Ferry Maat: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(28 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 25: Regel 25:


===De beginjaren===
===De beginjaren===
Ferry Maat werkt als diskjockey in discotheken als hij ontdekt wordt door [[Joost den Draayer]], programmaleider bij [[Radio Noordzee]]. Bij deze zeezender maakt hij zijn eerste programma’s als ‘’Hou maat met Ferry Maat’’, ‘’Herrie met Ferry’’ en de ’’Soul Top-10’’, die uitgroeit tot uiterst succesvol programma. Als [[Radio Noordzee]] ter ziele gaat, maakt Ferry Maat de overstap naar de [[TROS]] op [[Hilversum 3]].  
Als Ferry Maat nog jong is en op muziekles gaat, wordt ontdekt dat hij erg muzikaal is en beschikt over een absoluut gehoor. Hij gaat op pianoles en doorloopt het Hilversums conservatorium. Bij toeval komt hij in aanraking met het vak van diskjockey en hij is meteen verkocht. Hij werkt in discotheken, waar hij ontdekt wordt door [[Willem van Kooten|Joost den Draaijer]]. Die is bezig de Nederlandse [[Radio Noordzee]] op te zetten. Ferry Maat gaat werken bij deze zeezender en maakt zijn eerste programma’s als ‘’Hou maat met Ferry Maat’’, ‘’Herrie met Ferry’’ en de ’’Soul Top-10’’, die uitgroeit tot het uiterst succesvol programma ''[[Soulshow]]''. Als [[Radio Noordzee]] ter ziele gaat, maakt Ferry Maat de overstap naar de [[TROS]] op [[Hilversum 3]].


===Hilversum 3===
===Hilversum 3===
Ferry Maat blijft op Hilversum 3 op zijn eigen verzoek de ‘’[[Soulshow]]’’ presenteren en laat in dit programma de nieuwste soulplaten uit Amerika horen. Het programma wordt enorm populair met luistercijfers van meer dan 700.000. Verder maakt hij bij de [[TROS]] een middagprogramma dat simpelweg ‘’[[Ferry Maat]]’’ heet en hij is medepresentator van ‘’[[De Nachtwacht]]’’. In latere jaren komt daar de ‘’[[Europarade]]’’ bij. Ferry Maat blijft 14 jaar bij de TROS. Op 31 maart 1988 presenteert hij voor de laatste maal de ''Soulshow'' voor de TROS en in deze uitzending laat hij al veelvuldig de jingle van [[Radio 10 Gold]] horen.
Ferry Maat gaat op Hilversum 3 op zijn eigen verzoek de ''[[Soulshow]]'' presenteren en laat in dit programma de nieuwste soulplaten uit Amerika horen. In dit programma herkent men de vakman Maat. Hij kent zijn muziek en is op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Hij gebruikt jingles, praat intro's vol, maakt mooie overgangen en laat de nummers mooi op elkaar aansluiten. Het publiek waardeert dit. Het programma wordt enorm populair met luistercijfers van meer dan 700.000.  
 
Naast de ''Soulshow'' presenteert hij 's middags alle hitparades die de Tros uitzond, "[[De Nederlandse Top 40]]", "[[Tros Top 50]]", "[[Europarade]]" en hij is medepresentator van ''[[Tros Nachtwacht]]''. Ferry Maat blijft 14 jaar bij de TROS. Op 31 maart 1988 presenteert hij voor de laatste maal de ''Soulshow'' voor de TROS en in deze uitzending laat hij al veelvuldig de jingles van [[Radio 10]] horen, zijn nieuwe werkgever.


