De eeuw van Azië: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 5: Regel 5:
| achtergrond_info =
| achtergrond_info =
| genre = [[:category:documentaire|Documentaire]]
| genre = [[:category:documentaire|Documentaire]]
| decennia = [[:category:2000-2010|2000-2010]]
| decennia = [[:category:2000-2009|2000-2009]]
| lengte = 50'15''
| lengte = 50 minuten en 15 seconden
| trivia =  
| trivia =  
| medium = televisie
| medium = televisie
Regel 18: Regel 18:
===Beschrijving===
===Beschrijving===


Deze aflevering van [[Tegenlicht]] is onderdeel van een serie afleveringen '[[De omgekeerde wereld]]’. Hierin worden de verschuivingen  van economische machtsverhoudingen tussen het Westen en het Oosten besproken. In deze aflevering staat een interview met Kishore Mahbubani  (voormalig (VN-) ambassadeur van Singapore) centraal. Volgens Mahbubani  zullen deze veranderingen in de economie voor een nieuwe wereldorde zorgen: de moderne wereld. Het Oosten, voornamelijk China en India, zal de macht van het westen overnemen. Mahbubani  stelt dat om een goede economie op te bouwen je democratie niet als prioriteit moet stellen, maar als lange termijn gevolg. Volgens hem staat modernisering los van verwestering. Azië is bezig te moderniseren maar tegelijkertijd is er een ontwestering te zien.  
In deze aflevering staat een interview met Kishore Mahbubani  (voormalig (VN-) ambassadeur van Singapore) centraal. Hij stelt dat het Oosten, voornamelijk China en India, de macht van het westen zal overnemen. Om een goede economie op te bouwen is democratie geen prioriteit, maar een lange termijn doelstelling. Volgens hem staat modernisering los van verwestering. Azië is bezig te moderniseren maar tegelijkertijd constateert hij ontwestering. <br/>
In plaats van dat het Westen Azië dus de les probeert te lezen, zegt Mahbubani , moeten ze naar de trend kijken.  Steeds meer hoger opgeleiden economen en technologen komen uit Azië. Maar nog steeds worden op veel hoge functies in het Westen Aziatische mensen niet toegelaten. Mahbubani vindt dat het Westen niet bang moet zijn voor verandering. Westerse landen moeten andere buurlanden proberen te helpen een eigen samenleving op te bouwen, eentje die geen kopie is van hun eigen. Volgens Mahbubani is het vrijenmarktmechanisme een essentieel begrip om in een land een goede welvaart op te bouwen. Mahbubani legt deze, volgens hem, onvermijdelijke opkomst van Azië  uit in zijn boek: ‘The New Asian Hemispere’.
&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;
In plaats van dat het Westen Azië dus de les probeert te lezen, moeten ze naar de trend kijken.  Steeds meer hoger opgeleiden komen uit Azië. Maar nog steeds worden op veel hoge functies in het Westen Aziatische mensen niet toegelaten. Het Westen moet niet bang moet zijn voor verandering, anders zullen ze ten onder gaan. Volgens Mahbubani is het vrijenmarktmechanisme een essentieel begrip om in een land een goede welvaart op te bouwen. Mahbubani legt deze, volgens hem, onvermijdelijke opkomst van Azië  uit in zijn boek: ‘The New Asian Hemispere’. <br/>
<br/>
Deze aflevering van [[Tegenlicht]] is onderdeel van een serie afleveringen '[[De omgekeerde wereld]]’. Hierin worden de verschuivingen  van economische machtsverhoudingen tussen het Westen en het Oosten besproken.


===Makers===
===Makers===
Regel 27: Regel 30:
Eindredactie [[Jos de Putter]]/[[Doke Romeijn]] <br/>
Eindredactie [[Jos de Putter]]/[[Doke Romeijn]] <br/>


[[category:producties|De eeuw van Azië]]  
[[category:producties|Eeuw van Azië, De]]  
[[category:documentaire]]
[[category:documentaire]]
[[category:2000-2010]]
[[category:2000-2009]]

Versie van 18 okt 2010 13:32

Periode2008
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte50 minuten en 15 seconden
Mediumtelevisie




Beschrijving

In deze aflevering staat een interview met Kishore Mahbubani (voormalig (VN-) ambassadeur van Singapore) centraal. Hij stelt dat het Oosten, voornamelijk China en India, de macht van het westen zal overnemen. Om een goede economie op te bouwen is democratie geen prioriteit, maar een lange termijn doelstelling. Volgens hem staat modernisering los van verwestering. Azië is bezig te moderniseren maar tegelijkertijd constateert hij ontwestering.
             In plaats van dat het Westen Azië dus de les probeert te lezen, moeten ze naar de trend kijken. Steeds meer hoger opgeleiden komen uit Azië. Maar nog steeds worden op veel hoge functies in het Westen Aziatische mensen niet toegelaten. Het Westen moet niet bang moet zijn voor verandering, anders zullen ze ten onder gaan. Volgens Mahbubani is het vrijenmarktmechanisme een essentieel begrip om in een land een goede welvaart op te bouwen. Mahbubani legt deze, volgens hem, onvermijdelijke opkomst van Azië uit in zijn boek: ‘The New Asian Hemispere’.

Deze aflevering van Tegenlicht is onderdeel van een serie afleveringen 'De omgekeerde wereld’. Hierin worden de verschuivingen van economische machtsverhoudingen tussen het Westen en het Oosten besproken.

Makers

Regie IJsbrand van Veelen
Research William de Bruijn
Eindredactie Jos de Putter/Doke Romeijn