Emile Brumsteede

Uit B&G Wiki
Versie door Fretje (overleg | bijdragen) op 16 okt 2015 om 14:34
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
PersoonPlaceholder.png

NaamEmile Brumsteede
GeborenOost-Java, Nederlands Indië, 1911
GestorvenDen Haag, Steinerkliniek, 9 november 1962
Functiesamateurfilmer
Bekend vanDe sigaret, Het shawltje van Taffetas
Periode actief1934-1962
Externe infoEmile Brumsteede op het Amateurfilm Platform

Emile Brumsteede in de media
Oeuvre van Emile Brumsteede

Emile Brumsteede komt op tienjarige leeftijd naar Nederland en bezoekt de middelbare school en de Academie voor Beeldende Kunsten. Hij werkt als reclameontwerper onder meer in Amsterdam, Brussel en Den Haag. Hij is criticus bij Het Vaderland en redacteur van het maandblad Smalfilmen. Emile schrijft twee boekjes over smalfilmen.

Zijn eerste camera, een tweede hands Pathé Baby, koopt hij in 1934. Later koopt hij een Kodak dubbel-acht camera, die hij samen met zijn projector in de oorlog weer moet verkopen om voor een beetje eten te kunnen zorgen. Na de oorlog begint hij opnieuw en maakt een groot aantal speelfilms en experimentele films, zowel op het 8mm- als het 16mm formaat. In 1947 wordt Emile Brumsteede lid van de HAF, de Haagsche Amateur Filmclub en zorgt daar een jaar later voor grote opschudding met zijn film De sigaret. In een tijd waarin de techniek het belangrijkste criterium lijkt bij de beoordeling van een film, wordt zijn tamelijk slordig uitgevoerde film bekroond vanwege de filmische kwaliteiten en de montage. Dit voorval brengt een ommekeer teweeg, waardoor er voortaan weer meer aandacht en waardering is voor experimenten.

Voor Emile Brumsteede is filmen vooral een creatieve bezigheid. Zijn fantasie is onuitputtelijk en hij bedenkt zelf allerlei trucs en handigheidjes om bepaalde effecten te bereiken. Zo past hij bijvoorbeeld de animatietechniek toe op levende personen, door met de enkelbeeldknop steeds enkele beeldjes op te nemen van iemand in verschillende houdingen. Zo krijgt men een eigenaardige, schokkende en versnelde beweging, die vervreemdend werkt. In Grand Ballet des Balais is dit te zien. In een latere film Het shawltje van Taffetas doet hij hetzelfde, maar dan met foto's van mensen in diverse houdingen. Deze techniek wordt later bekend als pixellatie.

Om zijn films te conserveren voor latere generaties wordt in 1973 het Emile Brumsteede Fonds opgericht, dat de conservering van een aantal van zijn films mogelijk maakt.