===Manager===
===Manager===
Bij [[Radio 10 Gold]] gaat hij aan de slag als programmaleider. Het is de tijd dat [[TV10]] vecht voor de start van commerciële televisie in Nederland. Dit heeft zijn weerslag op de commerciële radiostations als [[Radio 10 Gold]]. Om problemen te voorkomen moet de zender low profile blijven, wat lastig is als je tegelijkertijd luisteraars en adverteerders wilt trekken. Er moet heel hard gewerkt worden, onder grote druk. Als de TROS hem in 1990 benadert om hoofd van de afdeling Popmuziek en Amusement te worden, accepteert hij dit aanbod, zij het met gemengde gevoelens. ‘’Het vertrek bij Radio 10 doet wel een beetje pijn, maar voor mijzelf is het een goede beslissing. De stress bij dat station werd me de laatste tijd wel eens te veel.’’, aldus Ferry Maat in een interview (‘’Limburgsch Dagblad - Radio 10 is ‘n lekker maar onbekend zoutje’’, 25-04-1990). De terugkeer naar de TROS is geen onverdeeld succes. Hij heeft moeite met het aansturen van de medewerkers van Radio 2 en 3, de horizontale programmering van Radio 3 en de voorgenomen verhuizing van de TROS naar de zondag. Uiteindelijk leiden ze tot zijn vertrek.
Bij [[Radio 10]] gaat hij aan de slag als programmaleider en presentator van "[[Broodje 10]]" en "[[De Soulshow]]". Het is de tijd dat [[TV10]] vecht voor de start van commerciële televisie in Nederland. Dit heeft zijn weerslag op de commerciële radiostations als [[Radio 10]]. Om problemen te voorkomen moet de zender 'low profile' blijven, wat lastig is als je tegelijkertijd luisteraars en adverteerders wilt trekken. Er moet heel hard gewerkt worden, onder grote druk. Als de TROS hem in 1990 benadert om hoofd van de afdeling Popmuziek en Amusement te worden, accepteert hij dit aanbod, zij het met gemengde gevoelens. ‘’Het vertrek bij Radio 10 doet wel een beetje pijn, maar voor mijzelf is het een goede beslissing. De stress bij dat station werd me de laatste tijd wel eens te veel.’’, aldus Ferry Maat in een interview (‘’Limburgsch Dagblad - Radio 10 is ‘n lekker maar onbekend zoutje’’, 25-04-1990). De terugkeer naar de TROS is geen onverdeeld succes. Hij heeft moeite met het aansturen van de medewerkers van Radio 2 en 3. Verder heeft hij bezwaren tegen de horizontale programmering van Radio 3 en de voorgenomen verhuizing van de TROS naar de zondag. Uiteindelijk leiden deze verschillen van inzicht tot zijn vertrek.


===Terug op de radio===
===Terug op de radio===
Hij belandt in een zwart gat na zijn tijd bij de TROS. Hij krabbelt eruit en gaat kortstondig aan het werk bij Hitradio, het latere [[Radio 538]]. Hij presenteert ''[[Soulshow]]'' weer op de vertrouwde donderdagavond. Helaas wordt het in 1995 verplaatst naar de zondagavond en Ferry Maat stopt. Hij gaat dat jaar op Radio 2 bij de [[NCRV]] een eigen middagprogramma, ‘’[[Maat in de middag]]’’, presenteren. Hoewel hij uiteindelijk vijf jaar bij de NCRV zal werken, vindt hij er niet echt zijn draai. De muziekliefhebber Maat krijgt er te weinig ruimte. Hij botst met de muzieksamensteller van zijn programma en met de leiding van de NCRV. Het geschil loopt hoog op. Hij vertelt erover tijdens het presenteren van de laatste uren van de ‘’[[Top 2000]]’’ op 31 december 2000, het laatste dat hij voor de NCRV zal doen.  
Hij belandt in een zwart gat na zijn tijd bij de TROS. Hij krabbelt eruit en gaat kortstondig aan het werk bij Hitradio, het latere [[Radio 538]]. Hij presenteert de ''[[Soulshow]]'' weer op de vertrouwde donderdagavond. Helaas wordt het in 1995 verplaatst naar de zondagavond. Ferry Maat stopt. Volgens hem is de ''Soulshow'' juist een opwarmertje voor het weekend dus uitzending op zondag is mosterd na de maaltijd. Bovendien is in zijn ogen de zondag sowieso de slechtste dag van de week.
Hij gaat dat jaar op Radio 2 bij de [[NCRV]] een eigen middagprogramma, ''[[Maat in de middag]]'', presenteren. Hier wordt hij geacht te werken met een muziek-samensteller. Met zijn eerste samensteller, Pieter Leen, klikt het goed, daarna moet die plaats maken voor de volgens Maat slordige en ongeïnspireerde Jaap de Groot. Hij botst met deze muziek-samensteller en met de leiding van de NCRV. Het geschil loopt hoog op. Hij vertelt erover tijdens het presenteren van de laatste uren van de ‘’[[Top 2000]]’’ op 31 december 2000, het laatste dat hij voor de NCRV zal doen.  


