Feduco

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Michael (Overleg | bijdragen) op 23 okt 2013 om 07:42

Ga naar: navigatie, zoeken

[[Image:|center|thumb|250px|]]

NaamFederatie Educatieve Omroep
Oprichting1 juli 1982
Opheffing30 juni 1989
VoorzitterDrs. Th. D. Jansen
LedenNiet van toepassing
Huidige ZendersNederland 2, Nederland 3, Radio 5, Radio Fryslân
Omroep StatusNiet van toepassing
Aanvullende informatieFeduco in jaartallen


ONTSTAAN In 1977 gaat de Open School-proef van start. Daarin wordt geprobeerd om een nieuwe vorm van volwasseneneducatie te creëren. Het onderwijs wordt aan groepen volwassenen gegeven via een multimediaal aanbod. Radio, televisie, schriftelijk materiaal en cassettes maken onder andere deel uit van dit aanbod. Om de radio en televisieprogramma’s te kunnen produceren wordt er een samenwerkingsverband aangegaan door de AVRO, EO, KRO, NCRV, NOS, RVU, Teleac, TROS, VARA en VOO, dit resulteert in de Commissie Instructieve Omroep.

Op initiatief van het Bestuur van de NOS vindt er een discussie plaats over een meer geformaliseerde en efficiëntere structuur van de educatieve omroep. In maart 1981 schrijft de Minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk een brief aan de NOS, Teleac en RVU met daarin voorstellen om te komen tot een gefaseerde ontwikkeling van een nieuwe structuur voor de educatieve omroep. De Minister stelt twee fasen voor. In de eerste fase moet er een federatief samenwerkingsverband komen waarin zendgemachtigden, NOS, Teleac en RVU samenwerken om de radio- en televisieprogramma’s in het kader van het projectenbeleid volwasseneneducatie te produceren. Dit heeft als doel om een meer definitieve structuur te ontwerpen. In de tweede fase zou de meer definitieve structuur kunnen functioneren.

Tijdens een bespreking op 4 mei 1981 vindt er een overeenkomst plaatst tussen de Minister en alle betrokkenen. Om het federatief samenwerkingsverband voor te bereiden, wordt er een stuurgroep ingesteld. Deze stuurgroep voltooit haar werkzaamheden in het najaar van 1982. De Stichting Federatie voor Educatieve Omroep (FEDUCO) wordt officieel opgericht per 1 juli 1982 voor een periode van ten hoogste vier jaar.