Dick Rienstra

Uit B&G Wiki
Versie door Liselotte Doeswijk (overleg | bijdragen) op 1 nov 2021 om 08:39
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
PersoonPlaceholder.png

NaamDick Rienstra
GeborenAssen, 9 februari 1941
GestorvenVianen, 4 juli 2021
Functieszanger, musikant, acteur
Bekend vanDe kleine waarheid, De fabriek, Medisch Centrum West
Periode actief1966-2014
Werkt samen metMartin Käfig, Aad van Toor, Bas van Toor
Externe infoTheaterencyclopedie

Dick Rienstra in de media
Oeuvre van Dick Rienstra

Dick Rienstra begint zijn muzikale carrière bij het Double S Combo in Assen. Hij zingt, speelt klarinet en saxofoon. In 1959 is hij voor het eerst op de radio te horen in KRO's Springplank. In 1962 is hij voor het eerst als zanger te zien op de televisie met een vertolking van het nummer Blue Moon. Daarna volgen vele optredens voor radio en televisie en zingt hij met orkesten als The Skymasters, het VARA-Dansorkest, het KRO-dansorkest en het Metropole Orkest. Hij treedt vervolgens op in een aantal NCRV-musicals en amusementsshows, zoals Willy en Willeke en Ik hou van Holland.

Naast de optredens voor radio en televisie is Rienstra ook vaak in de theaters te zien. Hij speelt in de tweede helft van de jaren zestig onder meer in de Sleeswijk Revue en in de musical Met man en muis van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Bij het Amsterdamse Volkstoneel speelt hij in De Jantjes. Daaruit volgt een samenwerking met Martin Käfig waarmee hij een aantal jaar zangduo De Jantjes vormt. In 1974 scoren ze carnavalshit Toedeloe. Daarnaast heeft hij onder zijn eigen naam hits met met Is dit mijn leven, Waarom toch, waarom en Shaken (met Connie van Bergen).

In 1977 doet Rienstra mee aan het Nationaal Songfestival, de jaarlijkse muziekshow waar de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival gekozen wordt. Rienstra doet mee met het liedje Jouw lach en werd vijfde. In de jaren zeventig is hij regelmatig als acteur te zien op de televisie. Zo speelt hij rollen in De kleine wereld, Het meisje met de blauwe hoed, Zeg 'ns Aaa, Medisch Centrum West, De fabriek en Bassie en Adriaan (als adjudant Van der Steen).

In 1995 brengt Rienstra een solo-CD uit getiteld I'll be seeing you. In 2006/2007 speelt hij in de musical Belle en het beest. Zijn laatste tournees zijn met jazz-orkest The Ramblers waar hij samen met onder meer Joke Bruijs optreed.

Bronnen

In memoriam: Dick Rienstra (1941-2021) in Aether nr 141, oktober 2021, p.35