Er volgt weer een zwart gat waar hij uit krabbelt door aan de slag te gaan bij [[Radio 192]] en later [[Radio Veronica]]. In 2008 krijgt Maat een TIA. Hij kondigt aan te stoppen en op 13 december 2008 klinkt op Radio Veronica voor de laatste maal de ''[[Soulshow]]''.  
Er volgt weer een moeilijke periode. Dan kan hij aan de slag bij [[RTL Rock Radio]], [[Radio 192]] en later [[Radio Veronica]]. In 2008 krijgt Maat een TIA (een tijdelijke hapering van de bloeddoorstroming in de hersenen). Hij kondigt aan te stoppen en op 13 december 2008 klinkt op Radio Veronica voor de laatste maal de ''[[Soulshow]]''. Hij blijft bij die zender wel tot 1oktober 2010 te horen met "[[Maat in de Middag]]".


Voorlopig laatste dan toch, want de liefde voor muziek en voor het radiomaken zit hem blijkbaar in zijn bloed. Hij gaat kortstondig aan de slag bij Arrow Jazz FM, het latere SubLime FM. De ''[[Soulshow]]'' klinkt weer even op de donderdag. In 2012 verandert echter de programmering bij de zender, er is geen plaats meer voor de ''[[Soulshow]]''. Maat neemt het heft in eigen hand en start een internetradiozender genaamd ''[[Soulshow radio]''. Deze internetzender laat eerder uitgezonden afleveringen van de ''[[Soulshow]]'' horen die hem door luisteraars zijn opgestuurd. Die hebben destijds opnamen gemaakt op cassette en ontbrekende fragmenten worden er nu weer digitaal in gemonteerd.
De liefde voor muziek en voor het radiomaken zit hem blijkbaar in zijn bloed. Hij gaat kortstondig aan de slag bij Arrow Jazz FM, het latere SubLime FM. De ''[[Soulshow]]'' klinkt weer even op de donderdag. In 2012 verandert echter de programmering bij de zender, er is geen plaats meer voor de ''[[Soulshow]]''. Maat neemt in 2015 het heft in eigen hand en begint een internet-radiozender genaamd ''[[Soulshow Radio]]''. Deze internet-zender draait 24 uur per dag oude en nieuwe Soulshow muziek en laat o.a. iedere avond om 20:00 uur afleveringen van de ''[[Soulshow]]'' uit de vorige eeuw horen die hem door luisteraars zijn opgestuurd. Die hebben destijds opnamen gemaakt op cassette en ontbrekende fragmenten worden er nu weer digitaal in gemonteerd.


===Jingles===
===Jingles===
De naam Ferry Maat is nauw verbonden met de jingle. In de jaren 70 heeft hij al een jingle-item in zijn programma. Hij maakt veelvuldig gebruik van jingles in zijn programma's en als hij na zijn vertrek bij de TROS in 1992 in een zwart gat belandt, is de jingle zijn redding. Via bemiddeling van [[Ad Bouman]] maakt hij een jingle voor een Duitse radiozender. Van het een komt het ander, een reclamefilm, de Radio 2-jingles. Hij klimt uit het zwarte gat en start zijn eigen jingle-productiebedrijf.
De naam Ferry Maat is nauw verbonden met de jingle. In de jaren 70 heeft hij al een jingle-item in zijn programma. Hij maakt veelvuldig gebruik van jingles in zijn programma's. In de tijd na zijn vertrek bij de TROS in 1992, helpt de jingle hem er weer bovenop. Via bemiddeling van [[Ad Roland]] maakt hij een jingle voor een Duitse radiozender. Van het een komt het ander. Het is de start van een eigen jingle-productiebedrijf. Maat schrijft en produceert jingle-pakketten voor veel grote commerciële Duitse stations, pakketen voor Nederlandse regionale zenders en vanaf 1995 de volledige vormgeving voor Radio 2 die gebruikt wordt tot medio 2001.  
 
