De smurfen

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Bvspall (Overleg | bijdragen) op 20 feb 2009 om 11:52 (Nieuwe pagina: {{ Infobox Productie | periode = 1984 - 1999 | archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=Karel Beeld en Geluid] | makers = [[#Makers...)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1984 - 1999
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genrepraatprogramma
Decennia1990-1999
Mediumtelevisie
Karel van de graaf3.jpg Karel van de graaf2.jpg Karel titel.jpg Karel.jpg Karel titel2.jpg Karel2.jpg Karel titel3.jpg Karel3.jpg Karel titel4.jpg Karel4.jpg

Beschrijving

Tekenfilmserie naar de (strip)verhalen van Peyo en Yvan Delporte over de avonturen van de kleine blauwe smurfen, de gemene tovenaar Gargamel en diens kat Azraël. In het begin zijn de afleveringen vooral adaptaties van de stripverhalen, later worden deze speciaal voor de tekefilm ontwikkeld. In Nederland is de tekenfilmseirie een groot succes en is jarenlang te bewonderen op de televisie. Eerst bij de VARA en de jaren '90 als onderdeel van het jeugdprogramma Telekids bij RTL 4.

Makers

VARA.

Achtergrondinformatie

De Belgische striptekenaar Peyo tekent in de jaren '50 een vervolgstrip rond de schildknaap Johan en de dwerg Pirrewiet voor het blad Robbedoes. In het negende verhaal van de reeks, De fluit met de zes smurfen uit 1958, zijn voor het eerst de smurfen te zien. Peyo creëert voor elke smurf een stereotype persoonlijkheid, waarnaar ze dan ook genaamd worden. De simplistische karakterisering van de smurfen slaat aan bij de jonge lezers en de smurfen krijgen hun eigen stripreeks. De strips, en later ook de tekenfilmserie, zijn goed voor een enorme hoeveelheid merchandising. Ook zijn de smurfen een grote inspiratiebron voor Vader Abraham. Die heeft in 1978 een monsterhit met het Smurfenlied.