Electrostatische luidspreker

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Pvvledder (Overleg | bijdragen) op 3 jun 2019 om 09:10 (Nieuwe pagina aangemaakt met '==de esl== De elektrostatische luidspreker (ESL) wijkt sterk af van de gebruikelijke magnetodynamische luidspreker. De ESL bestaat feitelijk uit drie onderdelen...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

de esl

De elektrostatische luidspreker (ESL) wijkt sterk af van de gebruikelijke magnetodynamische luidspreker. De ESL bestaat feitelijk uit drie onderdelen, te weten een dun geleidend membraam en aan beide kanten een stator. De stator is een metalen plaat met openingen waardoor het geluid naar buiten kan. Het membraam bevindt zich dus tussen twee stators, zonder contact te maken.

werking

De uitgang van een versterker is verbonden met de primaire wikkeling van een transformator. Elk van de einden van de secundaire wikkeling is verbonden met een stator. Het signaal dat de versterker afgeeft wekt een spanning op in de secundaire wikkeling. Dit wordt toegevoerd aan de stators. Uit het midden van de secundaire wikkeling wordt een verbinding gemaakt met een schakeling die een hoogspanning genereert door middel van een zogenaamde cascadeschakeling. Deze hoogspanning wordt aan het membraam toegevoerd. Hierdoor ontstaat een soort condensatorwerking tussen het membraam en de twee stators. Doordat nu de capaciteit tussen de stators en het membraam in de frequentie van het geluid verandert, beweegt het membraam in het ritme van het audiosignaal uit de versterker. Hierdoor gaat de lucht trillen en is het geluid hoorbaar. Dit is precies het omgekeerde van wat gebeurt in de condensatormicrofoon. Omdat het rendement van de ELS niet erg hoog is moeten de afmetingen groot zijn. Voor heel lage basgeluiden is deze luidspreker minder geschikt. Het membraam maakt slechts kleine bewegingen terwijl voor lage tonen grotere amplitudes nodig zijn.