De strijd

Uit B&G Wiki
Versie door WikiSysop (overleg | bijdragen) op 4 dec 2015 om 14:11
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode2015
Beschikbaar in archief[[1]]
Genredocumentaire
Decennia
Lengte46 minuten
MediumTelevisie
TriviaTrivia:
Externe info[[2]]

DesTrijd.jpg

Een serie over de Gouden Eeuw van de arbeider in Nederland


In navolging van de eerdere serie Voorwaarts en niet vergeten uit 1977 met als presentator Wim Kayzer wordt in 2015 ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van de VARA de serie De strijd uitgezonden. In deze serie ligt de nadruk op de verworvenheden van de arbeidersbeweging en meer specifiek op de arbeider zelf, die volgens de makers een 'Gouden Eeuw' beleefden.

Het idee voor de serie kwam van Hendrina Praamsma, programmamaker met een lange staat van dienst en tevens echtgenote van eindredacteur van de serie Kees Driehuis. Bijna twee jaar heeft een team van researchers en regisseurs gewerkt om de serie te maken. Kees Driehuis heeft de eindredactie van dit project en vanwege de omvangrijkheid neemt hij om die reden ontslag als presentator van het programma Buitenhof.

Presentatoren zijn Gerdi Verbeet, oud voorzitter van de Tweede Kamer en Erik Dijkstra, vooral bekend van zijn werk als Jakhals bij De wereld draait door en van het sportprogramma Bureau Sport. Vooral door de keuze van Dijkstra als presentator krijgt de serie een lichte toon in verhouding tot vergelijkbare documentaire series.

Verbeet, zelf afkomstig uit een zogenaamd 'rood nest', presenteert vanuit voormalig TBC-sanatorium Zonnestraal, een markant gebouw in Hilversum, gebouwd met geld van de arbeiders. Dijkstra, afkomstig uit een gezin van Twentse textielarbeiders, verzorgt op zijn Zündapp bromfiets reportages vanuit heel Nederland. Hij bezoekt plekken die belangrijk zijn geweest voor de geschiedenis van de arbeidersbeweging. Op deze plekken laat hij een bordje achter, waardoor er door heel het land een zogenaamde Rode vlaggenroute ontstaat. (www.rodevlaggenroute.nl)

De 10 afleveringen bestrijken de geschiedenis van diezelfde arbeider vanaf de industrialisatie van begin 19e eeuw tot en met de huidige tijd, die nieuwe uitdagingen brengt zoals robotisering, outsourcing en ZZP'ers. Aan de orde komen onder meer ook de verhouding van socialisten tot het koningshuis, de positie van de vrouw, de verheffingsgedachte en de geschiedenis van de VARA. Dit alles omlijst met vaak prachtige archiefbeelden.

Kees Driehuis over de serie De strijd: "Deze serie gaat over de mensen die ons land hebben opgebouwd tot wat het nu is. Dat klinkt stoffig, maar dat is het zeker niet. We vertellen onder meer over de arbeidersvrouw, de relatie tussen het socialisme en Oranje en natuurlijk de opkomst van de VARA. Dat koppelen we aan de actualiteit."(bron: www.tvgids.nl, 2015)

Programmadirecteur Frans Klein: “Met De strijd schrijven we voor het eerst de geschiedenis van de arbeider in al zijn facetten. De makers doen dat met een open, journalistieke blik en dat levert veel nieuwe inzichten op. (bron: Broadcast Magazine, 17 december 2013)

De kijkcijfers van de serie vallen niet tegen, ze schommelen van bijna 400.000 tot bijna 700.000.

VARA