De Uitvinding van Amerika

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door 80.79.39.113 (Overleg) op 6 feb 2008 om 08:08 (Nieuwe pagina: == 1992 == Afbeelding:deuitvindingvanamerika.jpg Film in drie episoden over Amerika, vijf eeuwen na de ontdekking door Columbus. Programmamaker Hans Keller reist in een bus van ...)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

1992

Deuitvindingvanamerika.jpg

Film in drie episoden over Amerika, vijf eeuwen na de ontdekking door Columbus. Programmamaker Hans Keller reist in een bus van de oostkust naar de westkust en van de Canadese naar de Mexicaanse grens. Hij onderzoekt de geestesgesteldheid van de Verenigde Staten anno 1992.

The American Dream Wat is er terechtgekomen van 'God's own country'. Voor wie werkt de Amerikaanse Droom nog? Over deze vragen praat Keller met regisseur Oliver Stone, schrijver Ray Bradbury, letterkundige Leslie Fiedler en beeldend kunstenaar Donald Judd. Het resultaat is een persoonlijke en poëtisch getinte roadmovie.

Aflevering 1 – Over de droom De verbazing over de herinneringen aan Europa, over de omvang van het land en de herkomst van zijn bewoners. De droom van de allereerste kennismaking met Amerika: auto's en jazz. In New York hebben mensen maar één talent nodig: het talent om te overleven. Zelfs de zwervers zijn hier talentvol. De grootste problemen in Amerika zijn vereenzaming, isolement en individualisme.

Aflevering 2 – Over het maken van Amerikanen Wie er oog voor heeft, komt de ingrediënten voor het maken van Amerikanen overal tegen. Maar het complete recept huist in de verbeelding. 'Moby Dick' vormt de eerste tragedie waaraan de Amerikaan zichzelf kan spiegelen. Het Amerika vanuit de bus is een ander land dan de televisie toont. Maar ook in het achterland wordt gedroomd over andere tijden, toen het was of ieder zijn eigen lot nog in handen had.

Aflevering 3 – De resten van Utopia Amerika telt meer plaatsen die door mensen zijn verlaten dan plekken waar mensen zijn aangekomen. De heenweg ligt altijd naar het Westen. Daar ligt de belofte die nog vervuld moet worden en de 'Last Frontier', de grens tussen bewoond gebied en de wildernis. Dit is het gebied waar de Amerikaan zich kan meten met de kracht van de natuur en zich kan verzoenen met de eenzaamheid.

Beschikbaar in het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en geluid [1]


Maker

Regie en commentaar: Hans Keller Camera: Deen van der Zaken Assistentie Heleen ter Burg Montage en mixage Kees Linthorst Muziek Henny Vrienten Productie Els Prins

IKON

Genre: Documentaire