Dag van de Amateurfilm: verschil tussen versies

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Verwijst door naar Categorie:Dag van de Amateurfilm)
 
Regel 1: Regel 1:
{{ Infobox Festival
+
#REDIRECT [[Categorie:Dag van de Amateurfilm]]
| periode = 2004 - heden
 
| genre = [[:category:amateurfilm|amateurfilm]]
 
| locatie = Hilversum, Brighton, Utrecht
 
| organisator = [[Stichting Amateurfilm]], <br>South East Film & Video Archive (Brighton)
 
| bijzonderheid = Sinds 2007 "te gast" bij het [[Nederlands Film Festival]]
 
| trivia =
 
| externe_info = [http://www.dagvandeamateurfilm.nl Officiële website]
 
}}
 
 
 
<br clear="all"/>
 
 
 
Het belang van amateurfilms als onderdeel van het cultureel erfgoed is aan het begin van de ééntwintigste eeuw inmiddels onderkend. Historisch amateurmateriaal wordt steeds ingezet bij allerlei initiatieven zoals museale presentaties en televisieprogramma's. Een goed voorbeeld van hergebruik van amateurfilms is het televisieprogramma ''[[Andere tijden]]''. Daarnaast worden amateurfilms gebruikt voor historisch onderzoek.
 
 
 
Twee archieven (het [[Stichting Smalfilmmuseum]] en het South East Film & Video Archive in Brighton, Engeland) hebben samen met de in 2004 opgerichtte [[Stichting Amateurfilm]] het initiatief genomen voor de jaarlijkse ''Dag van de Amateurfilm''. De ''Dag'' is bedoeld om de belangstelling voor amateurfilms en de initiatieven daaromheen te stimuleren en om het publiek kennis te laten nemen van de resultaten. Sinds 2006 begint het programma 's ochtends met een forumdiscussie rond het centrale thema van de ''Dag''. 's Middags worden filmproducties vertoond en presentaties gegeven vergezeld met beeldmateriaal.
 
 
 
Aanvankelijk is het de bedoeling om er een Europees evenement van te maken. Hoewel de buitenlandse connectie nooit helemaal is verdwenen, is de nadruk in de loop der jaren steeds meer op binnenlandse producties en projecten komen te liggen. Plannen om van de [[Dag van de Amateurfilm 2007]] een tweedaagse internationale bijeenkomst te maken zijn met het plotseling overlijden van initiatiefnemer [[Henk Verheul]] komen te vervallen.
 
 
 
Na het overlijden van Verheul werkt een deels nieuw bestuur aan de voortzetting van de ''Dag van de Amateurfilm''. Op uitnodiging van festival programmeur [[Herman de Wit]] wordt de ''Dag'' ondergebracht bij het Nederlands Film Festival in Utrecht. Dit blijkt een deels nieuw publiek te trekken en er wordt besloten om voorlopig bij het Film Festival te blijven.
 
 
 
De samenwerking met [http://www.beeldengeluid.nl het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid] is belangrijk voor de ''Dag van de Amateurfilm''. Sinds mei 2006 is de collectie opgebouwd door het [[Stichting Smalfilmmuseum]] bij het instituut ondergebracht. Dit betekent dat een deel van de programmering van de Dag afkomstig is uit de depots van Beeld en Geluid. Daarnaast biedt de ''Dag'' een podium voor nieuwe producties gemaakt met behulp van materiaal uit nieuw verworven collecties.
 
 
 
===Edities===
 
 
 
[[Dag van de Amateurfilm 2004]] - Kijken met andere ogen
 
 
 
[[Dag van de Amateurfilm 2005]]
 
 
 
[[Dag van de Amateurfilm 2006]] - Amateurfilm in de Europese regio
 
 
 
[[Dag van de Amateurfilm 2007]] - Amateurfilm in de 21e eeuw
 
 
 
[[Dag van de Amateurfilm 2008]] - Grenzeloze amateurfilms
 
 
 
[[Dag van de Amateurfilm 2009]] - Zo <del>slecht</del> mooi zag je ze zelden!
 
 
[[Category:Festival]]
 

Huidige versie van 2 aug 2010 om 07:12