefhebber

Zijn werk als poppenanimator weerhoudt hem er niet van om in zijn vrije tijd films te blijven maken. Dit zijn zowel kleine speelfilms, animaties als nieuwsreportages. Met zijn film angst wint hij in 1951 voor het eerst een prijs bij een NOVA-festival, de tweede in de categorie Speelfilm met geluid. In deze film, net als in veel andere, spelen zijn kinderen Vincent, Frans en Saskia de hoofdrol.