Electrostatische luidspreker: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
(Nieuwe pagina aangemaakt met '==de esl== De elektrostatische luidspreker (ESL) wijkt sterk af van de gebruikelijke magnetodynamische luidspreker. De ESL bestaat feitelijk uit drie onderdelen...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1: Regel 1:
==de esl==
==de esl==
De elektrostatische luidspreker (ESL) wijkt sterk af van de gebruikelijke magnetodynamische [[luidspreker]]. De ESL bestaat feitelijk uit drie onderdelen, te weten een dun geleidend membraam en aan beide kanten een stator. De stator is een metalen plaat met openingen waardoor het geluid naar buiten kan. Het membraam bevindt zich dus tussen twee stators, zonder contact te maken.
De elektrostatische luidspreker (ESL) wijkt sterk af van de gebruikelijke magnetodynamische [[luidspreker]]. De ESL bestaat feitelijk uit drie onderdelen, te weten een dun geleidend membraam en aan beide kanten een stator. De stator is een metalen plaat met openingen waardoor het geluid naar buiten kan. Het membraam bevindt zich dus tussen twee stators, zonder daar contact mee te maken.
==werking==
==werking==
De uitgang van een versterker is verbonden met de primaire wikkeling van een transformator. Elk van de einden van de secundaire wikkeling is verbonden met een stator. Het signaal dat de versterker afgeeft wekt een spanning op in de secundaire wikkeling. Dit wordt toegevoerd aan de stators. Uit het midden van de secundaire wikkeling wordt een verbinding gemaakt met een schakeling die een hoogspanning genereert door middel van een zogenaamde cascadeschakeling. Deze hoogspanning wordt aan het membraam toegevoerd. Hierdoor ontstaat een soort condensatorwerking tussen het membraam en de twee stators. Doordat nu de capaciteit tussen de stators en het membraam in de frequentie van het geluid verandert, beweegt het membraam in het ritme van het audiosignaal uit de versterker. Hierdoor gaat de lucht trillen en is het geluid hoorbaar. Dit is precies het omgekeerde van wat gebeurt in de [[condensatormicrofoon]].
De uitgang van een versterker is verbonden met de primaire wikkeling van een transformator. Elk van de einden van de secundaire wikkeling is verbonden met een stator. Het signaal dat de versterker afgeeft wekt een spanning op in de secundaire wikkeling. Dit wordt toegevoerd aan de stators waardoor er tussen de twee platen een spanningsverschil ontstaat. Dit spanningsverschil wisselt onder invloed van het audiosignaal.  Uit het midden van de secundaire wikkeling wordt een verbinding gemaakt met een schakeling die een hoogspanning genereert door middel van een zogenaamde cascadeschakeling. Deze hoogspanning wordt aan het membraam toegevoerd. Hierdoor ontstaat een soort condensatorwerking tussen het membraam en de twee stators. Doordat nu de capaciteit tussen de stators en het membraam verandert door de frequentieveranderingen in het audiosignaal beweegt het membraam in het ritme van het audiosignaal. Hierdoor gaat de lucht trillen en is het geluid hoorbaar. Dit is precies het omgekeerde van wat gebeurt in de [[condensatormicrofoon]].
Omdat het rendement van de ELS niet erg hoog is moeten de afmetingen groot zijn. Voor heel lage basgeluiden is deze luidspreker minder geschikt. Het membraam maakt slechts kleine bewegingen terwijl voor lage tonen grotere amplitudes nodig zijn.
Omdat het rendement van de ELS niet erg hoog is moeten de afmetingen groot zijn. Voor heel lage basgeluiden is deze luidspreker minder geschikt. Het membraam maakt slechts kleine bewegingen terwijl voor lage tonen grotere amplitudes nodig zijn.
[[Categorie: apparaat]]
[[Categorie: apparaat]]

Huidige versie van 12 sep 2022 om 10:15

de esl

De elektrostatische luidspreker (ESL) wijkt sterk af van de gebruikelijke magnetodynamische luidspreker. De ESL bestaat feitelijk uit drie onderdelen, te weten een dun geleidend membraam en aan beide kanten een stator. De stator is een metalen plaat met openingen waardoor het geluid naar buiten kan. Het membraam bevindt zich dus tussen twee stators, zonder daar contact mee te maken.

werking

De uitgang van een versterker is verbonden met de primaire wikkeling van een transformator. Elk van de einden van de secundaire wikkeling is verbonden met een stator. Het signaal dat de versterker afgeeft wekt een spanning op in de secundaire wikkeling. Dit wordt toegevoerd aan de stators waardoor er tussen de twee platen een spanningsverschil ontstaat. Dit spanningsverschil wisselt onder invloed van het audiosignaal. Uit het midden van de secundaire wikkeling wordt een verbinding gemaakt met een schakeling die een hoogspanning genereert door middel van een zogenaamde cascadeschakeling. Deze hoogspanning wordt aan het membraam toegevoerd. Hierdoor ontstaat een soort condensatorwerking tussen het membraam en de twee stators. Doordat nu de capaciteit tussen de stators en het membraam verandert door de frequentieveranderingen in het audiosignaal beweegt het membraam in het ritme van het audiosignaal. Hierdoor gaat de lucht trillen en is het geluid hoorbaar. Dit is precies het omgekeerde van wat gebeurt in de condensatormicrofoon. Omdat het rendement van de ELS niet erg hoog is moeten de afmetingen groot zijn. Voor heel lage basgeluiden is deze luidspreker minder geschikt. Het membraam maakt slechts kleine bewegingen terwijl voor lage tonen grotere amplitudes nodig zijn.