Ella Snoep

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Bvspall (Overleg | bijdragen) op 26 mei 2009 om 13:01

Ga naar: navigatie, zoeken
NaamElla Reitsma
Geboren, 5 februari 1927
GestorvenAlmere, 24 mei 2009
FunctiesActeur, schrijver
Bekend vanVrouwenvleugel, Het zonnetje in huis, De Winkel
Periode actief1992-2009
Werkt samen metBea Meulman, Ron Brandsteder, Medina Schuurman, Kiki Classen

Ella Snoep in de media
Oeuvre van Ella Snoep

Ella Snoep heeft een gespleten carrière. Enerzijds is ze gepromoveerd kunsthistoricus en journalist anderzijds is ze theatermakster, kinderboekenschrijfster en actrice. Voor beide werelden schept ze een eigen identiteit. Als Ella Snoep staat ze in het theater, schrijft ze kinderboeken en is ze te zien op de televisie, terwijl haar overige publicaties verschijnen onder de naam Ella Reitsma. Zelf zegt ze hierover: “Snoep is voor kleine mensen, Reitsma voor grote mensen”.

In 1975 behaalt Ella haar Kunstgeschiedenisdoctoraal aan de Universiteit Utrecht. Haar proefschrift is voor een belangrijk deel gewijd aan de Franse schilder Jean-Baptiste Siméon Chardin en wordt zelfs in het Engels gepubliceerd. Het jaar erop gaat ze aan de slag als kunstcriticus bij Vrij Nederland. Hier zal ze uiteindelijk maar liefst 30 jaar werkzaam zijn.

Naast haar werk voor Vrij Nederland geeft Ella ook Kunstgeschiedenis aan de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar, tegenwoordig de HKU. In haar vrije uren is ze te vinden op het amateurtoneel.

Haar toneelhobby begint serieuze vormen aan te nemen als ze besluit een poppentheater op poten te zetten. In het begin verzorgt ze enkel voorstellingen voor haar eigen kinderen met zelfgemaakte poppen en sets. Op veler verzoek besluit ze met het theater door de rest van Nederland te trekken. Het succes van haar poppentheater zorgt ervoor dat ze gevraagd wordt workshops in scenarioschrijven en poppenmaken te geven bij verschillende opleidingen waaronder de Rietveldacademie en zelfs het staats-poppentheater in Tirana.

Haar televisiecarrière komt pas in de jaren ‘90 op gang. Landelijke bekendheid krijgt Ella met de rol van Jantje Kruimel in de dramaserie Vrouwenvleugel. Hierna volgen er (gast)rollen in diverse televisieseries uitéénlopend van Het zonnetje in huis tot Goudkust. Ook is ze te zien in een aantal grote theaterproducties als De Jantjes en The Mousetrap.

In het nieuwe millennium richt Ella zich meer op haar poppentheater en het schrijven van boeken. Verder organiseert ze een tentoonstelling in het Rembranthuis rondom het werk van vlinder- en insectentekenares Maria Sibylla Merian. Naar aanleiding van haar onderzoek voor de tentoonstelling verschijnt er ook een publicatie en houdt ze lezingen in het land.

Op 82-jarige leeftijd overlijdt Ella in het Flevoziekenhuis in Almere.

Publicaties

Chardin and the Bourgeois Ideals of his Time (1973).

Verschuivende betekenissen van zeventiende-eeuwse nederlandse genrevoorstelling (1975).

Het Paradijs in Pictogram. Het Werk van Dick Bruna (1989).

Het Huis van de Kunstenaar, herinneringen aan een leven (2001).

Het leven van de verzamelaar Simon van Gijn, advocaat, bankier, koopman (2003).

Als je verzint, kan je alles (2006)

Maria Sibylla Merian & Dochters. Vrouwenlevens tussen kunst en wetenschap (2008).

Vlinders vangen in de Tropen (2008).