Fasegestuurde luidsprekers

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Pvvledder (Overleg | bijdragen) op 25 nov 2019 om 10:04

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

FASE GESTUURD LUIDSPREKER SYSTEEM

doel

Om in een zaal een adequate geluidsweergave te realiseren in een bepaald gebied wordt tegenwoordig vaak gebruik gemaakt van een fase gestuurde luidsprekercombinatie. Anders gezegd, het geluid wordt in een bepaalde richting gestuurd als een bundel waarbinnen de kwaliteit van het geluid als optimaal wordt ervaren. Het gevaar van storende echo’s wordt hier vermeden zodat het gesproken woord goed verstaanbaar is.

hoe?

Een rij van een aantal (6 tot 12) luidsprekers die elk apart met een bepaalde vertraging worden aangestuurd met een signaal is de opstelling. De volgorde van aansturing is van buiten naar het midden van de rij, elk heel kort na elkaar. De grootste geluidsterkte wordt dan in het middengebied voor de opstelling geproduceerd. De verschillende fase waarmee het signaal per luidspreker wordt uitgezonden zorgt dat in het doelgebied het geluid het sterkst aanwezig is. Daarnaast wordt het geluid snel zwakker.

andere toepassingen

Ook op maritiem gebied wordt dit systeem al jaren toegepast. De SONAR die gericht zoekt naar een bodemprofiel stuurt de gerichte bundel omlaag waarna deze door weerkaatsing van de bodem weer wordt opgevangen. Hierdoor wordt een gedetailleerd beeld van de bodem zichtbaar. Ook een onderzeeër die sonarpulsen uitzendt om eventuele vijandelijke vaartuigen op te sporen gebruikt de gefaseerde uitzending van geluid in een bepaalde richting.