Don van Dijke

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door User00 (Overleg | bijdragen) op 20 nov 2014 om 13:07

Ga naar: navigatie, zoeken
DonPlaceholder.png

NaamDon van Dijke
Geborenonbekend, onbekend
Functies acteur, zanger
Bekend vanDe Club van Sinterklaas
Periode actief1997-heden
Werkt samen metMichiel Kerbosch,
Pim van Alten
TriviaBekend als Chefpiet
Externe info> Foto's


Don van Dijke is voornamelijk bekend als Zwarte Piet Chefpiet in verscheidene televisieprogramma's rond het Sinterklaasfeest, zoals het populaire De Club van Sinterklaas. Verder is de acteur actief in het theater waar hij onder anderen te zien is in de musicals van Nijntje en Buurman en Buurman.

Chefpiet

Sinds 1997 is Van Dijke bijna jaarlijks tussen begin november en 6 december te zien als Zwarte Piet Chefpiet in programma's met het thema Sinterklaas. Deel van dit ouvre zijn onder anderen De Club van Sinterklaas, Sinterklaas & Pakjesboot 13, Slot Marsepeinstein, Pittige Pepernoten en Hallo met Sinterklaas. Ook zong hij in jaargang 1999 de titelsong voor De Club van Sinterklaas. Deze programma's voor de jeugd zijn te zien bij onder anderen Fox Kids, Jetix, Nickelodeon, RTL4 en TROS.

Chefpiet is de persoonlijke kok van Sinterklaas en bereidt ook maaltijden voor alle Pieten binnen het kasteel van Sinterklaas en is tevens beste maatjes met de Wegwijspiet. Belangrijke (leidinggevende) werkzaamheden waar de Hoofdpiet geen tijd voor heeft vervult Chefpiet samen met de Wegwijspiet.

In 1999 start Wegwijspiet een paella-restaurant aan de kust van Spanje en Chefpiet besluit de keuken van de Sint buiten de Sinterklaastijd (half november tot 6 december) in te ruilen om zijn beste vriend Wegwijs te helpen met kookwerkzaamheden. Als Wegwijspiet in 2005 zijn werkzaamheden als Piet neerlegt en zich compleet gaat richten op zijn eigen restaurant in Spanje besluit Chefpiet om weer het hele jaar door te werken als de kok binnen het kasteel van Sinterklaas.

In 1998 vervulde hij bij afwezigheid de functie van Hoofdpiet en is daarmee één van de hoogste en belangrijkste Pieten van Sinterklaas. Chefpiet kan met de minste moeite of middelen de lekkerste gerechten bereiden, is als enige van de Zwarte Pieten jarig binnen de Sinterklaasperiode, heeft een zangstem als een nachtegaal en is een topatleet onder de Pieten.

programma's (onder anderen):


Theater