De eeuw van Azië

Uit B&G Wiki
Versie door Renekoenders (overleg | bijdragen) op 26 jul 2012 om 10:34
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode2008
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte50'15"
MediumtelevisieBeschrijving

In deze uitzending staat een interview met Kishore Mahbubani (voormalig (VN-) ambassadeur van Singapore) centraal. Hij stelt dat het Oosten, voornamelijk China en India, de macht van het westen zal overnemen. Om een goede economie op te bouwen is democratie geen prioriteit, maar een lange termijn doelstelling. Volgens hem staat modernisering los van verwestering. Azië is bezig te moderniseren maar tegelijkertijd constateert hij ontwestering.

In plaats van dat het Westen Azië dus de les probeert te lezen, moeten ze naar de trend kijken. Steeds meer hoger opgeleiden komen uit Azië. Maar nog steeds worden op veel hoge functies in het Westen Aziatische mensen niet toegelaten. Het Westen moet niet bang moet zijn voor verandering, anders zullen ze ten onder gaan. Volgens Mahbubani is het vrijenmarktmechanisme een essentieel begrip om in een land een goede welvaart op te bouwen. Mahbubani legt deze, volgens hem, onvermijdelijke opkomst van Azië uit in zijn boek: ‘The New Asian Hemispere’.


Makers

Regie IJsbrand van Veelen
Research William de Bruijn
Camera Martijn Kramer/Mies Rogmans
Montage Arno Ouwejan
Productie Judith van den Berg Eindredactie Jos de Putter/Doke Romeijn
VPRO

Achtergrondinformatie

De eeuw van Azië is uitgezonden in de documentairereeks Tegenlicht. Het is onderdeel van een serie afleveringen 'De omgekeerde wereld’, waarin de verschuivingen van economische machtsverhoudingen tussen het Westen en het Oosten centraal staan. In deze reeks zijn ook Sponsors voor Uncle Sam en Rising Gulf uitgezonden.