Fanfare: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
(Nieuwe pagina: == 1958 == '''Beschrijving''' Fanfare is een Nederlandse komische film uit 1958, geregisseerd door Bert Haanstra. De film werd opgenomen in het dorp Giethoorn en behoort tot d...)
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
(9 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
== 1958 ==
{{ Infobox Productie
| periode = 1958
| archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=fanfare Beeld en Geluid]
| makers = [[#Makers|Makers]]
| achtergrond_info =
| genre = [[:category:speelfilm|Speelfilm]]
| decennia = [[:category:1950-1959|1950-1959]]
| medium = film
| externe_info =  
}}
<br clear="all" />


===Beschrijving===


'''Beschrijving'''
''Fanfare'' is een Nederlandse komische film uit 1958. Het is de eerste speelfilm geregisseerd door [[Bert Haanstra]]. De film is opgenomen in het dorp Giethoorn en behoort tot de mijlpalen uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Met ruim tweeënhalf miljoen bezoekers is het na ''[[Turks Fruit]]'' de meest succesvolle Nederlandse speelfilm aller tijden.


Fanfare is een Nederlandse komische film uit 1958, geregisseerd door [[Bert Haanstra]]. De film werd opgenomen in het dorp Giethoorn en behoort tot de mijlpalen uit de Nederlandse filmgeschiedenis.  
Het scenario is geschreven door Bert Haanstra en [[Jan Blokker]]. Aan de film werkt een keur aan Nederlandse artiesten mee. De muziek is van de hand van [[Jan Mul]] en wordt uitgevoerd door het Concertgebouworkest. De filmmuziek is als dubbelmars uitgegeven onder de naam ''Fanfare in Es''.  


Het scenario werd geschreven door Bert Haanstra en [[Jan Blokker]]. Aan de film werd deelgenomen door een keur aan Nederlandse artiesten. De muziek is van de hand van [[Jan Mul]] en werd werd uitgevoerd door het Concertgebouworkest. De filmmuziek is als dubbelmars uitgegeven onder de naam ''Fanfare in Es''.
De film speelt zich af in Lagerwiede. In het plaatselijke muziekcorps Kunst en Vriendschap ontstaat een conflict tussen twee leden. Het gevolg is dat er twee fanfares ontstaan die elkaar bestrijden en afzonderlijk de eer van het dorp tijdens een concours willen verdedigen. "De film eindigt met een hamronieuze finale die zowel filmtechnisch als muzikaal een uitstekende trouvaille is". (''Film in Nederland'', 2004)


In het restaurant ''Smits Paviljoen'' in Giethoorn herinneren grote wandposters nog aan de filmopnames van bijna 50 jaar geleden. Aan het Binnenpad is nog steeds het café ''Fanfare'' gevestigd, waar een gedeelte van de opnames is gemaakt. Giethoorn raakte als gevolg van de film in de mode bij Nederlandse artiesten; onder anderen [[Rijk de Gooyer]] en [[Peter van Straaten]] zouden er in de jaren zeventig een huis kopen.
In het restaurant Smits Paviljoen in Giethoorn herinneren grote wandposters nog aan de filmopnames van bijna 50 jaar geleden. Aan het Binnenpad is nog steeds het café Fanfare gevestigd, waar een gedeelte van de opnames is gemaakt. Giethoorn raakt als gevolg van de film in de mode bij Nederlandse artiesten; onder anderen [[Rijk de Gooyer]] en [[Peter van Straaten]] zouden er in de jaren zeventig een huis kopen.


===Makers===


'''Beschikbaar in het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid'''
Regisseur [[Bert Haanstra]].
Regie assistent [[George Sluizer]]
 
Scenario [[Jan Blokker]] en [[Bert Haanstra]]
 
Camera [[Eddy van der Enden]]
 
Camera assistent [[Anton van Munster]]
 
Montage [[Ralph Sheldon]]
 
Geluid [[Wim Huender]] en [[Peter Vink]]
 
Muziek [[Jan Mul]]
 
Productieleiding [[Piet van Moock]]
 
Producent [[Rudolf Meyer]]
 
[[Sapphire Film Productie Mij]]
 
===Cast===
 
[[Albert Mol]]
 
[[Hans Kaart]]
 
[[Andrea Domburg]]
 
[[Bernhard Droog]]


[[Ineke Brinkman]]


'''Makers'''
[[Herbert Joeks]]


Regisseur [[Bert Haanstra]].
[[Ton Lutz]]


[[Riek Schagen]]


----
----




Genre: [[speelfilm]]
[[Category:Speelfilm |Fanfare]]


Decennium: [[1950-1959]]
[[Category: 1950-1959]]


[[Category: produkties]]
[[Category: Productielijst F]]

Huidige versie van 28 feb 2011 om 14:15

Periode1958
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreSpeelfilm
Decennia1950-1959
Mediumfilm


Beschrijving

Fanfare is een Nederlandse komische film uit 1958. Het is de eerste speelfilm geregisseerd door Bert Haanstra. De film is opgenomen in het dorp Giethoorn en behoort tot de mijlpalen uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Met ruim tweeënhalf miljoen bezoekers is het na Turks Fruit de meest succesvolle Nederlandse speelfilm aller tijden.

Het scenario is geschreven door Bert Haanstra en Jan Blokker. Aan de film werkt een keur aan Nederlandse artiesten mee. De muziek is van de hand van Jan Mul en wordt uitgevoerd door het Concertgebouworkest. De filmmuziek is als dubbelmars uitgegeven onder de naam Fanfare in Es.

De film speelt zich af in Lagerwiede. In het plaatselijke muziekcorps Kunst en Vriendschap ontstaat een conflict tussen twee leden. Het gevolg is dat er twee fanfares ontstaan die elkaar bestrijden en afzonderlijk de eer van het dorp tijdens een concours willen verdedigen. "De film eindigt met een hamronieuze finale die zowel filmtechnisch als muzikaal een uitstekende trouvaille is". (Film in Nederland, 2004)

In het restaurant Smits Paviljoen in Giethoorn herinneren grote wandposters nog aan de filmopnames van bijna 50 jaar geleden. Aan het Binnenpad is nog steeds het café Fanfare gevestigd, waar een gedeelte van de opnames is gemaakt. Giethoorn raakt als gevolg van de film in de mode bij Nederlandse artiesten; onder anderen Rijk de Gooyer en Peter van Straaten zouden er in de jaren zeventig een huis kopen.

Makers

Regisseur Bert Haanstra.

Regie assistent George Sluizer

Scenario Jan Blokker en Bert Haanstra

Camera Eddy van der Enden

Camera assistent Anton van Munster

Montage Ralph Sheldon

Geluid Wim Huender en Peter Vink

Muziek Jan Mul

Productieleiding Piet van Moock

Producent Rudolf Meyer

Sapphire Film Productie Mij

Cast

Albert Mol

Hans Kaart

Andrea Domburg

Bernhard Droog

Ineke Brinkman

Herbert Joeks

Ton Lutz

Riek Schagen