Dick Passchier

Uit B&G Wiki
Versie door Fretje (overleg | bijdragen) op 9 aug 2016 om 12:01
Dick Passchier (1980)

NaamDick Passchier
GeborenDordrecht, 16 maart 1933
FunctiesPresentator
Bekend vanDank u wel...alstublieft, Spel zonder grenzen, Zo vader, zo zoon, Zeskamp, TV-comeback
Periode actief
Werkt samen metJudith Bosch
TriviaTrivia
GalleryGallery

Dick Passchier in de media
Oeuvre van Dick Passchier

Dick Passchier is bekend geworden als hét gezicht van een nieuw genre op de Nederlandse televisie: die van groots opgezette spelshows, veelal op locatie gedraaid. In de jaren 70 presenteert Passchier Spel zonder grenzen, Tweekamp, Zeskamp en Stedenspel, allemaal NCRV-programma's.

Spektakelshows

Dick Passchier wil als jongetje graag bij de radio. Allerlei brieven naar Hilversum leveren niets op. Totdat zijn rector van het lyceum in Dordrecht afscheid neemt en Passchier een soort In de hoofdrol avant la lettre maakt. De geluidsbanden hiervan stuurt hij in juli 1965 naar Dick van Bommel, hoofd amusement van de NCRV. Deze ziet de kwaliteiten van Passchier wel zitten en laat hem een beeldtest doen bij regisseur Fred Benavente.

Passchier begint zijn tv-carrière op 15 oktober 1965 in het liveprogramma Interland vanuit Brussel. Een spelprogramma waarin een Belgisch team het opneemt tegen een Nederlands team. Medepresentator is de BRT-collega Regine Clauwaert. Passchiers mentor Van Bommel is zenuwachtig en geeft allerlei dwingende adviezen. Maar Passchier is niet zenuwachtig en vindt een liveprogramma maken op primetime zaterdagavond wel spannend. Hij slaat zich er improviserend succesvol doorheen. Iets wat hij nadien altijd zou doen.

Vanaf 1968 gaat het programma drie jaar verder als Zeskamp. Verschillende teams spelen veelal ludieke spellen waarbij het op kracht en slimheid aankomt. In 1969 wordt Zeskamp omgedoopt in Spel zonder grenzen. Hierin neemt een sportteam uit een Nederlandse plaats het op tegen teams uit andere landen. Van de deelnemers wordt heel wat verwacht. Befaamd zijn de onderdelen in het zwembad of op de zeephelling. De formule blijft succesvol en tot 1987 is het format op tv te zien.

Andere programma's

Passchier presenteert ook andersoortige programma’s, zoals het culturele tv-magazine Pick up (1967), over nieuw uitgekomen platen, en op de radio Jeugdland, waarin scholieren van twee scholen het tegen elkaar opnemen in een serie vragen. Van het jaarlijkse defilé voor koningin Juliana en familie op Paleis Soestdijk doet Passchier tussen 1973 en 1980 verslag. In 1981 levert Passchier commentaar bij de eerste Koninginnedagviering ‘nieuwe stijl’ van koningin Beatrix en prins Claus, in Veere.

Op 29 november 1974 presenteert Passchier de televisieactie Geven voor Leven, een geldinzamelingsactie voor jeugdige kankerpatiëntjes. Vanaf 1976 presenteert Passchier de Mini-voetbalshow, een jaarlijkse competitie tussen zaalvoetbalteams. Passchier verzorgt ook het commentaar bij verschillende bloemencorso's. In 1986 volgt het gevarieerd tv-magazine Wissels, met het spelletje Waar of niet waar?. In seizoen 1986-1987 gaat Passchier verder met een soortgelijk studioprogramma, heel gevat getiteld ‘n dik uur Dick. Bekend is Passchier als panellid van het spelletje Zo vader, zo zoon (1989-1991).

Noorwegen

Passchier stopt begin jaren 90 met zijn mediawerk en verhuist naar Noorwegen. In oktober 1994 is Passchier te gast in O ja! De NCRV in beeld, in het kader van het 70-jarig bestaan van de omroep. In 2004 keert Passchier terug naar Nederland en woont nu in de Friese plaats Engwierum. In augustus 2006 is Passchier een van de tv-helden die in TV Comeback een eenmalige rentree maakten. Hij speelt onder andere de Comeback Quiz waarin oude fragmenten worden getoond uit zijn programma’s.