Fasegestuurde luidsprekers

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Pvvledder (Overleg | bijdragen) op 11 nov 2019 om 13:59

Ga naar: navigatie, zoeken

FASE GESTUURD LUIDSPREKER SYSTEEM

doel

Om in een zaal een adequate geluidsweergave te realiseren in een bepaald gebied wordt tegenwoordig vaak gebruik gemaakt van een fase gestuurde luidsprekercombinatie. Anders gezegd, het geluid wordt in een bepaalde richting gestuurd als een bundel waarbinnen de kwaliteit van het geluid als optimaal wordt ervaren. Het gevaar van storende echo’s wordt hier vermeden zodat het gesproken woord goed verstaanbaar is.

hoe?

Een blok van een aantal (6 tot 12) luidsprekers die elk apart met een bepaalde vertraging worden aangestuurd met een signaal van hoge frequentie (rond de 44.000 Hertz) dat is gemoduleerd met het hoorbare audio (=het laagfrequent audio) is de opstelling. Hun output is alleen hoorbaar in het doelgebied voor de luidsprekers. De verschillende fase waarmee het gemoduleerde hoogfrequent signaal per luidspreker wordt uitgezonden zorgt dat alleen in het doelgebied het laagfrequent geluid te beluisteren is. Daarbuiten hoort men niets.

andere toepassingen

Wil men in de huiskamer genieten van muziek bijvoorbeeld in een quadrofonie-opstelling dan is dit systeem ideaal omdat de luisteraar tussen de vier luidsprekercombinaties zit en van alle kanten de muziek hoort. Anderen horen het niet. Ook op maritiem gebied wordt dit systeem al jaren toegepast. De SONAR die gericht zoekt naar een bodemprofiel stuurt de gerichte bundel omlaag waarna deze door weerkaatsing van de bodem weer wordt opgevangen. Hierdoor wordt een gedetailleerd beeld van de bodem zichtbaar. Ook een onderzeeër die sonarpulsen uitzendt om eventuele vijandelijke vaartuigen op te sporen gebruikt de gefaseerde uitzending van geluid.