De gids

Uit B&G Wiki
Versie door Renekoenders (overleg | bijdragen) op 4 jul 2012 om 12:50 (→‎Makers)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Periode2001-2002
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreKunst en cultuurprogramma
Decennia2000-2009
Lengte40'
Mediumtelevisie
Externe infoArtikel NRC


De gids (leader 2002) Overzicht (2002)


Beschrijving

Kritisch late night mediaprogramma, gespresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk. Gebaseerd op de formule van VARA TV Magazine, met rubrieken die rechtstreeks hieruit komen, zoals "Buis & Haard". Van Nieuwkerk praat met drie gasten uit de mediawereld aan tafel over het actuele TV-aanbod, afgewisseld met televisiefragmenten, korte reportages en een televisiekwis.

Makers

Presentatie Matthijs van Nieuwkerk

Regie Frans Meiland

Redactie Ilja Happel, Erica Krijgsman, Marc Moorman, Christine Visser, Maaike Witlox, Merik de Vries

Producent Roger van Dorsselaar

Eindredactie Ger van Westing

Verslaggeving Maud Hawinkels

Techniek en decor NOB

Decorontwerp Roel Schneemann, Daan Ament

Fragmenten Nederlands Audiovisueel Archief

Buis & Haard- Idee & Samenstelling Eric van Onna

Regie Sandra Parry

VARA.

Achtergrond

De reacties op de presentatie van De Gids door Matthijs van Nieuwkerk zijn zeer positief, het levert hem de bijnaam 'Golden Wonderboy' op en betekent zijn doorbraak op de landelijke televisie.

De Gids wordt dan ook wel beschouwd als de voorloper van het succesvolle, eveneens door Matthijs van Nieuwkerk gepresenteerde programma De wereld draait door. Daan Dijksman, toenmalig hoofdredacteur van VARA TV Magazine, zegt hierover in een interview met NRC in 2007: "Daarin zaten veel elementen van De wereld draait door, ofwel: intelligent ouwehoeren over televisie. Het wonderlijke is, dat wat bij zo’n blad vaak als enigszins sleets wordt beschouwd, nu alom op TV als vernieuwend geldt. Ouwehoeren over TV is verworden tot één zelfbevestigende eredienst, één kermis der ijdelheden".