Fatal reaction

Uit B&G Wiki
Versie door Anne van de Beek (overleg | bijdragen) op 8 okt 2008 om 17:11 (Nieuwe pagina: {{ Infobox Productie | periode = 1998 | archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=fatal%20reaction Beeld en Geluid] | makers = [[#Ma...)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode1998
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia1990-1999
Mediumtelevisie


Beschrijving

Een vierluik van documentaires waarin Marijke Jongbloed op onderzoek uitgaat naar de verhoudingen tussen mannen en vrouwen in verschillende landen. Zij gaat op zoek naar het antwoord op de vraag: Waarom is het voor veel carrièrevrouwen moeilijk om een man te vinden? Overkoepelend is deze vierluik deel van de serie ‘Werelden’: een serie reportages en documentaires van de IKON met culturele, maatschappelijke en religieuze onderwerpen.
In het eerste deel van het vierluik reist Jongbloed af naar New York. Als hoofdpersoon wordt Laura Slutsky, de eigenaresse van een succesvol castingbureau gevolgd. Zij is altijd alleen geweest en doet er alles aan om een man te krijgen. Het tweede deel is in Singapore gesitueerd. Daar begint zelfs de overheid zich te bemoeien met de vele single vrouwen. Jongbloed gaat langs bij door de overheid gesubsidieerde huwelijksbureaus. In het derde deel (Bombay) gaat Jongbloed langs bij zowel mannen als vrouwen die moeite hebben een partner te vinden. Het blijkt dat het in India een schande is voor een vrouw om alleen te blijven, maar dat de mannen veel te hoge eisen stellen aan de vrouwen. Het laatste deel werd opgenomen in Moskou. Ook hier is het net als in India erg belangrijk voor een vrouw om te trouwen, maar lopen de meeste huwelijken op een scheiding uit. Larisa Bravitskaja, een gescheiden vrouw met een kind, wordt gevolgd in haar zoektocht naar de geschikte man.

Makers

Regie: Marijke Jongbloed
Scenario: Marijke Jongbloed
Productie: Marijke Jongbloed, Martin Lagestee
Omroep: IKON
Eindredactie: Jan Schmeitz (New York), Mary Michon en Lejo Schenk (Bombay)

Achtergrondinformatie

Tijdens de eerste vertoning van FATAL REACTION: NEW YORK op het Nederlands filmfestival in Utrecht was er kritiek van zowel de kijkers als van de jury van de Gouden Kalveren. De kritiek was erop gericht dat de documentaire zich bezig zou houden met een schijnprobleem. Volgens Jongbloed speelt het probleem van de single hoogopgeleide vrouwen ook in Nederland, maar uit het zich hier minder extreem. Opvallend is dat geen van de delen van FATAL REACTION zich in Amsterdam afspeelt. Jongbloed wilde dit wel heel graag doen, maar ze vond geen goede vrouwen om te filmen.