===Onderscheiding===
===Onderscheiding===
In 2008 wordt Ferry Maat benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Tevens ontvangt hij het eerste exemplaar van de '’Ferry Maat Soulshow Top 100-cd'’, die is uitgebracht naar aanleiding van het 35-jarig bestaan van het programma de '’Soulshow'’ in 2007.
[[Gouden Harp]] van de Stichting Conamus (2006)
De ''Soulshow'' wordt in 2005 bekroond met de Gouden Harp van de Stichting Conamus.
 
Bron:
- http://radio.nl/19750/in-gesprek-met-ferry-maat-radio-veronica-deel-3


[[Marconi Award|Marconi Oeuvre Award (2007)]]


[[Category:personen|Maat, Ferry]] [[Category:Diskjockey|Maat, Ferry]]
Ridder in de orde van Oranje Nassau (2008)
----
[[Category:personen|Maat, Ferry]] [[Category:Diskjockey|Maat, Ferry]] [[Category:Radiomaker |Maat, Ferry]]

Huidige versie van 13 mei 2020 om 15:48

Ferry maat.png

NaamFerry Maat
GeborenVoorburg, 6 januari 1947
FunctiesDiskjockey
Bekend vanSoulshow
Periode actief1971 - heden
Media
Audio fragmentenAudio.png
Externe infoofficiële site

Ferry Maat in de media
Oeuvre Ferry Maat

De rode draad in de carrière van Ferry Maat is de ‘’Soulshow’’, voluit de ‘’Soul- en Discoshow’’. Maat is een deejay die veelvuldig gebruik maakt van jingles en als geen ander een intro vol kan praten.

De beginjaren

Als Ferry Maat nog jong is en op muziekles gaat, wordt ontdekt dat hij erg muzikaal is en beschikt over een absoluut gehoor. Hij gaat op pianoles en doorloopt het Hilversums conservatorium. Bij toeval komt hij in aanraking met het vak van diskjockey en hij is meteen verkocht. Hij werkt in discotheken, waar hij ontdekt wordt door Joost den Draaijer. Die is bezig de Nederlandse Radio Noordzee op te zetten. Ferry Maat gaat werken bij deze zeezender en maakt zijn eerste programma’s als ‘’Hou maat met Ferry Maat’’, ‘’Herrie met Ferry’’ en de ’’Soul Top-10’’, die uitgroeit tot het uiterst succesvol programma Soulshow. Als Radio Noordzee ter ziele gaat, maakt Ferry Maat de overstap naar de TROS op Hilversum 3.

Hilversum 3

Ferry Maat gaat op Hilversum 3 op zijn eigen verzoek de Soulshow presenteren en laat in dit programma de nieuwste soulplaten uit Amerika horen. In dit programma herkent men de vakman Maat. Hij kent zijn muziek en is op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Hij gebruikt jingles, praat intro's vol, maakt mooie overgangen en laat de nummers mooi op elkaar aansluiten. Het publiek waardeert dit. Het programma wordt enorm populair met luistercijfers van meer dan 700.000.

Naast de Soulshow presenteert hij 's middags alle hitparades die de Tros uitzond, "De Nederlandse Top 40", "Tros Top 50", "Europarade" en hij is medepresentator van Tros Nachtwacht. Ferry Maat blijft 14 jaar bij de TROS. Op 31 maart 1988 presenteert hij voor de laatste maal de Soulshow voor de TROS en in deze uitzending laat hij al veelvuldig de jingles van Radio 10 horen, zijn nieuwe werkgever.

