Emile Viegers

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door NIAf (Overleg | bijdragen) op 13 sep 2012 om 08:54 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{ Infobox Persoon | illustratie = | naam = Emile Viegers | geboorte_datum = 1921 | geboorte_plaats = | overlijden_datum = 1985 | overlijden_plaats = | fu...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
PersoonPlaceholder.png

NaamEmile Viegers
Geboren, 1921
Functiesanimatiefilmers, regisseur.
Bekend van
Periode actief1959-1967
Werkt samen metPaul Driessen, Co Hoedeman, Ronald Bijslamd, Jim Hiltz
TriviaTrivia, Trivia..

NAAM in de media
Oeuvre van NAAM

[[Oeuvre van Emile Viegers Such a night Emile Viegers, Helicon Films, ca.1959

Minny the Mermaid Emile Viegers, Helicon Films, ca. 1959

Tête de Bois Emile Viegers, Helicon Films, ca.1961

Page commercial Emile Viegers, Helicon Films, ca. 1961/1962

Met vallen en opstaan: A.P. Noot persfotograaf Emile Viegers, Helicon Films, 1963

Popla commercials Emile Viegers, Helicon Films, ca. 1962/64

Mac Doodle and the Seven Wonders of the World Emile Viegers, Helicon Films, 10:00, ca.1964

Mac Doodle and the seven robbers Emile Viegers, Helicon Films, 29:30, 1965

Jorzolino commercials

Emile Viegers, Cinecentrum, ca. 1965]]

Emile Viegers (1921-1985) is vooral bekend als kunstschilder. Minder bekend is zijn naam binnen de filmwereld. Viegers is tussen ca. 1959 en 1967 actief als animatiefilmer en vooral het gebruik van collages en cut-outs in zijn animaties is stilistisch gezien zeer kenmerkend voor deze periode. In deze periode is de vrije animatiefilm in Nederland wel in opkomst, maar nog nauwelijks georganiseerd. De belangenvereniging van Nederlandse animatiefilmers, Vereniging Holland Animation, wordt bijvoorbeeld pas in 1973 opgericht, in navolging van internationale ontwikkelingen binnen de vrije animatiefilm. In 1960 organiseren animatiefilmers zich internationaal in ASIFA (Association Internationale du Film d’Animation) en vindt het eerste animatiefilmfestival van Annecy plaats. Op dit festival wordt in 1965 ook een film van Emile Viegers vertoond. Verder zijn zijn films onder meer vertoond in het Nederlands Filmmuseum, tijdens de Filmweek Arnhem en op het Beneluxfestival in Antwerpen.

Emile Viegers werkt in eerste instantie onder noemer van zijn eigen firma Helicon Films, gevestigd in Nijmegen. Hij vervaardigt commercials voor Page, Popla en Jorzolino en in 1960/1961 maakt hij zijn eerste vrije animatiefilm, A.P. Noot als persfotograaf. Vervolgens maakt hij een serie films rond het personage MacDoodle, 'een als tv-strip geplande serie van zeven afleveringen van vijf minuten waarin de held tevergeefs het recht probeert te handhaven.’ In 1967 heeft Viegers enige tijd de leiding van Cine Cartoon Centre een afdeling van het filmproduktiebedrijf CineCentrum waar (later bekende geworden) animatiefilmers als Ronald Bijlsma, Co Hoedeman en Paul Driessen hun eerste schreden zetten op het gebeid van animatiefilm en waar de Amerikaanse animator Jim Hiltz ook enige tijd de artistieke leiding had.


.