Don van Dijke: verschil tussen versies

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Groot deel aan irrelevante en hysterische fandom-content van de pagina afgehaald. Deze pagina (en de 'bijdragen' van user00 van destijds) mag duidelijk iets minder niet-kloppende info bevatten.)
Regel 17: Regel 17:
 
}}
 
}}
  
Don van Dijke is voornamelijk bekend als Zwarte Piet Chefpiet in verscheidene televisieprogramma's rond het [[Sinterklaasfeest]], zoals het populaire ''[[De Club van Sinterklaas]]''. Verder is de acteur actief in het theater waar hij onder anderen te zien is in de musicals van ''[[Nijntje]]'' en ''[[Buurman en  buurman|Buurman en Buurman]]''.
+
Don van Dijke is voornamelijk bekend als Chefpiet in verscheidene televisieprogramma's rond het [[Sinterklaasfeest]], zoals de eerste twee seizoenen van ''[[De Club van Sinterklaas]]''. Verder is de acteur actief in het theater waar hij onder anderen te zien is in de musicals van ''[[Nijntje]]'' en ''[[Buurman en  buurman|Buurman en Buurman]]''.
  
'''Chefpiet'''
 
 
Sinds 1997 is Van Dijke bijna jaarlijks tussen begin november en 6 december te zien als Zwarte Piet Chefpiet in programma's met het thema Sinterklaas. Deel van dit oeuvre zijn onder anderen ''[[De Club van Sinterklaas]]'', ''[[Sinterklaas & Pakjesboot 13]]'', ''[[Slot Marsepeinstein]]'', ''[[Pittige pepernoten|Pittige Pepernoten]]'' en ''[[Hallo met Sinterklaas]]''. Ook zong hij in jaargang 1999 de titelsong voor ''De Club van Sinterklaas''. Deze programma's voor de jeugd zijn te zien bij onder anderen [[Fox Kids]], [[Jetix]], [[Nickelodeon]], [[RTL4]] en [[TROS]].
 
 
Chefpiet is de persoonlijke kok van Sinterklaas en bereidt ook maaltijden voor alle Pieten binnen het kasteel van Sinterklaas en is tevens beste maatjes met de Wegwijspiet. Belangrijke (leidinggevende) werkzaamheden waar de Hoofdpiet geen tijd voor heeft vervult Chefpiet samen met de Wegwijspiet.
 
 
In 1999 start Wegwijspiet een paella-restaurant aan de kust van Spanje en Chefpiet besluit de keuken van de Sint buiten de Sinterklaastijd (half november tot 6 december) in te ruilen om zijn beste vriend Wegwijs te helpen met kookwerkzaamheden. Als Wegwijspiet in 2005 zijn werkzaamheden als Piet neerlegt en zich compleet gaat richten op zijn eigen restaurant in Spanje besluit Chefpiet om weer het hele jaar door te werken als de kok binnen het kasteel van Sinterklaas.
 
 
In 1998 vervulde hij bij afwezigheid de functie van Hoofdpiet en is daarmee één van de hoogste en belangrijkste Pieten van Sinterklaas. Chefpiet kan met de minste moeite of middelen de lekkerste gerechten bereiden, is als enige van de Zwarte Pieten jarig binnen de Sinterklaasperiode (4 december), heeft een zangstem als een nachtegaal en is een topatleet onder de Pieten.
 
 
programma's (onder anderen):
 
* 1997: '''[[Pittige pepernoten|Pittige Pepernoten]]''' als ''Chefpiet'' (RTL4)
 
* 1998: '''[[Hallo met Sinterklaas|Hallo, Met Sinterklaas...]]''' als ''Hoofdpiet'' (TROS)
 
* 1999: '''[[De Club van Sinterklaas (seizoen 1)|De Club van Sinterklaas]]''' als ''Chefpiet'' (Fox Kids)
 
* 2001: '''[[De Club van Sinterklaas (seizoen 2)|De Club van Sinterklaas]]''' als ''Chefpiet'' (Fox Kids)
 
* 2002: '''[[De Club van Sinterklaas (seizoen 3)|De Club van Sinterklaas]]''' als ''Chefpiet'' (Fox Kids)
 
* 2005: '''[[De Club van Sinterklaas (seizoen 6)|De Club van Sinterklaas]]''' als ''Chefpiet'' (Jetix)
 
* 2006: '''[[Sinterklaas & Pakjesboot 13]]''' als ''Chefpiet'' (TROS - debuut op dvd)
 
* 2013: '''[[Slot Marsepeinstein]]''' als ''Smartpiet'' (Nickelodeon)
 
 
 
'''Theater'''
 
 
* [[De Daltons (theater)|De Daltons]] (2012)
 
* [[Buurman en buurman (theater)|Buurman en buurman]] (2011)
 
* [[Trio Cor Nuiten]] (2011)
 
* [[Hond & wolf]] (2009-2011)
 
* [[Nijntje op vakantie]] (2007)
 
* [[Nijntje is er weer]] (2004)
 
* [[Nijntje de musical]] (2001-2003)
 
* [[Robin Hood]] (1998)
 
* [[Repelsteeltje]] (1997)
 
 
 
<!-- don van dijke chefpiet chef piet -->
 
  
 
[[category:personen|Dijke, Don van]]
 
[[category:personen|Dijke, Don van]]
  
 
[[category:acteur|Dijke, Don van]]
 
[[category:acteur|Dijke, Don van]]

Versie van 24 mrt 2018 om 03:00

PersoonPlaceholder.png

NaamDon van Dijke
Geborenonbekend, onbekend
Functies acteur, zanger, presentator
Bekend vanDe Club van Sinterklaas
Periode actief1997-heden
Werkt samen metMichiel Kerbosch,
Pim van Alten
TriviaBekend als Chefpiet
Externe info> Foto's

Don van Dijke in de media
Oeuvre Don van Dijke

Don van Dijke is voornamelijk bekend als Chefpiet in verscheidene televisieprogramma's rond het Sinterklaasfeest, zoals de eerste twee seizoenen van De Club van Sinterklaas. Verder is de acteur actief in het theater waar hij onder anderen te zien is in de musicals van Nijntje en Buurman en Buurman.