Fatal reaction

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Bas agterberg (Overleg | bijdragen) op 26 mrt 2012 om 10:52

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1998
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia1990-1999
Lengte50' (per aflevering)
Mediumtelevisie


Beschrijving

Een vierluik waarin Marijke Jongbloed de verhoudingen tussen mannen en vrouwen in verschillende landen onderzoekt. Waarom is het voor veel carrièrevrouwen moeilijk om een man te vinden?

In het eerste deel van het vierluik reist Jongbloed af naar New York. Als hoofdpersoon wordt Laura Slutsky gevolgd, ze is eigenaresse van een succesvol castingbureau. Zij is altijd alleen geweest en doet er alles aan om een man te krijgen. Het tweede deel is in Singapore gesitueerd. Daar begint zelfs de overheid zich te bemoeien met de vele single vrouwen. Jongbloed gaat langs bij door de overheid gesubsidieerde huwelijksbureaus. In het derde deel (Bombay) gaat Jongbloed langs bij zowel mannen als vrouwen die moeite hebben een partner te vinden. Het blijkt dat het in India een schande is voor een vrouw om alleen te blijven, maar dat de mannen veel te hoge eisen stellen aan de vrouwen. Het laatste deel is opgenomen in Moskou. Ook hier is het net als in India erg belangrijk voor een vrouw om te trouwen, maar lopen de meeste huwelijken op een scheiding uit. Larisa Bravitskaja, een gescheiden vrouw met een kind, wordt gevolgd in haar zoektocht naar de geschikte man.

Fatal Reaction is uitgezonden in de documentairereeks Werelden.

Makers

Regie, scenario Marijke Jongbloed

Productie Marijke Jongbloed, Martin Lagestee

Eindredactie Jan Schmeitz (New York), Mary Michon, Lejo Schenk (Bombay)

IKON

Achtergrondinformatie

Tijdens de vertoning van Fatal reaction: New York op het Nederlands filmfestival in Utrecht is er kritiek van zowel de kijkers als van de jury van de Gouden Kalveren. Is er wel sprake van een probleem wordt er gesuggereerd. Volgens Jongbloed speelt het probleem van de single hoogopgeleide vrouwen ook in Nederland, maar uit het zich hier minder extreem. Opvallend is dat geen van de delen van Fatal reaction zich in Amsterdam afspeelt. Jongbloed wil dit wel heel graag doen, maar ze vindt geen geschikte vrouwen om te filmen.