Eric Oosthoek

Uit B&G Wiki
Eric Oosthoek

NaamEric Oosthoek
GeborenBilthoven, September 1948
Functies scenarioschrijver, regisseur, auteur, producent
Bekend vanNiet ter inzage aan de betrokkenen, Sanne, De rivier waarin ik zwom, Anne
Periode actief1977 -
Werkt samen metCarel Donck, Hugo Heinen, Willem Capteyn
TriviaAuteur van Basisboek Televisie Maken en Actie
Externe infoWebsite Eric Oosthoek

Eric Oosthoek in de media
Oeuvre van Eric Oosthoek

Eric Oosthoek behoort tot de selecte groep van vakmensen die aan het begin van hun loopbaan bij een kleine omroep in dienst treden die hen genoeg ruimte geeft om hun artistieke vleugels uit te slaan en tientallen jaren te blijven. Oosthoek is een bevlogen maker. Hoewel hij televisie niet als een revolutionair medium beschouwt waarmee je mensen politiek kunt mobiliseren wil hij met zijn drama’s mensen bewegen, stimuleren, laten nadenken, tot standpunten dwingen over menselijke en maatschappelijke dilemma’s. De thema’s en personages zijn soms uit het leven gegrepen of sluiten aan bij actuele discussies, maar kunnen ook vervat zijn in complexe personages die zich in uitzonderlijke omstandigheden bevinden.

Hij ziet zichzelf als verhalenverteller waarbij de inhoud voorop staat. “Identificatie is de bron van alle drama” , zegt hij. Zijn werk kenmerkt zich door een sterke acteursregie. Oosthoek werkt meestal met zeer ervaren Nederlandse acteurs. Pure vormexperimenten hebben niet zijn interesse. Vanuit de inhoudelijke motivatie kent zijn televisiedrama over het algemeen een meer conventionele stijl waarin het tempo beheerst en er veel oog voor detail is.

Vanuit zijn unieke positie als producer/eindredacteur/regisseur kan hij vrijwel elk televisiedrama bij de IKON vanaf het eerste tot het laatste moment onder zijn hoede nemen. “Ik bedenk een idee, ga met schrijvers praten, en wandel gezamenlijk dat traject af. Bij andere omroepen komt een script binnen en dat wil men dan maken nadat een dramaturg het bewerkt heeft. Vervolgens wordt er een regisseur voor gezocht die het ook gaat bewerken, want het moet wel ‘zijn’ script worden. Bij deze manier van werken verdwijnt de rafeligheid, de authenticiteit, je krijgt een product van ‘the middle of the road’ en dat vind ik jammer”.