Manager

Bij Radio 10 gaat hij aan de slag als programmaleider en presentator van "Broodje 10" en "De Soulshow". Het is de tijd dat TV10 vecht voor de start van commerciële televisie in Nederland. Dit heeft zijn weerslag op de commerciële radiostations als Radio 10. Om problemen te voorkomen moet de zender 'low profile' blijven, wat lastig is als je tegelijkertijd luisteraars en adverteerders wilt trekken. Er moet heel hard gewerkt worden, onder grote druk. Als de TROS hem in 1990 benadert om hoofd van de afdeling Popmuziek en Amusement te worden, accepteert hij dit aanbod, zij het met gemengde gevoelens. ‘’Het vertrek bij Radio 10 doet wel een beetje pijn, maar voor mijzelf is het een goede beslissing. De stress bij dat station werd me de laatste tijd wel eens te veel.’’, aldus Ferry Maat in een interview (‘’Limburgsch Dagblad - Radio 10 is ‘n lekker maar onbekend zoutje’’, 25-04-1990). De terugkeer naar de TROS is geen onverdeeld succes. Hij heeft moeite met het aansturen van de medewerkers van Radio 2 en 3. Verder heeft hij bezwaren tegen de horizontale programmering van Radio 3 en de voorgenomen verhuizing van de TROS naar de zondag. Uiteindelijk leiden deze verschillen van inzicht tot zijn vertrek.

Terug op de radio

Hij belandt in een zwart gat na zijn tijd bij de TROS. Hij krabbelt eruit en gaat kortstondig aan het werk bij Hitradio, het latere Radio 538. Hij presenteert de Soulshow weer op de vertrouwde donderdagavond. Helaas wordt het in 1995 verplaatst naar de zondagavond. Ferry Maat stopt. Volgens hem is de Soulshow juist een opwarmertje voor het weekend dus uitzending op zondag is mosterd na de maaltijd. Bovendien is in zijn ogen de zondag sowieso de slechtste dag van de week.

Hij gaat dat jaar op Radio 2 bij de NCRV een eigen middagprogramma, Maat in de middag, presenteren. Hier wordt hij geacht te werken met een muziek-samensteller. Met zijn eerste samensteller, Pieter Leen, klikt het goed, daarna moet die plaats maken voor de volgens Maat slordige en ongeïnspireerde Jaap de Groot. Hij botst met deze muziek-samensteller en met de leiding van de NCRV. Het geschil loopt hoog op. Hij vertelt erover tijdens het presenteren van de laatste uren van de ‘’Top 2000’’ op 31 december 2000, het laatste dat hij voor de NCRV zal doen.

Er volgt weer een moeilijke periode. Dan kan hij aan de slag bij RTL Rock Radio, Radio 192 en later Radio Veronica. In 2008 krijgt Maat een TIA (een tijdelijke hapering van de bloeddoorstroming in de hersenen). Hij kondigt aan te stoppen en op 13 december 2008 klinkt op Radio Veronica voor de laatste maal de Soulshow. Hij blijft bij die zender wel tot 1oktober 2010 te horen met "Maat in de Middag".

De liefde voor muziek en voor het radiomaken zit hem blijkbaar in zijn bloed. Hij gaat kortstondig aan de slag bij Arrow Jazz FM, het latere SubLime FM. De Soulshow klinkt weer even op de donderdag. In 2012 verandert echter de programmering bij de zender, er is geen plaats meer voor de Soulshow. Maat neemt in 2015 het heft in eigen hand en begint een internet-radiozender genaamd Soulshow Radio. Deze internet-zender draait 24 uur per dag oude en nieuwe Soulshow muziek en laat o.a. iedere avond om 20:00 uur afleveringen van de Soulshow uit de vorige eeuw horen die hem door luisteraars zijn opgestuurd. Die hebben destijds opnamen gemaakt op cassette en ontbrekende fragmenten worden er nu weer digitaal in gemonteerd.

Jingles

De naam Ferry Maat is nauw verbonden met de jingle. In de jaren 70 heeft hij al een jingle-item in zijn programma. Hij maakt veelvuldig gebruik van jingles in zijn programma's. In de tijd na zijn vertrek bij de TROS in 1992, helpt de jingle hem er weer bovenop. Via bemiddeling van Ad Roland maakt hij een jingle voor een Duitse radiozender. Van het een komt het ander. Het is de start van een eigen jingle-productiebedrijf. Maat schrijft en produceert jingle-pakketten voor veel grote commerciële Duitse stations, pakketen voor Nederlandse regionale zenders en vanaf 1995 de volledige vormgeving voor Radio 2 die gebruikt wordt tot medio 2001.

Onderscheiding

Gouden Harp van de Stichting Conamus (2006)

Marconi Oeuvre Award (2007)

Ridder in de orde van Oranje Nassau (2008)